Мультивітаміни не подовжують життя на відміну від здорового харчування. Дослідження
Фото: unsplash.com

Споживання мультивітамінів не подовжить життя людини. Про це свідчить нещодавнє дослідження, опубліковане в JAMA Network Open.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Вчені Національного інституту здоров’я США (NIH) об’єднали дані трьох великих досліджень за участі понад 390 000 дорослих. Вони запитали респондентів про їхнє харчування та стан здоровʼя, щоб зрозуміти: як полівітаміни впливали на їхнє здоровʼя протягом майже трьох десятиліть.

Дослідники виявили: мультивітаміни не тільки не подовжують життя, але й можуть на 4% підвищувати ризик передчасної смерті з будь-яких причин.

Однак причина такої статистики може критися у вибірці. Адже серед учасників були люди з віковими хворобами, які частіше приймали полівітаміни. 

З іншого боку, вчені помітили, що споживачі полівітамінів частіше харчуються здоровіше, є більш фізактивними, менше палять та заробляють достатньо, щоб дозволити собі ці добавки. Усі ці фактори можуть покращити стан здоровʼя.

Ще до того, як були оприлюднені результати дослідження, експерти у сфері здоровʼя запевняли: позитивний ефект полівітамінів залежить від того, хто їх приймає, чому та як. Наприклад, вони можуть бути доречними під час вагітності або у разі анемії.

Проте можуть і нашкодити, якщо приймати їх у надмірних дозах та неправильному поєднанні з іншими ліками чи вітамінами.

Наприклад, вітамін К може зменшити ефективність ліків, що розріджують кров, а кальцій і цинк обмежують всмоктування антибіотиків.

Нагадаємо: полівітаміни – харчові добавки, які прирівнюються до харчових продуктів, а не ліків. Відтак виробники не проводять масштабних досліджень для перевірки їхньої ефективності та побічної дії. 

Більшість людей можуть отримати добову потребу у вітамінах зі збалансованого раціону. Якраз зміни у харчуванні дійсно здатні подовжити життя. Це доводить дослідження 2023 року: перехід на здоровіший раціон може збільшити тривалість життя до 10 років.