Навіть якщо у МАФі біля вашого дому готують найсмачнішу шаурму, це не скасовує факту, що МАФи у місті — це зло. Вони захаращують простір, заважають пішоходам, закривають доступ до комунікацій та й зрештою просто спотворюють вигляд вулиць. Київ почав "війну" з МАФами десять років тому — місто демонтувало за цей час тисячі незаконних кіосків, однак так і не змогло подолати цю проблему повністю. МАФи як гриби після дощу — з’являються все нові й нові. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

У 2024 році місто вирішило розібратись з проблемою та остаточно врегулювати це питання. 13 червня Київська міська рада підтримала проєкт рішення, яке перезавантажує законодавство у сфері роботи міських кіосків. Рішення вже набуло чинності, й тепер в столиці діють нові правила гри для власників тимчасових споруд. Та перш ніж розібратись, які вони, — з’ясуємо, як Київ дійшов до того, що пів міста заполонили МАФи. 

З чого все почалось

МАФи у Києві почали масово встановлювати в середині 2000-х, коли у місті ще працювали районні ради. Тоді кожна районна рада мала право на відведення земельних ділянок під МАФи та роздавала цю землю для підприємців без жодних конкурсів чи аукціонів. До того ж землю можна було здати під МАФ на дуже короткі строки — на 2-3 роки. Найбільш щедрим місто було у 2007-2009 роках. Кіоски тоді з’являлись де завгодно — біля станцій метро, на зелених зонах, на тротуарах, у парках. 

"Те, що ми маємо — це наслідки нерегульованої політики, яка відбувалась у 2007-2009 роках. За цей час в кожному районі Києва, особливо у спальниках, з'явилось 1500-2000 МАФів. Це був період, коли за абсолютно смішні гроші можна було орендувати ділянки, які приносили надприбутки", — розповідає у коментарі LIGA.Life Михайло Буділов, очільник Департаменту територіального контролю КМДА, що, зокрема, відповідає за розміщення МАФів у Києві.

У 2015 році місто запровадило жорстку практику демонтажів МАФів. Кіоски почали масово зносити у переходах, на станціях метро, подекуди доходило до сутичок та скандалів. Лише за перших п’ять років такої практики у Києві демонтували 12 500 кіосків, встановлених незаконно. Зараз у столиці нараховується близько 8500 МАФів, та серед них все одно близько тисячі розташовані неправомірно.

Оренда МАФу у смартфоні та 1,5 млрд в бюджет. Як зміниться політика Києва щодо кіосків
Демонтаж МАФу у Києві (Фото: Департамент територіального контролю)

Але проблема не тільки в цьому. А й у тому, на яких умовах місто їх утримує. За договорами оренди від 2000-х років, власники МАФів сплачують до бюджету мізерні суми — від однієї до декількох тисяч гривень. Своєю чергою вони можуть здавати кіоск в оренду іншим підприємцям за кошти, вдесятеро більші. Та навіть якби усі МАФи приносили до бюджету великі доходи, є й інші проблеми — їхня кількість та зовнішній вигляд. Кіосків на вулицях має бути значно менше (в ідеалі — їх взагалі не має бути), вони не повинні стояти на зелених зонах, на важливих комунікаційних мережах чи перед входом у метро. А ті МАФи, що є, повинні мати один зрозумілий дизайн-код й бути встановленими у дозволених місцях.

Більшість мешканців Києва підтримують такі зміни — це показало опитування, яке місто провело у 2024 році в застосунку "Київ Цифровий". Головне питання звучало так: "Чи підтримуєте ви зменшення кількості МАФів у Києві?" 74% містян відповіли "так" і лише 15% виступили проти. Участь в опитуванні взяли майже 60 000 громадян. "Ми отримали фактично вимогу прибрати МАФи з вулиць міста", — зазначає Михайло Буділов й додає, що це опитування стало поштовхом до змін. 

Тоді Департамент територіального контролю розробив новий проєкт рішення, який регулює сферу МАФів у Києві. Над документом працювали цілий рік: провели громадські обговорення та зустрічі з представниками бізнесу, їхні поради також взяли до уваги. Як тепер у Києві встановлюватимуть нові кіоски та що буде зі старими — Михайло Буділов розповів в ексклюзивному інтерв’ю LIGA.Life.

Якими будуть нові правила гри — інтерв’ю з Михайлом Буділовим

Оренда МАФу у смартфоні та 1,5 млрд в бюджет. Як зміниться політика Києва щодо кіосків
Михайло Буділов (Фото: КМДА)

— Пропоную виділити головні положення нового рішення Київради. Що зміниться передусім?

Перше і найголовніше — новий документ регулює не тільки кіоски, а й розташування поштоматів, зарядок для електрокарів, пунктів прокату електросамокатів та навіть вендингових систем, тобто автоматів зі снеками та напоями. По-друге, усі старі кіоски та МАФи, які ви зараз бачите у місті, — вони будуть демонтовані протягом двох років. За нашими підрахунками, нові правила дозволять вже за два роки зменшити кількість МАФів у Києві у 5-6 разів. 

Третє — право на розміщення нового МАФу можна буде отримати виключно через електронний аукціон на Prozorro.Продажі. Цього теж вимагали кияни — 81% опитаних проголосували за те, щоб дозвіл на встановлення МАФів надавався через електронні аукціони. Якщо раніше це робилось кулуарно, то тепер всі процедури будуть публічними та прозорими. 

— Хотілось би детальніше зосередитися на питаннях демонтажу. Ви кажете, що будуть демонтовані усі застарілі МАФи — це стосується взагалі усіх кіосків у Києві? 

Ідеться про МАФи, які мають застарілий архітектурний тип (архітип) й дія дозволів на які завершуються у найближчі два роки. Після завершення права на оренду МАФ демонтують. Де й коли це відбуватимуться — визначено у так званій хронології, яка теж прописана у проєкті рішення Київради. 

Першим буде Печерський район — вирішили почати звідси, оскільки останні строки продовження оренди МАФів у цьому районі відбулись у 2016-2017 роках (ідеться про паспорти прив’язки, які видавались на п’ять років. — Ред.). А зараз вони більше не продовжуються. Наступним буде Оболонський район, а тоді — Подільський.

Ця хронологія поетапно стосуватиметься усіх районів міста протягом двох років. Щодо підприємців, у яких наразі є чинні документи, — ми не будемо демонтувати їхні кіоски. Але коли строк дії документів завершиться, МАФ буде демонтовано, а право на оренду нового кіоску вони зможуть отримати лише на аукціоні.

— Розкажіть детальніше про те, як відбуватимуться аукціони на Prozorro.Продажі. Що стане вирішальним під час видавання підприємцю прав на оренду?

Щоб взяти участь в аукціоні, підприємець має зареєструватись у системі "Prozorro.Продажі", подавши документи (копію паспорта та код) та сплативши гарантійний внесок через BankID. Дається певний час, щоб зареєструвались усі учасники. Важливо, що до моменту визначення переможця учасники не бачитимуть один одного. Потім визначається конкретна дата і час, коли відбувається перший раунд аукціону, далі — ще два, загалом три раунди. Підприємець, який запропонує найбільшу суму оренди, стає переможцем аукціону та отримує дозвіл на встановлення МАФу на конкретній локації. Строк дії документа про оренду становить п’ять років з правом пролонгації без аукціону ще на п’ять років. 

— Наскільки процедура аукціону буде доступною? У Києві є підприємці різних поколінь, для яких цей процес може бути складним. 

Цей формат буде повністю електронним й доступним. Взяти участь зможе будь-який киянин зі смартфоном. На локаціях, де проводитимуться аукціони, будуть QR-коди, які зможе просканувати кожен охочий, зареєструватись і пройти процедуру аукціону. 

Ми працюємо над тим, щоб підписати договір з містом власники могли через електронно-цифровий підпис й одразу відправити запит на виготовлення МАФу за вказаними технічними характеристиками. Це все робиться, щоб мінімізувати контакт людей з чиновниками та віддати все під максимальну цифровізацію. Як результат — ми зможемо отримати до бюджету дуже великі надходження. Наші очікування — близько 1,5 млрд грн на рік. Це вже після того, як це рішення буде запроваджено у всьому місті. 

Цей проєкт рішення стимулюватиме підприємців орендувати МАФ у міста напряму й одразу сплачувати податки до бюджету. Не платити комусь, хто має ще застарілі документи, а безпосередньо працювати з містом. Для розуміння: за старими нормами, в середньому один МАФ приносить місту 1000 грн/місяць. Покажіть мені хоч одне місто у світі, де можна платити в бюджет 1000 грн і здавати його за 30 000 – 40 000.

Вже зараз у нас є позитивні кейси — рік тому Київрада ухвалила проєкт, який запроваджує подібну процедуру для пересувної торгівлі. На Оболонському острові місто продало три локації, загальна сума вартості оренди яких — 2,5 млн на рік. Це більше, ніж місто отримувало від усіх МАФів Печерського району. 

— Ви зазначили, що новий МАФ виготовлятиметься за технічними характеристиками. Тобто тепер до вигляду МАФів будуть вимоги? 

Так, вже розробляється архітип, який матиме єдиний стиль — не буде такого, що стоять усі різні МАФи. Цей архітип має бути затверджений міським головою, ми очікуємо ще багато погоджень, зокрема з Департаментом архітектури та містобудування. Зараз ми розробили такий архітип тільки для поштоматів, думаю, що через місяць представимо його щодо кіосків. Будуть споруди завширшки 6, 10, 15 метрів. Площа може бути різною, але зовнішній вигляд має бути однаковим. 

Оренда МАФу у смартфоні та 1,5 млрд в бюджет. Як зміниться політика Києва щодо кіосків
Візуалізація: Департамент територіального контролю

— Чи регулюватиме новий проєкт розміщення у місті літніх майданчиків та кіосків на зупинках громадського транспорту? 

Літні майданчики та МАФи — це різні речі, новий проєкт стосується тільки МАФів. Але ми вже готуємо окремий проєкт щодо літніх майданчиків і плануємо його внести до Київради у вересні. У цій сфері застарілі умови, які працюють ще з 2013 року — зокрема, там дуже низькі коефіцієнти надходжень до бюджету. Є також банальні речі, пов’язані з кліматом, — зараз літній майданчик можна встановлювати з 1 травня до 31 жовтня. Але за 10 років клімат змінився, і підприємці починають встановлювати їх вже у березні. Це абсолютно нормально, ми це підтримаємо. 

Щодо кіосків на зупинках, то вони регулюються іншим документом — це інвестиційні договори, які були укладені з містом з 2018 до 2020 року. У них строк дії — десять років. Коли строк дії цих договорів завершиться, тоді можна буде говорити про демонтаж цих кіосків і встановлення нових зупинок. Але для цього будуть ухвалюватися нові рішення. 

— Вже зараз є гарна практика, коли на місці демонтованих МАФів облаштовують сквери. Чи стосуватиметься це усіх ділянок з МАФами? 

Сквер облаштовують, якщо демонтовані МАФи були встановлені на земельній ділянці, що належить до зелених зон. На інших ділянках після демонтажу будемо проводити аукціони на вендингові системи — автомати з напоями та снеками. Їх перевага у тому, що їх можна встановлювати на відкритому повітрі, вони не створюють додаткової перешкоди для пішоходів, там не працює людина, але там можна придбати те саме, що продають і у МАФах, —солодощі, воду тощо. Ці автомати дуже популярні у Європі, Сполучених Штатах. Після того як ми оголосимо усі умови розміщення, гадаю, ці автомати стануть популярними й у нас. 

Оренда МАФу у смартфоні та 1,5 млрд в бюджет. Як зміниться політика Києва щодо кіосків
Михайло Буділов (Фото: КМДА)

— Станції метро "Академмістечко", "Лісова" та "Почайна". Як на мене, там найбільша катастрофа з кіосками. Чи зможе нове рішення змінити ситуацію з цими локаціями?

На Академмістечку ми вже демонтуємо МАФи, там роботи тривають. Наше завдання — прибрати там 150 тимчасових споруд. На Почайній трохи інша система дозвільної документації, але місто ухвалило рішення і були вимоги до власників прибрати безлад. Я думаю, у найближчі кілька тижнів там теж суттєво зміниться ситуація. Щодо Лісової — там теж плануємо багато кіосків прибрати.

— У 2023 році місто демонтувало МАФ кухаря з Іраку на Лісовій — його кіоск мав назву "Фалафель у Хасана". Хасан працював на Лісовій з 1997 року, це була культова точка у Києві. На щастя, містяни допомогли йому відновити документи й встановити новий законний МАФ. Чи не вважаєте, що місто має ставитись до таких власників з особливою увагою й допомагати? Адже ця новина викликала шквал негативних відгуків.

Я не готовий коментувати конкретно цю ситуацію, але можу сказати, що перед демонтажем ми зазвичай вносимо власнику припис, щоб він самостійно демонтував кіоск. Якщо він цього не зробив сам, то, мабуть, у нього дійсно були проблеми з документами. 

Мені здається, що місто повинно мати максимально рівний підхід до усіх. Повірте, ми стикаємось з різними ситуаціями, зокрема конфліктними. Але у нас є одне важливе правило — максимально рівні умови для всіх. Тому що МАФи у 2000-х встановлювали різні групи, також і кримінальні, які потім перепродавали кіоски й так заробляють досі. І коли відбувається демонтаж, то треба розуміти, що ми очищуємо місто й маємо рівний підхід до всіх. Якщо ми робитимемо виключення, то неможливо буде привести все до ладу.