Фото: Cube Online / Google Maps

Київська міська рада 13 червня підтримала проєкт рішення, яке перезавантажує законодавство у сфері роботи міських кіосків. Новий проєкт дозволить суттєво збільшити надходження в бюджет від діяльності МАФів, розповів LIGA.Life Михайло Буділов, очільник Департаменту територіального контролю КМДА. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Тепер встановити новий МАФ у Києві можна буде тільки через  електронний аукціон на Прозоро.Продажі. Підприємець, який запропонує найбільшу суму оренди, стане переможцем аукціону та отримає дозвіл на встановлення МАФу. 

"Договір з містом власники зможуть підписати через електронно-цифровий підпис й одразу надіслати запит на виготовлення МАФу за вказаними технічними характеристиками. Це робиться, щоб мінімізувати контакт людей з чиновниками та віддати все під максимальну цифровізацію", — зазначив Буділов.

Як результат — ми зможемо отримати до бюджету дуже великі надходження. Наші очікування — близько 1,5 млрд грн на рік", — додав він і наголосив, що цієї цифри досягти можливо після того, як рішення буде запроваджено у всьому місті упродовж двох років.

Рік тому Київрада запровадила подібну процедуру для пересувних МАФів. До прикладу, на Оболонському острові місто продало три локації, загальна сума вартості оренди яких — 2,5 млн на рік. "Це більше, ніж місто отримувало від усіх МАФів Печерського району", — каже Буділов.

"Цей проєкт рішення стимулюватиме підприємців орендувати МАФ у міста напряму й одразу сплачувати податки до бюджету. Не платити комусь, хто має ще застарілі документи, а безпосередньо працювати з містом. Для розуміння: за старими нормами в середньому один МАФ приносить місту 1000 грн/місяць. Покажіть мені хоч одне місто у світі, де можна платити в бюджет 1000 грн і здавати його за 30 000 – 40 000", — підкреслив Михайло.

Нагадаємо, на Оболоні у Києві демонтували найбільший у місті ряд незаконних МАФів.