Середня зарплата в Україні трохи перевищує 10 000 грн, а вартість коштовних процедур за кордоном – це сума доларів з 5-6 нулями. Наприклад, пересадка печінки – орієнтовно 135 000 доларів. 

Один з небагатьох шансів вижити українцям, які не можуть пролікуватися вдома – держпрограма лікування за кордоном. Найчастіше за програмою українці їдуть на трансплантацію – кісткового мозку, серця, серця та легень, нирки та печінки, а також для лікування вроджених вад.

Заради чого відправляли українців лікуватися за кордон за держпрограмою

Програма почала діяти в Україні з 1995 року, відтоді держбюджет щорічно передбачає кошти на лікування за кордоном. З 2003 року в бюджеті щороку є окремий рядок на таке лікування.

Тривалий час за ці кошти лікували людей, яких можна було порахувати на пальцях. Але за останні роки маємо кількаразове збільшення. 

У 2010-2014 році на лікування за кордон відправляли 14-40 осіб, в 2015 – 84, а останніми роками – 200-400. Наприклад, у 2019 поїхали 440 українських пацієнтів.

Як змінювалася кількість людей, яких відправляли лікуватися за кордон за держпрограмою

На 2020 рік планують виділити 1,1 млрд грн на лікування 450 українців за кордоном. Загалом середня вартість лікування – 2,4 млн грн на людину. 

Утім, за оцінками експертів, трансплантації вимагає більше 6000 українців, а не 400. Крім того, в середньому на рік онкозахворювання виявляють у 1000 дітей і 30% з них потребують трансплантації кісткового мозку. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Щоб відправити за цією програмою усіх, хто потребує пересадки, потрібно було б 16-20 млрд грн. Це 12,5 % від усіх грошей на охорону здоров’я з бюджетів усіх рівнів (державного і місцевого).

Цікаво, що сума, яку виділяють на рік на лікування за кордоном, збільшується впродовж року через суто політичні причини. У 2015 році грошей стало більше в 4 рази, 2017-й – у 3 рази, 2019-й – на 30%.

Ми проаналізували ефективність цієї програми і виявили ряд недоопрацювань. 

Всупереч законодавству, досі пацієнти не можуть відслідковувати стан своєї справи в електронній системі на сайті МОЗ.

Коли людина подає до МОЗ усі документи, комісія міністерства має (за постановою уряду) присвоїти заяві реєстраційний індекс та подати окремий кейс на розгляд експертної комісії. І остання надає висновки, чи справді людина не може пролікуватись в Україні. Але ця комісія не прогнозує наслідки лікування за кордоном.

Електронна система в цьому контексті важлива, щоб бачити, коли прийнята заява, в якому вона стані зараз, де заява у черзі і так далі. Але ми не знайшли відкритих джерел, які б дозволяли з’ясувати пацієнту ці речі. На запит до МОЗ ми отримали відповідь, що електронний реєсртр досі в розробці. 

Ще одне питання, яке залишається без відповіді: як саме МОЗ визначає клініку, в яку направити та якій оплатити за лікування українців.

Адже одну і ту ж послугу може надавати не одна клініка, а багато. До того ж, оскільки є можливість надання послуг лікування за кордоном без підписання угоди/меморандуму з МОЗ, є ризики ситуації, коли міністерство не знає про залишки невикористаних коштів. 

Я надсилала в запит МОЗ, сподіваюся, відповідь надійде, з якими клініками має угоду МОЗ. Судячи з інформації в інтернеті і самому сайті МОЗ, то перелік країн широкий: Індія, Білорусь, Німеччина, Італія, Ізраїль, Туреччина, Польща, Іспанія, тощо.

Де українців лікували за кордоном за державною програмою. Дані CASE Україна

Також уряд не завжди відстежує пацієнтів після повернення з лікування за кордоном. Через це уряд не може повністю проаналізувати ефективність програми, і страждають інші пов’язані програми, наприклад, по забезпеченню ліками людей, які повернулися після пересадки і потребують терапії.

В короткостроковій перспективі програму слід залишити, але осучаснити. Наприклад, створити прозору чергу та чіткі принципи вибору клінік для лікування, і ретельно відстежувати інформацію щодо стану пролікованих хворих.

Необхідно розглянути можливість встановити пріоритетність направлення на лікування. Наприклад, спочатку діти, люди, які мають більше шансів повернутися до нормального життя і жити довше. В середньостроковій перспективі необхідно скоротити програму лікування за кордоном до одиничних випадків високоефективного лікування дітей.