Фото: unsplash.com

Дорослі, які часто переїжджали в дитинстві, мають вищий ризик депресії, ніж ті, хто залишався в рідному районі. 

Про це пише The New York Times, посилаючись на дослідження, опубліковане в JAMA Psychiatry.

Дослідження провели працівники трьох університетів – Орхуського (Данія), Манчестерського та Плімутського (Велика Британія). Вибіркою стали всі данці, народжені протягом 1982-2003 років. Це понад 1 млн людей. З них 35 098 (2,3%) мають діагноз – депресія.

Очікуваний висновок: дорослі, які виросли в бідніших районах, частіше мали депресію. Однак були й більш несподівані знахідки. Так дослідники виявили: учасники, які переїжджали понад один раз у віці 10-15 років, мали на 61% вищі шанси розвитку депресії у дорослому віці.

Ймовірна причина – руйнування соціальних звʼязків. На новому місці діти мали шукати нових друзів, спортивні команди чи релігійні громади. Тобто наново здобувати соціальний капітал.

Ще одна несподівана знахідка – переїзд у заможніший район не помʼякшує негативний вплив переїзду. Так діти, які переїхали з найбідніших районів у найбагатші, мали на 13% вищий ризик депресії у дорослому віці, ніж ті, хто залишився на тому ж місці. Для порівняння: ті, хто навпаки переїхав з багатшого у бідніший район, мали на 18% вищий ризик розвитку хвороби.

Аналізуючи висновки, дослідники радять батькам враховувати вплив переїзду на стан дитини. Адже стабільність дуже важлива для дітей, особливо в ранньому дитинстві.