Зміст:
  1. Які документи потрібні
  2. Як дістатися
  3. Ціни на житло і їжу
  4. Як подорожувати
  5. Що варто відвідати
  6. Екскурсії
  7. Що привезти з собою з Халкідіки
  8. Додаткові поради

Халкідіки – півострів на півночі Греції, який омиває Егейське море. Складається з трьох менших півостровів – Касандра, Сітонія і Айос-Орос. Їх іменують "пальцями", бо згори півострів дійсно схожий на лапу. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

У регіоні все облаштоване як для відпочинку на пляжі, так і для екотуризму в горах, а також екскурсій до монастирів. А їх чимало, саме тут розташована гора Афон, яку ще називають Святою Горою.

З власного досвіду розповідаємо, як добиратися на півострів, які там ціни і що варто відвідати.

Які документи потрібні

У разі в’їзду в Грецію не потрібно сидіти на карантині. Мандрівники зобов’язані:

  • заповнити Форму повідомлення про місцеперебування пасажира (PLF) не пізніше, ніж за 24 год до перетину кордону Греції;
  • мати довідку про проходження вакцинації більше ніж за 14 днів до перетину кордону; або надати довідку з мокрою печаткою про негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 72 год до прибуття; або негативний експрес-тест на антиген, зроблений не пізніше ніж за 48 год до прибуття; або довідку про перенесену хворобу та одужання й наявність антитіл, чи позитивний ПЛР-тест після отримання яких минуло від 2 до 9 місяців.

Сертифікат про вакцинацію, результати тестів та довідки повинні бути лише англійською мовою.

Вимоги стосовно стану здоров’я поширюються на дорослих і дітей старше 12 років.

Але готуйтеся, що в аеропорту Греції будуть проводити вибіркове тестування туристів на коронавірус. Вас можуть попросити пройти експрес-тест. 

У разі позитивного результату мандрівники мають відправитись на 14-денний карантин. У пакетних турах передбачене страхування, яке містить загальні страхові випадки та страхування у разі COVID-19. За регламентом ЄС, українцям необхідний медичний страховий поліс з сумою покриття 30 000 євро.

Пляж на малому півострові Кассандра. Фото: з особистого архіву

Як дістатися

З Києва є прямі рейси в аеропорт міста Салоніки. Вартість дороги залежатиме від дати, але в середньому це близько $150 з людини в обидва боки. Летіли менше двох годин. Є також рейси з пересадками

З аеропорту є трансфер або до готелю (про нього треба запитувати і домовлятися завчасно або з готелем, або з туроператором), або звичайним автобусом.

Від аеропорту до краю першого "пальця" дорога триває більше двох годин. Залежить ще від завантаження шляху, оскільки багатосмугових доріг там немає, тому часто утворюються невеликі затори.

Фото: з особистого архіву
Фото: з особистого архіву

Ціни на житло і їжу

Залежить від запиту. Ви можете орендувати готельний номер в п’ятизірковому готелі за 300-500 євро за добу зі сніданками і вечерями, а можете винайняти апартаменти в селищі біля моря за 60 євро.

В готелях доведеться сплатити ще 4 євро з людини податку на проживання.

Фото: з особистого архіву

Готуйтеся, що доведеться постійно купувати питну воду.

У готелі це – 3 євро за пляшку. У супермаркеті можна взяти шість пляшок за 1,5 євро. Вино в тавернах коштує від 4 євро за келих.

Замовити салат – від 7 євро. Але готуйтеся, що вам принесуть щедру порцію і одного салату може вистачити.

Вечеря на двох з вином і морепродуктами може обійтися в близько 30 євро.

І спробуйте овочі, особливо баклажани. Греки мають купу рецептів для них. 

Сир фета буде майже всюди. Вам можуть подати навіть кавун з фетою.

Карткою можна розрахуватися будь-де. В умовах пандемії цей спосіб навіть вітається більше, ніж готівка. Але і мати євро на руках теж буде не зайвим.

Фото: з особистого архіву
Фото: з особистого архіву

Як подорожувати

На Халкідіки є готелі з власними пляжами, ресторанами, магазинами, звідки можна нікуди не вибиратися до кінця відпочинку. Але так повноцінно грецький настрій і смак ви навряд відчуєте.

Авто

Оскільки відстані між селищами значні – найзручніше орендувати автомобіль. За добу це коштуватиме від 50 євро на відстань до 350 км (далі окрема плата), плюс 5 євро страхових за скло і гуму. Вартість бензину – від 1,75 євро.

Автомобільні дороги на Халкідіки в хорошому стані. Утім, якщо хочете на транспорті поїздити в горах – доведеться замовляти спеціальний джип із водієм. Екскурсія на чотирьох людей коштує 64 євро з кожного.

Фото: з особистого архіву

Велосипед

Є варіант подорожувати велосипедом. Його можна орендувати – від 20 євро на п’ять годин. Ціни можуть відрізнятися в кожному місті. 

Зі слів місцевого водія, автомобілісти поважають велосипедистів на дорогах.

Навіть в горах на роверах можна влаштувати собі екотуризм.

Човен/яхта

Між містами ходять човни. За 3 євро, наприклад, можна причалити до селища Неос-Мармарас.

Фото: з особистого архіву
Фото: з особистого архіву

Оренда яхти коштує 60 євро для шести людей без капітана. І 150 – для восьми з капітаном.

Що варто відвідати

На Халкідіки, мабуть, усі населені пункти, що біля моря, жваві та гучні. Особливо це стосується вечора суботи. 

У греків є сімейна традиція – одягати щось гарне і йти разом вечеряти в таверну. Тож, приїхавши ввечері, наприклад, в Афітос, готуйтеся до того, що сідати доведеться ледь не на сходах. 

Але і тут скаржитись нічого, адже всі будинки, тротуари і сходи в цьому селищі зроблені з місцевого пористого каменю, що має органічний вигляд.

Заповнені вулички Афітоса. Фото: з особистого архіву

Крім цього, в Афітосі є багато квітів у розмальованих горщиках. І щороку ці малюнки змінюють.

Фото: з особистого архіву

Дикі пляжі Азапіко (Azapiko). Якщо хочете розслабитися подалі від цивілізації – вам сюди. Довкола море, гори і скелі.

Пляжі Азапіко. Фото: з особистого архіву

А також намети і трейлери. На Халкідіки є як платний кемпінг з туалетами і душем, так і безкоштовні – приїжджай і живи. Але поряд є і таверни. Перевірено: смачно в Panos.

Між іншим, там навіть українське "Дякую" розуміють.

Фото: з власного архіву

Регіон Халкідіки, крім пляжів і природи, славиться виноробством. Тому відвідати кілька виноробень – ледь не обов’язкова частина подорожі. Куди ж без дегустації.

Найвідоміші виноробні: Domaine Gerovassiliou, Arvanitidis Estate, Petralona Winery, Nico Lazaridi, Ktima Biblio Chora.

Фото: з особистого архіву
Фото: з власного архіву
Частина колекції з понад 2600 штопорів у музеї вина. Фото: з особистого архіву

Селище Неос-Мармарас. Коли причалюєш до пірсу – враження, що опинився у музеї кораблів, водночас усі вони справжні.

Тут можна потрапити на ярмарку риби та морепродуктів, де риболови виставляють свіжий улов. А також на фестивалі з живою музикою.

Неос-Мармарас. Фото: з особистого архіву
Фото: з особистого архіву
Фото: з особистого архіву
Таверна в Неос-Мармарас. Фото: з особистого архіву

З Неос-Мармарас човном можна добратися і до безлюдного острова Келіфос. Місцеві його ще називають черепахою. І не дарма.

Острів Келіфос. Фото: з особистого архіву

Загалом, готуйтеся, що значну частину подорожі доведеться провести в дорозі. Але можна не гнатися за точкою прибуття, а розглядати те, що довкола – насаджені вздовж дороги квіти і кущі, оливкові сади, виноградники гори і море на горизонті.

Помітними є маленькі споруди на узбіччях у формі храмів. Це скульптури, які встановлюють на місцях, де гинули люди в автокатастрофах. Схоже, як в Україні ставлять хрести і вінки біля дороги. І на дорогах в Греції ці маленькі церкви зустрічаються часто.

Подібні скульптури розміщують уздовж дороги. Фото: з особистого архіву

Екскурсії

На Халкідіки є три популярні екскурсії:

  • Гора Афон (4 монастиря) – острів Аммуліані.
  • Салонікі – північна столиця Греції.
  • Метеори – група високих скелястих валунів, вершини яких увінчані монастирями і скитами.
Каміння, якими за легендою боги вгамували безсмертних гігантів. Фото: з особистого архіву

Метеори – одна із найпопулярніших екскурсій Греції. У 1981 році там ще й зняли сцени з найвідомішим британським шпигуном – агентом 007 – для фільму "Тільки для ваших очей".

Екскурсії тривають зранку до вечора. Їхня вартість залежить від розташування. Найвіддаленіша – Метеори. Коштує близько 100 євро з людини. У вартість входить дорога, послуги гіда і в деяких обід. Вхід у монастирі не включено. 

Стосовно екскурсії в монастирях, вимоги до одягу: для жінок – сукня не вище коліна, без декольте, чоловіків – закрите взуття, кросівки.

Що привезти з собою з Халкідіки

У регіоні вирощують оливки, виготовляють мед і вино. Оливки в’ялять прямо на деревах під сонцем.

Місцевий мед – каштановий, квітковий і хвойний. У горах кожні 100 м розставлені вулики.

Вино можна брати як на виноробні, так і в супермаркетах. Основна порада щодо вибору вина – не беріть в пластикових пляшках.

Фото: з власного архіву

Загалом, популярними в Халкідіки є білі та рожеві вина.

Традиційне грецьке вино – Рецина. Перекладається, як "смола". 

Назва пов'язана із стародавньою традицією герметично закривати амфори з вином сумішшю гіпсу і смоли. Так вино довше зберігалося і вбирало запах смоли. Сьогодні смолу додають спеціально для збереження присмаку напою.

Додаткові поради

У морі на півострові Кассандра є медузи, можуть вжалити. Місцеві кажуть, що їх не бачили вже близько 30 років. Тому радять брати з собою олівець із аміаком, який прибирає біль. Його можна купити в аптеці.

Купуючи щось в магазині – забирайте чеки з собою. Це через жорсткі податкові правила. До вас на вулиці можуть підійти і запитати чек. І якщо продавець не видав, на магазин чекає штраф.

У країні дотримуються карантинних правил, особливо в готелях, супермаркетах та історичних пам'ятках.

Стаття написана у рамках престуру, організованого компанією Join Up! Це не вплинуло на вміст контенту, окрім згадки про рейси авіакомпанії в Салоніки.