Фото: freepik

Відео із соцмереж, зокрема Tik Tok змушують людей думати, що в них синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ). Поінформованість про стан, що може проявлятися як неуважність, гіперактивність, імпульсивність, значно зросла завдяки кращій діагностиці у дітей та інформаційним роликам у соцмережах і на сайтах. Про це пише The Telegraph.

Опитування 1000 американців, що було проведене в серпні Університетом штату Огайо, показує, що молодь частіше, ніж люди старшого покоління вірить у не діагностований СДУГ. Вони також виявилися більш схильними щось робити з цим.

"Якщо перегляд відео із соцмереж змушує вас думати, що ви можете бути хворими, краще звернутися за оцінкою до психолога, психіатра, аби перевірити це", — розповів доктор і клінічний асистент кафедри психіатрії та поведінкового здоров'я штату Огайо Джастін Бартеріан.

Глобальна поширеність СДУГ серед дітей становить 5%, а серед дорослих Великої Британії – від 3 до 4% за оцінками Національного інституту охорони здоров’я та догляду. Проте, ймовірно, оцінка не є точною, адже конкретні дані відсутні.

За словами керівника ADHD UK Генрі Шелфорда, діагнози у США та Великій Британії дуже різні, їх важко порівнювати. У Великій Британії СДУГ розпізнали на десятиліття пізніше, ніж США, як наслідок, отримали значну не діагностику й прогалини серед населення.

"У Великій Британії також зовсім інша система охорони здоров’я з набагато більш обмеженими протоколами щодо того, хто може діагностувати СДУГ, порівняно зі США. Наші ситуації відрізняються, тому ми повинні бути дуже обережними в тому, як ми розглядаємо актуальність подібних досліджень", – зазначив Генрі Шелфорд.