Зміст:
  1. КСД
  2. Човен
  3. Видавництво Анетти Антоненко та Ніка-Центр
  4. Наш Формат
  5. Видавництво Старого Лева
  6. Фоліо
  7. НК-Богдан
  8. Discursus
  9. Yakaboo Publishing
  10. #книголав
  11. Vivat
  12. Лабораторія
  13. Ранок
  14. Віхола

У травні українці зможуть поповнити свої бібліотеки новою книгою Стівена Кінга, мемуарами співачки Брітні Спірс, а також познайомитись з багатьма українськими авторами, які пишуть про війну, історію та український побут. 

Попередню добірку новинок ви зможете знайти за посиланням.

КСД

Голлі

Автор: Стівен Кінг.
Опис: Детектив Голлі Гібні мріє про відпустку: на нову справу в неї просто немає сил. Однак, почувши відчайдушне благання в голосі Пенні Дал, Голлі без вагань погоджується допомогти жінці в пошуках доньки.

Недалеко від місця, де зникла Бонні Дал, живе немолода сімейна пара професорів – Родні та Емілі Гарріси. Шановані, респектабельні, віддані одне одному, а ще підступні й безжальні. Підвал їхнього охайного, заставленого книжками будинку приховує жахливу таємницю. Якщо Голлі припуститься помилки, то познайомиться із цим моторошним місцем дуже близько.

Фото: КСД

Детектив

Автор: Артур Гейлі.
Опис: Сержант Малкольм Ейнслі з відділу вбивств поліції Маямі збирався у заслужену відпустку з родиною, але раптовим телефонним дзвінком його викликали на термінове завдання. Злочинець, якому залишилося жити кілька годин, перед стратою на електричному стільці попросив Ейнслі вислухати його сповідь. Прохання не дивне, адже Малкольм колись був священником. Перед смертю маніяк зізнається у всіх злочинах, у яких його підозрювали. Крім одного. Звісно, засуджений міг і збрехати. Однак Ейнслі розуміє, що почув правду. Справжній убивця залишився на свободі. Тож поліція знову береться за справу.

Так програють війну часів

Автори: Амаль Ель-Мохтар, Макс Гледстоун.
Опис: Дві ворожі організації – тоталітарне Управління під керівництвом Комендантки й Едем – одночасно світ і його верховна істота-праматір – розв’язали Часову війну. Їхні агенти, Червоні й Блакитні, мають рухатись часовими нитками і змінювати перебіг історії так, щоб створити ідеальну для себе версію майбутнього.

Та серед попелу світу, що гине, Червона агентка Управління знаходить лист від Блакитної – найкращої агентки Едем. Червона вирішує не нищити лист, а прочитати його і навіть відповісти. Таємне спілкування між ворогами спочатку сповнене вихваляння та насмішок, але з часом воно перетворюється на щось більше. Щось важливе. Таке, що може змінити минуле й майбутнє. Виявлення зв’язку Червоної і Блакитної означало б смерть для кожної з них. Адже війна триває – і хтось повинен перемогти в ній.

Фото: КСД

Човен

Ефект Зеленського

Автори: Ольга Онух, Генрі Гейл.
Опис: Карколомне сходження Володимира Зеленського на світову політичну сцену та неймовірний спротив українців російській агресії стали предметом дослідження Ольги Онух та Генрі Гейла. Вони пропонують шукати причини обох цих взаємопов’язаних феноменів в історії становлення української нації.

З чого складається українська ідентичність? Що таке громадянська нація? Як на її запит відповідала політична кампанія Зеленського? Відповіді на ці запитання дослідники шукали впродовж трьох років. У книжці, окрім дисидентських рухів, історії українських революцій і виступів українського президента, автори аналізують скетчі "95 кварталу", серіал "Слуга народу", а також проводять власні соціологічні опитування українців.

Фото: Човен

Видавництво Анетти Антоненко та Ніка-Центр

Таємний агент

Автор: Філіпп Соллерс.
Опис: 
Роман написано на кшталт "потоку свідомості", і саме це дає можливість автору торкнутися безлічі тем, зачепити різні царини історії, літератури, психології, філософії. Соллерс не нав’язує власну думку, він проводить читача, наче малу дитину, крізь події свого життя, крізь нагромадження думок, вражень і теорій, згадує усе це в різні роки, що саме і як привносив, у чому помилявся і змінив думку. "Таємний агент" начебто відсторонено пильнує за життям.

Перон. Можлива історія

Автор: Орасіо Васкес-Ріаль.
Опис: Більш видатної і обговорюваної постаті, ніж Хуан Домінго Перон, мабуть, немає у Латинській Америці. Він і сьогодні він залишається об’єктом пильних та діаметрально протилежних поглядів. 

Автору вдається детально простежити шлях становлення тричі президента Аргентини та лідера нації, спростувати міфи, якими оповите особисте життя Перона, розсекретити неопубліковані документи, проаналізувати досі замовчувані іноземні інвестиції в Аргентині, не втрачаючи об’єктивного погляду та неупередженості, ретельно крок за кроком задокументувати перебіг подій тогочасного життя.

Автор зосереджується саме на постаті Перона та його сходженні до влади від позашлюбного сина індіанки до президента країни, а не на його відомій дружині Евіті чи його офіційно невизнаній можливій доньці, чи таємних чорних ритуалах зловісних Лопеса Реґи та третьої дружини Ісабель.

Фото: Видавництво Анетти Антоненко

Наш Формат

Ялтинські доньки. Черчиллі, Рузвельти та Гаррімани: історія про любов і війну

Автор: Кетрін Ґрейс Кац.
Опис: Ця історія — про Ялтинську конференцію очима жінок, які відвідали її зі своїми впливовими батьками. Сара Черчилль була акторкою, а згодом стала офіцеркою ВПС Британії. Анна Рузвельт — єдиною донькою президента і берегинею батькових таємниць. Кетлін Гарріман — чемпіонкою з лиж, військовою кореспонденткою і донькою посла США в Радянському Союзі.

Що їх об'єднувало? Як вони впливали на батьківські рішення? Які романи яскраво забарвлювали їхнє перебування в Криму? А ще — чому на конференції не було доньки Сталіна? Кетрін Ґрейс Кац дає докладні відповіді на ці питання і ділиться подробицями про залаштунки політичного театру тих вирішальних для світу днів.

Жінка в мені

Автор: Брітні Спірс.
Опис: Співачка відверто ділиться власною історією від раннього дитинства до сьогодні — до відродження жінки в собі. Що пов’язувало її з Аґілерою і Ґослінґом, Майклом Джексоном і Мадонною, як вона стала обличчям Pepsi та "Жінкою року" за версією Billboard, як сім’я перетворила її на машину із заробляння грошей, через який біль довелося пройти після розриву з Тімберлейком, чого коштувало місяцями не бачити синів — Брітні торкається навіть найтемніших сторінок своєї історії, 13 років під ув’язненням опікою батька.

Наш Формат

Татові на щодень. 366 роздумів про батьківство, любов і виховання дітей

Автор: Раян Голідей.
Опис: Автор зібрав у книжці поради стоїків та історії батьківства видатних людей, дослідив вплив уважного виховання на синів, що стали героями війн, і доньок, які здобули Нобелівські премії. Ці приклади і власний досвід автора як тата двох синів перетворюють книжку на концентрат мудрості, формують глибинний зв’язок між батьками різних поколінь.

Видавництво Старого Лева

Хеві-метал

Автор: Фоззі.
Опис: Перемога у пісенному шоу — чудовий старт для співака-початківця Івана Майбороди, або просто Вані, як називає його продюсер. Слава, впізнаваність, ефіри мало не щотижня. Здається, що мрія про популярність і високі гонорари от-от справдиться. Але не так просто заробити своїм талантом, до того ж в умовах шаленої конкуренції і коли продюсер грає лише за своїми правилами. Ця книжка — про життя за лаштунками шоубізнесу і про життя після шоу.

Фото: Видавництво Старого Лева

Свідчення

Автор: Вікторія Амеліна.
Опис: Перша поетична збірка української письменниці, документалістки та документаторки воєнних злочинів Вікторії Амеліної. Вірші з цієї книжки Вікторія почала писати на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, а останній — був написаний за декілька днів до її загибелі від ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року. Те, що ви відчуєте, коли читатимете ці вірші, — реальне. Пустку, яка залишиться на місці незрозумілих для вас емоцій після прочитання збірки, можна заповнити лише пам’яттю і боротьбою за справедливість.

Каміння і цвяхи

Автор: Юлія Мусаковська.
Опис: 
Ця історія розповідається через уривки з тринадцяти Колись, у прадавні часи, було таке повір’я: вбивати цвяхи в каміння, з якого зведено дім. Вони мали слугувати оберегом, захистом мешкан­ців дому від злих сил.

Нова збірка відомої поетки Юлії Мусаковської розділена так само, як розділений нині увесь світ: на "до" і "після" 24 лютого. Місія поезії в ній осмислюється як вбивання цвяхів-оберегів у кам’яні стіни українського дому, які надсадно, але марно прагне зруйнувати війна. Війна, розв’язана ворогом, який застосовує каміння і цвяхи як архаїчні знаряддя для вбивства.

Фото: Видавництво Старого Лева

Фоліо

Любий друг

Автор: Гі де Мопассан.
Опис: Історія ловеласа й авантюриста Жоржа Дюруа, який нічим не гидує, щоб пробитися з бідності й безвісті у вищий світ. Не володіючи особливими талантами, крім уміння спокушати жінок, "любий друг прекрасних дам" усе ж таки домагається всього, чого хоче.

Розрахунок Фенікса. Зупинити ворога

Автор: Петро Шевченко.
Опис: У лютому 2022 року журналіст Петро Шевченко пішов добровольцем на війну. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну він не мав ані військового, ані воєнного досвіду, а за кілька тижнів потрапив на передову, де воював як командир мінометного розрахунку в одній з найгарячіших точок Донбасу.

У цій книжці він відверто розповідає про військовий вишкіл, армійський побут, помилки керівництва, успіхи команди, фронтові втрати та важке повернення до цивільного життя.

Фото: Фоліо

Мій бос — ідіот

Автор: Томас Еріксон.
Опис: Автор поділяє начальство за способом керування, спілкування та поведінки на чотири кольорові типи — червоний, жовтий, зелений і синій. Він описує теорії та методи, за допомогою яких люди на своїх робочих місцях вибудовують функціональне діалогічне спілкування.

Також ідеться й про те, як важко виконувати свою роботу, коли бос — ідіот. На прикладах докладно розглянуто погане керування, однак звертається увага й на те, що підлеглий може з цим зробити.

НК-Богдан

Колесо Часу. Кн. 6. Повелитель Хаосу

Автор: Роберт Джордан.
Опис: Обертається Колесо Часу... Ранд аль’Тор, Відроджений Дракон, сповна усвідомив власне призначення, своє виняткове місце у Візерунку. Він іде важким шляхом, на якому нема місця людським слабкостям і почуттям. Попереду Тармон Ґай’дон — Остання битва, і Ранд безжалісно використовує всіх, навіть найкращих друзів, для досягнення своєї мети — згуртувати всі сили Світла проти Тіні. Проте чи знайде він у собі сили відмовитися від наймогутнішого людського почуття — кохання? А надто коли його серцем заволоділи одразу три жінки.

Фото: НК-Богдан

Гадюка в полі

Автор: Ганна Щавінська.
Опис: 
Журналіст-фрилансер Архип несподівано виявляє, що іноді хтось прокрадається в орендований ним будинок і "господарює" там. Молода піаністка Ада мріє виступати на сцені, але через ментальні проблеми вже пів року не покидає меж власної оселі. Успішний архітектор Юхим щодня дедалі більше переконується, що дружина прагне його вбити та заподіяти щось лихе їхній донечці.

Що поєднує цих людей? Незнайома маленька дівчинка, яка однієї ночі з невідомих причин вийшла з дому та зникла. Ця історія проведе вас думками героїв од відчаю до надії на переродження. 

На чорноморській хвилі: 33 століття копаного моря

Автор: Антон Санченко.
Опис: 
Де похований Ахіллес? Чи були кияни хрестоносцями? Що виникло раніше: Одеса чи Привоз? Чи будували козаки підводні човни? Чому неприступний – Миколаїв, а співають про Севастополь? Повстання на "Потьомкіні": українське чи єврейське? Скільки разів топили "Москву"? 

Антон Санченко створив популярний виклад історії Чорного моря від ахейського "Арго" до російської "Москви", від XIII ст. до н. е. до 13 квітня 2022 року. З увагою до наших славних предків, сучасників і нащадків, а також усіх сусідів, що обсіли море, як жаби копанку.

Фото: НК-Богдан

Discursus

Як будувати Рідну Хату

Автор: Андрей Шептицький.
Опис: 
Велич і смирення митрополита Андрея Шептицького найповніше виражаються в його посланні "Як будувати Рідну Хату". Велич — бо годі знайти прозорішу візію найпростішого вирішення складної й заплутаної української проблеми. Смирення — бо ніхто краще від митрополита не розумів, наскільки важко робити найлегші речі разом і впродовж тривалого часу.

Історики можуть аналізувати, чому проєкт Шептицького не вдалося втілити 70 років тому. Параісторики можуть уявляти собі, якою була б Рідна Хата тепер, якби послання стало програмою дії 70, 20 років тому. Усі інтелектуали можуть запевняти, що — поки не пізно — слід прислухатися до слів митрополита хоч тепер, негайно. Але велич і смирення Андрея Шептицького полягають ще й у тому, що стосовно його візії нечинними є такі поняття, як "запізно" чи "передчасно". Те, що він сказав, відбудеться саме тоді, коли буде вчасно.

Фото: Discursus

Yakaboo Publishing

Винен не вбивця… Зустріч випускників

Автор: Франц Верфель.
Опис: До уваги читача — два твори Франца Верфеля, вперше перекладені українською мовою. "Винен не вбивця…" — історія складних стосунків батька й сина, багаторівнева сповідь без каяття, яка змушує задуматися над вічними питаннями взаємин батьків і дітей та над тим, наскільки важливими є враження дитинства для подальшої долі людини.

"Зустріч випускників" — роман на більш ніж актуальну сьогодні тематику: про природу і витоки булінгу як явища у соціумі юних гімназистів, наслідком якого стають кілька зламаних доль. Обидва твори — глибоко психологічні і змушують задуматися про формування моральних цінностей звичайних людей. 

Проростання

Автор: Таня Стус.
Опис: Це часом насмішкувата, часом чуттєва розповідь молодої жінки про роман з власною країною, її історією, пошуком ідентичності та з чоловіками, яка починається від шістдесятників і триває до нашого часу. Мандрівка у міжчасів’ї спостережень, здогадів і спогадів — це проростання у слові, його відчутті, у людях, пошук себе поза часом та контекстом і водночас — прислухання до себе тоді, потім, тепер, сьогодні.

Фото: Yakaboo Publishing

#книголав

Поки бувай

Автор: Кейт Бромлі.
Опис: Найбільше на світі Вайолет прагне закінчити школу дизайну та працювати в сфері моди, тож бере участь у модному конкурсі, який має змінити все її життя. Навчаючись у відомого дизайнера, дівчина стикається із саркастичним сином свого боса, а одного разу навіть виливає на його ноутбук каву. Їхня ворожнеча (і незаперечна хімія) зростає, оскільки їм доведеться провести майже все літо разом. 

Чи пощастить Вайолет виграти головний приз — роботу у найпрестижнішому будинку моди, та чи вдасться їй зробити складний вибір, коли на кону здійснення найзаповітнішої мрії?

Війна і нові горизонти. Лідери думок про сьогодення й майбутнє України і світу

Упорядник та автор ідеї: Дмитро Кулеба.
Автори: Жозеп Боррель, Хуан Габріель Васкез, Пан Гі Мун, Томас Ґрант, Борис Джонсон, Еллен Джонсон-Серліф, Цахіагійн Елбегдорж, Енн Епплбом, Ботакоз Касимбекова, Джаред Коен, Іван Крастев, Бернар-Анрі Леві, Джеймс Меттіс, Саманта Павер, Сергій Плохій, Кондоліза Райс, Збіґнєв Рау, Сергій Саяпін, Філіп Сендс, Тімоті Снайдер, Насім Талеб, Ральф Фюкс і Марілуїзе Бек.
Опис: Для цієї збірки Дмитро Кулеба звернувся до найвпливовіших інтелектуальних і політичних фігур світу із пропозицією написати есеї до цієї збірки. Він закликав видатних державних діячів, мислителів, військових, бізнесменів, науковців, правників та істориків Європи, Північної та Південної Америки, Африки, Азії, поділитися своїм баченням майбутнього після російської агресії. Кожному з них поставили три ключові запитання. Якими є наслідки цієї війни для світу? Як ця війна змінить світ? Що дасть світові українська перемога?

Фото: #книголав

Також у травні видавництво #книголав видасть книгу "Щоденник Ґуантанамо" Мохамеда Ульд Слахі, про яку LIGA.Life розповідала у березні. Детальніше – за посиланням.

Vivat

Битись не можна відступити

Автор: Павло "Паштет" Белянський.
Опис: Учитель української мови з Кривого Рогу, установник вікон із Дніпра, бандит із Херсона, водій зерновоза з невеличкого полтавського села, власниця кав’ярні на узбережжі Каховського водосховища, письменник із Києва, зварювальник з металургійного комбінату, автослюсар, колишній студент — ніхто з них не планував ставати військовим. Але почалося велике вторгнення російських військ в Україну, і всі вони взяли до рук зброю, щоб захистити свою країну.

Тепер вони — бійці окремого штурмового батальйону ЗСУ. Разом із героями ви пройдете шлях від формування підрозділу до боїв із ворогом. Перші штурми, визволені села та їхні мешканці, суворий окопний побут, поранення і смерті товаришів, розчарування і втрати, крихке військове щастя, кінець минулого життя і початок нового.

Її війна

Автор: Євгенія Подобна.
Опис: Чи є місце для любові та співчуття у підвалах зруйнованого росіянами Маріуполя? Чи може вдячність за час із коханим бути більшою за горе від його втрати на війні? Що дає сили підтримувати людей, які щойно вирвалися з окупації, коли в ці самі хвилини твій син переживає пекло на "Азовсталі"? І як це — приймати в цей світ дитя, коли за вікном обстріли, а вдома ні світла, ні води?

У цій книжці звучать голоси 25 жінок — військових, медиків, волонтерок, переселенок, журналісток, — жінок, які пройшли полон або які чекають із полону найрідніших, які зазнали непоправних втрат на цій війні, але мають стільки сили й любові, що діляться ними з іншими.

Фото: Vivat

Усі мої тривожні дзвіночки 

Автор: Євгенія Бабенко.
Опис: Вісімнадцятирічна Христина, як і мріяла, вступила до київського вишу. Нарешті вона опинилася у новому місті, де може розправити крила та подорослішати, зануритися у студентське життя, навчитися по-справжньому дружити й знайти кохання. Перші дорослі виклики, досягнення, розчарування, спроби балансувати між роботою та навчанням. Проте… звичайні для інших речі даються Христині непросто. Є в її житті те, про що вона мовчить, про що нікому не скаже, бо, здається, про це краще мовчати довіку. Чи зможе вона вибратися із клітки, яку вибудував її розум, і відкритися світу?

Лабораторія

Потяг прибуває за розкладом

Автор: Марічка Паплаускайте.
Опис: Українська журналістка Марічка Паплаускайте проїхала понад 8000 кілометрів і провела 40 інтерв’ю, аби зрозуміти, як залізниці вдалося стати символом спротиву. Чому навіть у розпал повномасштабної війни сполученням Київ-Варшава курсує лише один потяг? Як залізниця стала головним інструментом волонтерського руху і як на ходу спорудила перші у світі медичні поїзди-реанімації для евакуації поранених? Хто організував приїзд до Києва Джо Байдена? І чи правда, що українська залізниця досі має зв'язки з Росією?

Фото: Лабораторія

З нами житиме еласмотерій

Автор: Роман Голубовський.
Опис: Обережно, ви потрапляєте на територію непізнаваного! Тут у квартирі мешкає доісторичний звір еласмотерій; люди, які падають з верхніх полиць, об’єднуються заради помсти; на яблуні проступає лик Божої Матері — ні, Ісуса! — а ні, все ж Божої Матері; на вечірці раптом трапляється страшне, смішне і геть нестерпне; персонажі на сторінках оживають, щоб одразу помирати. 

Роман Голубовський написав не просто збірку оповідань, а створив цілий альтернативний всесвіт, де абсурд легко сплутати з реальністю, а іронію — зі щирістю. Вам стане боляче, вам буде добре, ви навіть встигнете злякатися. І ви точно будете сміятися. 

Оринин. Роман про стелепного чоловіка

Автор: Сашко Столовий.
Опис: Ця книжка починається з самого-самого рання, коли виявилось, що у дворі Козиків зняли ворота, а через недовге врем’я, саме коли привезли буряки, на світ з’явився він — Оринин, новий козіяр на всю Козіївку. Але, як це всім відомо, то не з добра хлопця кличуть по матері… Життя Орининого — Демʼяна Козика, про якого ви от-от все взнаєте, — це одночасно три вєщі: історичний роман, вигадана біографія й оповідь, заснована на реальних собитіях, які відбувались раньше і продовжують відбуватися зараз. Тут вже вибирать треба вам, читачам. 

Фото: Лабораторія

Ранок

Дім між трьох світів

Автор: Таня Гуд.
Опис: Головна героїня історії — дівчина Зоряна Чорнозір, яка бачить видіння. Її переслідують страшні істоти, й тільки лялька-мотанка, оберіг від покійної матері, може захистити дівчину від почвар. У пошуках порятунку вона потрапляє до таємничого Ордену між трьох світів, де дізнається, що монстри — не виплід її уяви, так само як і мавки й чугайстри, русалки й перевертні, блуди й домовики. Але навіть серед непростих, могутніх мольфарів, дівчина не в безпеці: орденці бояться, що Морана, богиня смерті, прагне вирватися на свободу й знищити всі три світи — Вирій, Явосвіт і Потойбіччя. Непрості підозрюють, ніби Зоряна може їй у цьому допомогти. Дівчині доведеться розплутати клубок таємниць, врятувати батька та зберегти власне життя…

Повернення ангелів

Автор: Мара Вульф.
Опис:
Перша частина серії про янголів, яких ми звикли бачити дещо іншими. У Венеції майбутнього крилаті серафими живуть у розкошах, у той час як прості люди вмирають від голоду та хвороб. Однією з тих, хто протистоїть диктатурі ангелів, стає дівчина Мун. Одного разу вона допомагає вижити своєму ворогу. І тепер Мун оберігає ангела, ризикуючи власним життям. Самотня, покинута напризволяще, вона не може довіряти нікому. І найбільше у цьому протистоянні їй не варто довіряти йому — врятованому нею ангелу.

Фото: Ранок

Сестра зірок

Автор: Мара Вульф.
Опис: Зроду-віку легендарний і чарівний Броселіанд населяють древні духи, феї та богині. Та нині панувати в ньому прагнуть інші сили ― і сестри-відьми не допустять, щоб їхній рідний ліс перетворився на місце, звідки виходить зло. У розпал підготувань до протистояння, коли практично весь Париж евакуйовано й майже завершено будівництво муру, Вівіана виявилася обеззброєною. Адже чотири роки тому її вкусила сильфіда.

Внаслідок демонічної лихоманки вона втратила свої відьомські здібності. Щоб вижити, їй довелося покинути свій дім і кохання всього свого життя, Езру Токвіля. Тепер вона повертається до Франції, яка опинилася за величезною стіною, що захищає світ від демонів. Вівіана сповнена рішучості повернути свою магію та Езру. Але спочатку вона має переконати нинішнього Великого магістра магів укласти пакт з демонами. Але у Езри свої плани, і Вівіана більше не є їх частиною.

Віхола

Поклик. Цикл "Хроніки червоних лисиць"

Автор: Валерія В. Растет.
Опис: Лисиця живе на межі двох світів — людського та надприродного. Вона людина, яка спеціалізується на запечатуванні могил. Звичайна робота, коли поруч з тобою в одному місті живуть відьми, вампіри, перевертні, а мертві періодично повертаються з того світу, щоб полювати на живих. 

І все було б добре, якби одне з таких звичайних завдань не пішло не за планом. Стікаючи кровʼю, дівчина натикається на вампіра, який чомусь рятує її від переслідувачів, замість того щоб полишити помирати. Та зрештою порятунок обертається кошмаром — дивні сни починають переслідувати Лисицю. Її отруїли? Причарували? Що з нею не так і чи можна довіряти чоловіку, який пʼє кров живих?

Фото: Віхола

Голодомор. Історія неусвідомленої травми

Автор: Віталій Огієнко.
Опис: Якими були втрати від Голодомору? Яким був опір українців? Чому організатори Голодомору припинили терор голодом і яких цілей досягли? Що знали про Голодомор на Заході?

Спираючись на документальні джерела, історик Віталій Огієнко конденсовано описує найважливіше, тому книжка може пояснити цю трагічну історичну подію будь-кому, хто хоче розібратися у темі. 

Бойовий сокіл. Історія F-16

Автор: Андрій Харук.
Опис: Цю книгу присвячено літаку-легенді, який уже понад 40 років перебуває на варті вільного світу. F-16 спроможний вести повітряний бій, завдавати ударів по наземних цілях, вести розвідку й проривати ворожу ППО.

Автор розповість історію  виробництва та численних модифікацій F-16, опише службу в різних країнах, участь літака у війнах і збройних конфліктах.  

Читач дізнається про рейд ізраїльських F-16 на іракський ядерний центр; турецького льотчика, який збив російський бомбардувальник; пакистанських пілотів, які збивали радянські штурмовики над Афганістаном; про наймасовіше застосування F-16 під час операції "Буря в пустелі".

Фото: Віхола