Демонтаж Хрестовоздвиженського храму ПЦУ в Євпаторії, окупований Крим, 21 липня 2024 року. Telegram/Андрій Цаплієнко

21 липня Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) звернулося з нотою до ЮНЕСКО через демонтаж окупантами останнього українського храму в Криму — Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України (ПЦУ) в Євпаторії.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це повідомив у коментарі Суспільне Крим Ростислав Карандєєв, що тимчасово виконує обов’язки глави МКІП.

Відомство зафіксувало цей акт — одним з проявів геноциду.

Дії росіян вписали як черговий доказ до майбутнього позову до РФ на відшкодування збитків, які росіяни чинять на тимчасово окупованих територіях.

"Ми звернулися з відповідною нотою до ЮНЕСКО, до міжнародного товариства. Зафіксували цей акт, наскільки це можливо. Проте, на жаль, поки що в умовах дистанційного моніторингу, — як один з проявів геноциду, зокрема, релігійного геноциду з боку Росії. Та вписали його як ще один доказ до майбутнього позову до РФ на відшкодування, на жаль, тих великих збитків, які вони чинять сьогодні в Україні", — зазначив Карандєєв.

Окупанти послідовно реалізовують свою мету — знищення всього українського, як свого часу робив Радянський союз, додав він.

Карандєєв заявив, що правоохоронці та експерти фіксують кількість знищених культурних об'єктів на тимчасово окупованих територіях, оцінюючи не лише матеріальні, але й культурні збитки. Для цього Україна використовує міжнародні протоколи ЮНЕСКО.