Фото: © Clement Guillaume, OMA

У французькому місті Бордо відкрили міст Сімони Вейль, який призначений для пішоходів, велотранспорту і лише в останню чергу — для авто. Міст названо на честь французької філософині.

"Міст Сімони Вейль кидає виклик традиційному дизайну сучасних мостів, які часто оцінюються з погляду транспортної ефективності. Однак цей проєкт трактує міст як міський простір, де можливе різне програмування", — пише видання ArchDaily.

Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір — передбачено, що люди зможуть проводити на мосту час, гуляти та кататися на роликах чи скейтах. Окремо на мосту є велосмуги. 

Фото: © Clement Guillaume, OMA

Міст прокладено через річку Гаронна, щоб з’єднати два райони міста Бордо — Флорак і Бегль. Довжина мосту — 548 метрів, ширина — 44. З усієї ширини мосту 28 метрів відведено для людей, а для авто — тільки дві смуги.

Фото: © Clement Guillaume, OMA

Міст будували майже десять років, це перший мостовий проєкт у портфоліо архітектурної студії ОМА. Над спорудою також працювали архітектурні бюро Rem Koolhaas та Chris van Duijn. 

"Цей міст для людей, а не для експертів. Замість того щоб зосередитися на формі, проєкт фокусується на продуктивності. Цей простір можна використовувати з будь-якою метою: громадською, комерційною, культурною чи навіть політичною", — коментує Рем Колхас з OMA.

Нагадаємо, у Києві у травні відкрили новий пішохідний міст-хвилю, який зʼєднує острів Оболонський з набережною Оболоні та парком "Наталка". Кияни вже прозвали новий міст "глистом".