Фото: freepik

Науковці Waltham Petcare Science Institute зібрали докази того, як взаємодія з собаками позитивно впливає на фізичний та емоційний розвиток дітей.

Спілкування дітей з собаками знижує рівень кортизолу (гормон стресу. – Ред.), зокрема, у дітей, які мають прив’язаність до вихованців. Нове дослідження виявило, що рівень окситоцину (гормон щастя. – Ред.) значно підвищується під час ігор з тваринами, незалежно від того, чи це власна домашня тварина, чи собака-терапевт. На собак спілкування з дітьми здійснює аналогічний ефект: позитивно впливає на рівень окситоцину і знижує рівень кортизолу.

Окрім цього, діти, які мають улюбленців, демонструють краще розвинені соціальні навички, вищу самооцінку та рідше страждають від самотності. Також дослідження показало, що хатні тварини надають соціальну підтримку. Це пояснюється тим, що вихованці не лише отримують увагу від маленьких господарів, а й відповідають на неї – граються, виявляють прихильність та емоційно реагують на спілкування.

Дослідники виявили й прямий зв’язок між наявністю домашнього улюбленця та нижчим рівнем тривожності у дітей. За результатами оцінювання за шкалою SCARED-5, лише 12% дітей, які мають собаку, показали підвищений рівень тривожності (3 бали та вище. – Ред.). Натомість серед дітей без домашніх собак цей показник сягав 21%.

Зокрема встановили, як взаємодія з собакою впливає на зниження рівня стресу протягом навчального семестру в школярів. Позитивний стійкий довготривалий ефект спостерігали, як у звичайних школах, так і в закладах зі спеціальними освітніми програмами. Під час порівняння груп дітей, які взаємодіяли з собаками, практикували релаксацію або не мали додаткових активностей, експерти виявили найкращі результати саме у групі з тваринами. У цих дітей рівень кортизолу залишався стабільно низьким протягом всього терміну дослідження. Ба більше, позитивний ефект спостерігався вже після першого заняття з собакою та зберігався між сесіями. Тоді як у групі релаксації помітне зниження стресу з'являлося лише після кількох занять і не мало такого тривалого ефекту.