Росіяни знищили музей Лесі Українки в Ялті
Вивіска біля будівлі, де раніше розміщувався музей Лесі Українки, червень 2024 року (Фото: Голос Криму)

На будинку, де колись був розташований музей Лесі Українки, розміщена охоронна дошка радянських часів, що є згадкою про перебування української письменниці тут наприкінці ХІХ століття. Втім, інші згадки окупаційне керівництво прибрало.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це повідомляє "Голос Криму".

Росіяни знищили музей Лесі Українки в Ялті
Вивіска біля будівлі, де розміщувався музей Лесі Українки до окупації (Фото: Голос Криму)

Все, що залишилося від експозиції, присвяченої українській письменниці, – маленькі світлини та письмовий столик, за яким вона працювала.

Також зникла табличка перед входом у будівлю, на якій вказувалося, що на другому поверсі можна знайти "Музей Лесі Українки" та експозицію "Ломикамінь", пов'язану з її перебуванням у Ялті. Однак зараз на цьому місці встановили іншу табличку, в якій повідомляють, що під егідою Ялтинського історико-літературного музею діє експозиція "Ялта. Століття ХІХ (історія, музика та література)", присвячена архітектору Миколаю Краснову.

Заступниця постійної представниці президента в АР Крим Ольга Куришко розповіла телеканалу "Суспільне Крим", що окупанти реконструювали музей Лесі Українки та змінили формат експозиції.

"У 2015 році музей було перейменовано на "Ялтинський історичний музей". Там вже не було згадки про те, що це музей Лесі Українки. Потім він був закритий ніби на реконструкцію на дуже довгий період. І ось нещодавно він був відкритий, вже під іншою назвою, реконструйований, без експозицій, які були раніше", – поділилася заступниця.

Також з її слів відомо, що стосовно експозиції немає інформації, де вона знаходиться. Теж поки є непідтверджена інформація про часткове знищення. Однак це прослідковується в діяльності держави-окупанта. Ймовірно, експозиція або вивозиться, або знищується.

Нинішнє місце знаходження експонатів, що стосувалися української поетеси, – невідоме, додала Ольга Куришко.