Якість повітря вдома може бути гіршою, ніж в офісі – дослідження
Ілюстрація: depositphotos.com

Якість повітря вдома може бути гіршою, ніж в офісі. Про це йдеться у новому дослідженні Техаського університету A&M.

З травня до липня 2019 року вчені збирали інформацію про якість повітря в офісній будівлі. А з червня до вересня 2020 року – у будинках співробітників. Пілотне дослідження, присвячене якості повітря у приміщеннях та стану здоров'я людей, які працюють віддалено під час пандемії COVID-19. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Дослідники збирали дані про температуру повітря, відносну вологість, концентрацію твердих частинок і летких органічних сполук.

Крім того, опитували учасників дослідження про їхні самопочуття, як часто ті відчували такі симптоми, як сухість чи закладеність носу, свербіж очей, сухість шкіри тощо.

Дослідження показало, що концентрація дрібних твердих частинок у будинках учасників була значно вищою, ніж у їхніх офісах. Ці домашні рівні перевищували стандарт для здорового робочого середовища.

Ба більше, зазначені симптоми під час роботи вдома учасники також відчували частіше. 

Усі учасники дослідження жили у приватних будинках із центральною системою кондиціювання повітря. Ніхто з них не курив і не працював із небезпечними матеріалами.

Як зазначається, забруднення повітря всередині приміщень найчастіше пов'язане з будівельними матеріалами та діяльністю людей, які живуть і працюють у цих будівлях.

Ці забруднювачі включають леткі органічні сполуки з килимів та меблів, фарб та інших хімічних речовин, а також дрібні тверді частинки та плісняву.

Тривалий вплив забруднювачів повітря всередині приміщень може обернутися несприятливими наслідками для здоров'я від, наприклад, головного болю та сухості очей до серцево-судинних захворювань та раку легенів.

Оскільки відсоток людей, які працюють удома, різко зріс з початку пандемії, якість повітря в домашніх умовах можна вважати проблемою охорони здоров'я на робочому місці, вважають вчені.

Результати дослідження, на їхню думку, вказують, що поліпшення якості повітря, як у звичайних офісних будівлях, так і в домашніх офісах, ймовірно, стане напрямом для роботи дослідників охорони громадського здоров'я та роботодавців, які прагнуть забезпечити здоров'я, безпеку та продуктивність співробітників.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин