Зміст:
  1. Discursus
  2. КСД
  3. ВСЛ
  4. #книголав
  5. Yakaboo Publishing
  6. Фоліо
  7. Лабораторія
  8. АРТБУКС
  9. НК-Богдан
  10. Наш Формат
  11. Жорж
  12. Видавництво 21
  13. Віхола
  14. Vivat
  15. Фантастичні українці

Квітень 2024 року запамʼятається українським книголюбам широким асортиментом фентезі та трилерів. Однак шанувальникам нон-фікшину також буде чим поповнити свою бібліотеку. Адже українські видавництва видадуть чимало книг про бізнес та саморозвиток.

А новинки попереднього місяця, ви знайдете за посиланням.

Discursus

Два пасинки митрополита

Автор: Владислав Івченко.
Опис: Вихованці митрополита Шептицького — Теофіл Володимирський та Іван Великодній — щойно закінчили духовну семінарію. Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл зволікає з висвяченням і залишається у Львові поруч із митрополитом. Страждання й смерть, що прийшли з Другою світовою, кардинально змінюють цінності й переконання героїв, а врешті — і їхні долі. Обох чоловіків окупанти намагаються використати, щоб схилити митрополита на свій бік. Жорстокі вбивства, несподівані зради, ігри з совістю, погрози й шантажі штовхають Івана й Теофіла на важкий шлях. Чи вдасться побороти зло силою віри чи доведеться взяти до рук інакшу зброю — питання, до якого пасинки митрополита зовсім не готові.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Discursus

Письменник про письменників

Автор: Степан Процюк.
Опис: Це збірка есеїв про життя і творчість українських письменників. Хтось із них іще за життя став відомим і шанованим, хтось здобув визнання лише після смерті, а про когось ми й тепер мало що знаємо. Для ґрунтовнішого ж їх осягнення варто не тільки знати історичний і культурний контекст, а ще й брати до уваги думки фахівців. А хто може краще зрозуміти письменника і глибше осмислити його твори, як не інший письменник?

КСД

Оманливе коло

Автор: Сергій Пономаренко.
Опис: Подорож до Індії з коханою Анітою не допомогла кіносценаристу Оресту подолати творчу кризу. Ба більше: знайомство з похмурим культом богині Калі спровокувало повернення кошмарів, у яких гине він або його дівчина. Ще й коли ворожка пропонує колоду Таро, він витягає "Похмурого Женця" – карту смерті чи переродження...

У пошуках сюжету для нового сценарію Орест за порадою друга звертається до штучного інтелекту на ім’я Пандора. Спілкування з ШІ, а також телефонний дзвінок від таємничої незнайомки допомагають йому скласти канву сюжету: убито дівчину письменника, тож до розслідування той долучає ворожку та штучний інтелект. Але роботу над сценарієм доведеться перервати: налякана і схвильована Аніта повідомляє, що за нею стежать ще з Індії.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: КСД

Аномалія

Автор: Андрій Новік.
Опис: Гамбург, наші дні. Науковця Александера Бунге знаходять мертвим у власному кабінеті. Він був одним з учасників експериментів з виявлення гравітаційної аномалії в кристалах. Агент спецслужби Маркус Бруннер починає розслідування.

Тим часом українці Остап, Віталій, Ян та Марта прилітають у Марокко на відпочинок. Під час екскурсії вони опиняються у моторошній ДТП. Це було так дивно, наче водії випали з цієї реальності на кілька секунд. Остап розуміє, що відбувається щось незвичайне. А потім він зустрічає Аміру — дівчинку, що вижила після тієї ДТП. І стала інакшою. Тепер на неї розпочато полювання. Аміра якось пов’язана зі смертю науковця Бунге. Бруннер хоче знайти дівчинку. Бо вона — ключ до катастрофи.

Дружина мандрівника в часі

Автор: Одрі Ніффенеґґер.
Опис: Де бере початок їх кохання — юної студентки художнього коледжу і 28-річного бібліотекаря? Бо ще з дитинства Клер знала, що їй судився саме цей чоловік, відколи вперше побачила його — сорокатрирічним. Бо з дитинства знала його таємницю: Генрі — мандрівник у часі… Усе їх кохання буде зустрічами і розлуками, щастям і болем. Раз за разом Генрі зникатиме з її життя, закинутий у минуле.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: КСД

ВСЛ

Підзамче Mon Amour

Автор: Любомир Серняк.
Опис: Друга збірка поезій автора присвячена місту, зокрема району Підзамче – історичній місцині, де давні забудови сусідять зі сучасними і яку все ще оточують напівзакинуті промислові будівлі. Ця місцина стала для поета джерелом натхнення і рефлексій.

Мандруючи поміж трамваїв, старих аптек і покинутих фабрик, ліричний герой слухає пульс міста, вловлює його ритм, потаємно спостерігає за такими різними, часом колоритними мешканцями Підзамча. У начебто буденні рефлексії вривається і війна – але зламу не відбувається, життя триває, як триває і наша боротьба.

Коротка історія архітектури

Автор: Сьюзі Годж.
Опис: Доступний та лаконічний путівник у світ архітектури ілюструє 50 ключових об’єктів, описуючи матеріали, елементи дизайну та архітектурні стилі споруд, і дає можливість читачеві зрозуміти та оцінити світ, побудований довкола нас. У книжці — захопливі та цікаві описи від давніх великих пірамід до сучасних високо­технологічних хмарочосів.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: ВСЛ

Паризькі апартаменти

Автор: Люсі Фолі.
Опис:
Джесс напросилася в гості до зведеного брата, щоб утекти від свого минулого і "почати нове життя". Хоч Бен і не був у захваті від цієї ідеї, але й не відмовив. Та коли Джесс приїжджає з Лондона до вишуканих апартаментів у фешенебельному районі Парижа — Бен взагалі може собі це дозволити? — його там немає.

Схоже, Бен зник, і Джесс це страшенно непокоїть. Вона намагається знайти брата, та що дужче розпитує сусідів, то більше питань у неї виникає. Сусіди Бена дуже різні та не надто приязні. Світська левиця, хороший хлопець, випивака, дівчина на межі нервового зриву, консьєржка — кожен із них має що приховувати й опиняється під підозрою.

#книголав

Закарбовано на кістках. Таємниці, які ми залишаємо після себе

Авторка: професорка Сью Блек.
Опис: Кожна частина нашого тіла може розповісти свою історію. Те, що ми їмо, куди ми йдемо, усе, що ми робимо, залишає сліди, повідомлення, яке терпляче чекає місяцями, роками, іноді століттями, доки судово-медичний антрополог не розшифрує його.

Спираючись на роки своїх досліджень і надзвичайний досвід, всесвітньо відома судова антропологиня, професорка Сью Блек пояснює, як працюють судові антропологи, щоб ідентифікувати померлу особу, як вони допомагають патологоанатому визначати спосіб і причину смерті; у який спосіб життєвий досвід записується на наших кістках і як наука допомагає розплутувати загадки та приховані історії в тому, що ми залишаємо позаду.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: #книголав

Блокбастери. Як створювати хіти й керувати ризиками в індустрії розваг

Авторка: Аніта Ельберс.
Опис: Що стоїть за феноменальним успіхом розважальних компаній, зокрема Warner Bros., Marvel Entertainment і NFL, а також таких зірок, як Jay-Z, Lady Gaga та LeBron James? Які стратегії застосовують лідери у кіно, телебаченні, музиці, видавничій справі та спорті?

Авторка – експертка Гарвардської бізнес-школи з індустрії розваг, проводить новаторські дослідження у світі медіа та спорту вже більше десяти років. Вона пояснює важливу правду про жорстку конкуренцію у світі бізнесу навколо блокбастерів — фільмів, телевізійних шоу, пісень і книг, виробництво та збут яких надзвичайно дорогі.

Ельберс розповідає, чому керівники індустрії розваг часто витрачають шалені гроші на пошуки наступного блокбастера, чому суперзіркам платять неймовірні гонорари та як цифрові технології змінюють ландшафт розваг.

Вбивайте усвідомлено

Авторка: Карстен Дюсс.
Опис: Дружина адвоката Бйорна Дімеля змусила чоловіка відвідати семінар з усвідомленості, щоб відновити їхній шлюб та стати хорошим батьком. Навчання дійсно приносить плоди, і Бйорн навіть може інтегрувати те, чого він навчився, у свою роботу, аж поки не вбиває свого клієнта ― за всіма правилами обачності.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: #книголав

Yakaboo Publishing

Паноптикум. Політика. Статті та есеї

Автор: Анатолій Дністровий.
Опис: Це історико-політичні, культурологічні, філософські есеї та статті Дністрового, написані упродовж останніх 25 років. Держава, індивід, соціальні та політичні трансформації пострадянського суспільства, постідеології — ці та інші теми автор розглядає крізь оптику міждисциплінарного підходу та в контексті сучасних культурних та історичних реалій України.

Паноптикум. Література. Статті та есеї

Автор: Анатолій Дністровий.
Опис: Своєрідна "книга спостережень" автора, багатовекторний аналіз літератури, критичний огляд особистого творчого шляху в контексті розвитку українського літературного процесу крізь призму змін культури та глобальних трансформацій у соціумі. Для широкого кола читачів та всіх, кому цікава фахова літературна аналітика.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Yakaboo Publishing

Фоліо

Я, "Побєда" і Берлін

Автор: Кузьма Скрябін.
Опис: Ця книжка — літературний дебют відомого українського співака Андрія Кузьменка (Кузьми), лідера групи "Скрябін". До збірки увійшли дві повісті, а також тексти відомих пісень гурту.

Події "Я, "Побєда" і Берлін" відбуваються навколо старого і пошарпаного автомобіля марки "Побєда", на якому Андрій зі своїм другом Бардом подорожують до столиці Німеччини. А повість "Місто, в якому не ходять гроші" — невесела історія про дівчину Алісу, яка через збіг обставин опинилася в жахливому місті, де панують людиноненависництво, нечувана жорстокість і нелюдські порядки, — місті, з якого немає дороги назад.

Фауст

Автор: Йоганн Вольфганг Гете.
Опис: Сюжет трагедії взятий з німецької книги про доктора-алхіміка. Фауст жив у XVI столітті, мав славу мага і чаклуна й продав душу дияволові. Про нього ходили легенди, до його образу зверталися багато авторів. "Фауст" Гете — драматична епопея про Людину, високість і низькість її пристрастей, безупинні пошуки істини, злет і падіння, знайдення Свободи і Любові. Вона об'єднала в собі високу поезію, класичну досконалість і найглибшу філософську думку та стала вершиною світової літератури.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Фоліо

Колектор

Автор: Василь Добрянський.
Опис: У міському парку знаходять убитим бізнесмена Котушинського. Його зарізали напилком із рожевою рукояткою. Труп виявив бездомний Вітя Чомбе. Начальник поліції підполковник Нагорняк та група детективів капітана Чорного починають розслідування. Дружина убитого повідомляє, що чоловік вийшов увечері з квартири на дзвінок від імені давнього товариша, з яким убитий понад двадцять років тому вчився у Києві. Але, як виявилось, давній друг жодних вітань йому не передавав. Жертву просто виманили дзвінком. І вбили. Біля трупа залишили записку: "Борг повернутий".

Лабораторія

Хто: Як наймати найкращих

Автори: Джефф Смарт і Ренді Стріт.
Опис: Це практичний посібник ключових бізнес-компонентів із вірогідністю успіху 90%. Понад 1300 годин інтерв'ю з більш ніж 20 мільярдерами та 300 генеральними директорами дозволили Джеффу Смарту і Ренді Стріту сформувати прості та дієві кроки, які допоможуть підібрати потрібних людей для досягнення успіху. Адже ті, кого ви наймаєте, визначають ваш бізнес.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Лабораторія

Державець. Флорентійські хроніки

Автор: Нікколо Мак'явеллі.
Опис: Мак’явеллі розкривають державотворення ізсередини, оспівуючи велич й критикуючи тиранію правителів світу. Автор аналізує дії і стратегії таких історичних постатей, як Александр Македонський і цар Кір, папа Александр і його син Чезаре Борджіа, Карл VII і Людовик XI, біблійний Давид і давньогрецький Ахіллес та багато інших. Він розмірковує над правильністю й помилками їх правлінь і пропонує рішення, які могли б все виправити.

З часу написання трактату вже минуло пів тисячоліття, але історія циклічна і праці Мак’явеллі незмінно актуальні.

Лімб. Місце загублених душ

Автор: Кирило Половінко.
Опис: Середина 2000-х, місто-мільйонник на сході України. Минуло тринадцять років, відколи Кирило був тут востаннє. Але це місце зовсім не змінилося і, здається, чекало на нього — райони і далі поділені між бандами, а нічні вулиці наповнені тишею й страхом, які вгамувати здатен дешевий алкоголь, наркотики або "махач". Старі друзі, місцевий дільничний, афера з квартирою матері, "дворові методи" розв'язання конфліктів і зваблива сестра кримінального авторитета все глибше вплутують Кирила у павутину місцевих інтриг. Темрява навколо густішає, в’язкі спогади перекривають кисень і змикаються у зашморг.

Поклик "Лімбу", що жадає нової душі, неможливо заглушити ні алкоголем, ні болем, ні, навіть смертю, і щоб врятуватися, доведеться здолати найпотужнішого ворога — власне минуле.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Лабораторія

АРТБУКС

Арістотель і Данте розкривають таємниці всесвіту

Автор: Бенджамін Аліре Саенс.
Опис: Події книжки відбуваються наприкінці 80-х в Ель-Пасо, штат Техас, неподалік кордону США й Мексики. Данте вміє плавати, Арі — ні. Данте впевнений у собі, уміє висловлювати власні думки й не боїться цього робити. Арі важко добирати слова, а ще його роздирає невпевненість у собі. Данте багато думає про поезію і живопис. Арі багато думає про старшого брата, який сидить. Здавалося б, Данте з його унікальним баченням цього світу — останній серед тих, хто міг би пробити стіну, яку вимурував довкола себе Арі.

Проте їхні стежки випадково перетинаються, а потім і переплітаються. Хлопці разом читають, міркують уголос, мріють, сміються. Вчать один одного нових слів і починають переосмислювати буття. А ще разом вони з’ясовують, що всесвіт — величезна й складна штука.

Ніби ми злодії

Автор: М. Л. Ріо.
Опис: Олівер Маркс щойно вийшов з в’язниці, відсидівши там десять років за вбивство одного з найближчих своїх друзів. Убивство, якого він, можливо, і не скоював. Його зустрічає детектив Колборн, який і запроторив Олівера до тюрми. Він іде на пенсію, але перед тим хоче дізнатися, що ж насправді сталося десять років тому.

Ще вивчаючи Шекспіра в академії, Олівер зауважив: його талановиті однокурсники грають ті самі ролі що на сцені, що в житті — лиходій, герой, тиран, спокусниця, — а сам він зазвичай залишався другорядним персонажем чужої постановки. Але одного разу викладачі змушують студентів помінятися ролями, й ось уже добродушне суперництво перетворюється на потворні сутички, а сюжет театральних п’єс утілюється в життя.

Зрештою стається трагедія: одного із семи друзів знаходять мертвим. А перед іншими постає найскладніша акторська задача всього їхнього життя: переконати поліцію і себе самих у власній невинуватості.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: АРТБУКС

Невдаха на мільярд

Автор: Рівз Відман.
Опис: Це погляд зсередини на драматичну історію компанії WeWork, який відкриває жорстокі світи нью-йоркської нерухомості й венчурного капіталу Кремнієвої долини, а з ними й надзвичайний магнетизм духовності та амбіцій її засновника Адама Нейманна.

Адам Нейманн, іммігрант, який вирішив заробити статок у Сполучених Штатах, ухопився за ідею перепрофілювання численних вільних офісних приміщень у Нью-Йорку для потреб фрилансерів, чия кількість повсякчас зростала. За десять років WeWork залучила мільярди доларів від провідних світових інвесторів, витративши їх на побудову глобальної імперії. Однак та карколомна швидкість, з якою Нейманн будував свою компанію, характеризувала і її не менш захопливий та гучний крах у 2019 році.

НК-Богдан

Дозвіл на проживання

Автор: Інкардона Жозеф.
Опис:
Книга про важливі для людини роки формування, самоутвердження підлітка, чий батько іммігрант, у неприхильному середовищі, несамовиту самостійність та індивідуалізм, спроби брати правосуддя до своїх рук, перші етапи набуття сексуального досвіду, де комічне й буденне пов’язане з піднесеним; ніжність дитячого серця, змушеного ставати суворим через цькування з боку ксенофобських покидьків і брак тепла в родині, непевний, іммігрантський статус якої змушує до ненастанних переїздів і поневірянь на низькооплачуваних роботах. Книжка напоєна дитячою поетичністю та романтизмом, сподіванням на кращий і справедливіший світ.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: НК-Богдан

Анфілада

Автор: Олена Демір.
Опис:
Розповідаючи історію своєї родини, головна героїня змальовує період розпаду Радянського Союзу, становлення Незалежної України, систему шкільної освіти, виникнення стихійних ринків, Помаранчеву революцію, жахливий стан пенітенціарної системи України, торкається теми АТО.

Метафорою історії є наскрізна анфілада місць, чужих квартир, пустих кімнат, з яких героїня йде, щоб більше ніколи не повернутися. Ідея роману полягає в питанні — чи здатна людина з тавром "соціального дна", без освіти й особливих талантів, принести у наше суспільство моральні цінності, які б хотілося наслідувати?

Жага свободи

Автор: Наталія Мельник.
Опис: Події роману розпочинаються у 1938 році з бажання молодої дівчини відкрити власне ательє жіночого одягу на одній із вулиць у центрі Львова. Нуся амбітна, самовпевнена та сконцентрована на власних цілях. Вона неодмінно досягла б свого. Тим паче на стику епох світ навколо відкривав безліч можливостей, особливо для жінок. Але війна перекреслила всі плани. Який вибір має зробити головна героїня: втекти з охопленої війною Європи за океан чи змиритися з новими порядками?

Нуся, як безліч уже безіменних для історії дівчат того часу, обирає третій шлях — боротьбу в лавах УПА. Бо жага до свободи сильніша за все.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: НК-Богдан

Наш Формат

Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення

Автори: Ілля Полудьонний, Марк Лівін.
Опис: Книжка фокусується на першому півріччі повномасштабного вторгнення. Авторам було важливо створити матеріал для переповідання досвіду травми, а також зафіксувати, назвати і пояснити, що відбувалось з людьми із психологічної та соціальної позиції.

Тут ви знайдете особисті історії авторів про передчуття і початок повномасштабного вторгнення, намагання осягнути все, що відбувалось, та їхні спостереження щодо цих подій на основі психологічної теорії. У розділах, що стосуються складних і вразливих тем, своїм досвідом поділилися партнери з проєктів Veteran Hub і "Сильні". Окремі важливі елементи — #пігулкисвітла в кінці кожного розділу — мініісторії людей, які є свідченням доброти, вразливості, гумору і сили.

Запасний мозок. Як організувати цифрове життя і розвантажити голову

Автор: Тьяґо Форте.
Опис: Статистика вражає: офісний працівник 26% часу присвячує систематизації інформації, а типовий американець щороку гає 76 годин на пошук і впорядкування інформації. А що як вивільнити час і використати його на творчість, хобі, сім’ю, нові враження?

Це можливо з концепцією "запасного мозку" — так Тьяґо Форте називає систематизовані нотатки, цифровий архів ваших найцінніших спогадів, ідей і знань. Саме вони допомагають працювати, керувати бізнесом, планувати та водночас не тримати в голові кожної дрібниці. З книжки довідаєтеся про метод ЗОРЯ, систему ПАРА, урок від Річарда Фейнмана, 12 практичних кроків, щоб запустити запасний мозок, звички цифрової організації тощо.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Наш Формат

Джефф Безос: винайди і віднайди. Вибрані тексти засновника Amazon

Автори: Волтер Айзексон та Джефф Безос.
Опис:
У книзі розповідається про становлення найуспішніших компаній Безоса — від зародження ідей до світового лідерства, від формування нових ринків і до зміни правил гри. Видатного інноватора цікавить геть усе: і як скоротити час очікування клієнта Amazon хоча б на кілька секунд, і як людству вижити завдяки освоєнню космосу.

Прочитавши щорічні листи акціонерам Amazon за чверть століття, ви відчуєте себе співвласником компанії, адже Безос звітує про фінансові результати, ділиться планами та на прикладах розкриває процес ухвалення рішень. З поваги до акціонерів, які можуть не розумітися на тонкощах електронної комерції, логістики та фінансової звітності, він розповідає про вигоди і ризики численних проєктів максимально просто, але не спрощено.

Жорж

Важливо: Видавництво "Жорж" попереджає: через перебої електроенергії у Харкові, друк новинок може дещо затримуватись.

Нестандартний протокол

Автор: Марта Веллс.
Опис: Місія вбивцебота триває. Завантаживши улюблені серіали та книги, він вирушає на віддалену планету, щоб зібрати докази проти корпорації "Сірий Криз" і допомогти своїй колишній клієнтці — докторці Менсі. Завдяки боту Мікі, який нагадує йому приручену домашню тваринку, вартмех зрештою дістається до місця призначення. Проте замість розслідування вбивцеботові доводиться знову братися за старе — рятувати людисьок від смертельної небезпеки. А ще — розбиратися в тонкощах дружби між ботом та людиною.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Жорж

П’ять. Нерозказані історії жінок, убитих Джеком-Різником

Автор: Геллі Рубенголд.
Опис: Поллі, Енні, Елізабет, Кетрін і Мері Джейн — п’ять імен, які загубилися в газетних хроніках та поліційних звітах 1888 року, затьмарені легендарним образом їхнього вбивці. П’ять канонічних жертв Джека-Різника. У ґрунтовному дослідженні в жанрі true crime Геллі Рубенголд повертає цим безмовним привидам голоси і розвінчує загальновідомий міф про те, що Різник полював лише на повій. Раніше не опубліковані або маловідомі факти, спогади очевидців, історичні замальовки, художні описи допомогли авторці відтворити портрети й трагічні долі п’ятьох жінок, яким випало жити в безжальних, похмурих умовах наприкінці ХІХ століття.

Сили безплотні, людські й безпілотні

Автор: Ганна Яновська.
Опис: Більшість цих віршів написані після початку повномасштабного вторгнення, але деякі починалися задовго до нього в місцях, нині наділених новим значенням. Далеко не в усіх текстах у центрі уваги війна, але так чи інакше її тінь лягає навіть на найлегші, оптимістичні поезії. Саме в небезпечні часи ми відчуваємо, що повітря сповнене незримих сил і течій — добрих і злих, прихильних до когось і байдужих. Ті чи інші сили й чуття прокидаються і в нас самих — про них, а разом з тим і про нас ця книжка та зібрані в ній історії.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Жорж

Видавництво 21

Smartчари: гумористичне фентезі

Автор: Анна Ковальова.
Опис: У світі, де поруч із людьми живуть магічні істоти, чари – необхідна частина буття. Талановиті чарописці створюють для простих смертних людей закляття на будь-який смак, немов у нашому світі програмісти – код. І ніде немає престижнішої професії. Аж раптом чари перестають працювати. Клаус Шульц, регіональний директор "Чаромізків", намагається з’ясувати й усунути причину збою, а разом із тим і своїх конкурентів.

Червоний Арлекін: Книги 3-5

Автор: Роберто Річчі.
Опис: У світі, де всі носять маски, колір аури визначає, хто ти й де житимеш. І чи житимеш узагалі. Чотирнадцятирічний Ашева, син Чорного народу, бачить як світ навколо нього руйнується, відтак змушений тікати з рідного міста Аксіума. Поневіряння заводять його у землі різних кольорів. Головний герой вчиться протистояти небезпекам і дізнається, яку правду приховують маски та кольори.

У другій книзі він вирушає в подорож до ворожого міста Самаріса. У Червоному королівстві він зіштовхнеться із жахливою реальністю народу, розділеного на касти. У наступних частинах йдеться про злети й падіння, поневіряння та перемоги Ашеви, який вимушений бути постійним втікачем. Втім, поруч із ним вже є жінка, яка стала близькою.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Видавництво 21

Віхола

У тенетах загадкових історичних убивств

Автор: Сергій Махун.
Опис: Є постаті, які кардинально змінюють хід історії. Часто їхня доля складається трагічно. Ця книжка — не тільки прискіпливе дослідження останніх миттєвостей життя таких людей. Це і портрет епохи, в якій вони жили, воювали та мирилися, кохали й зраджували, народжували дітей.

Знамениті монархи, політичні діячі, полководці й учені. Від короля Генріха IV Бурбона до Джона Кеннеді, від імператриці Єлизавети Австрійської, яку називали найкрасивішою жінкою XIX століття, до борців за незалежність України у XX столітті — Симона Петлюри, Євгена Коновальця та Степана Бандери.

Автор книжки намагається розібратися, чим були зумовлені ці злочини: політикою чи економікою, яка котиться у прірву, ідеологічною чи релігійною боротьбою. Або ж це звичайна спроба залишити такий-от кривавий "слід в історії"? Проте, звісно, нічого не відбувається просто так.

Історія архітектурних стилів, великих і не дуже

Автор: Катерина Липа.
Опис: Жоден архітектурний стиль не зʼявився на світ "дорослим". Усі вони проходять ті чи інші стадії розвитку, які у своїй книжці описує історикиня архітектури Катерина Липа. Ця книжка про те, як виникали й занепадали архітектурні стилі, а також про те, як вони розвивалися на українських землях — від Камʼянця-Подільського до Білгород-Дністровського, від Чернігова до Львова, від Києва до Бахчисарая, від Ізюма до Жовкви.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Віхола

Мертва жива вода

Автор: Світлана Кострикіна.
Опис: Майя – журналістка кримінальної телепрограми, невротична трудоголічка, впевнена в тому, що разом з колегами виконує важливу роботу: допомагає знайти зниклих і встановити справедливість. Та все змінюється, коли безвісти зникає її ексцентрична напарниця. Жінка занурюється в пошуки колеги, аби зрештою знайти набагато більше, ніж шукала.

Vivat

Як робити великі справи. Несподівані фактори в долі проєктів від побутового до космічного масштабу

Автори: Бент Флівб’єрґ та Ден Гарднер.
Опис: Книжка, яка допоможе в будь-якій справі — від зведення хмарочоса до ремонту на кухні. Прочитавши її, ви навчитеся мислити нестандартно, але не надто довго. Перестанете розглядати психологію і владу як окремі сили. Навчитеся ставити правильні запитання, перш ніж вимагати правильних відповідей, і думати справа наліво. Надійно триматимете в полі зору правильні орієнтири. Приймете той факт, що жоден процес не є ідеальним. А ще по-новому подивитеся на прогнозування й управління ризиками, аналізуючи досвід світових компаній: Amazon, Pixar, Apple, Mass Transit Railway (MTR), Tesla, Facebook тощо.

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Vivat

Шпигунки з притулку "Артеміда": Скарби богині

Автор: Наталя Довгопол.
Опис: Остання частина фантастичної трилогії. Київ під владою більшовиків, Європа оговтується від Великої війни, кабаре Єгипту розкошують нічним життям, а гер Фрідріх залишає своїм вихованкам заповіт — загадку, яка приведе їх до скарбу.

Щоб виконати останню волю названого батька, колишні вихованки притулку "Артеміда" знову збираються гуртом і вирушають у небезпечне, сповнене пригод плавання Середземним морем. У кожної свій досвід пережитої війни й таємниці, які вони бережуть навіть від найближчих. Під час морської експедиції четверо шпигунок відвідають чотири храми Артеміди, улаштують спіритичний сеанс, познайомляться з турецькою ворожкою і станцюють на сцені єгипетського кабаре. А найголовніше — позмагаються з власними демонами й обов’язково їх переможуть.

Кохання в мозку

Автор: Алі Гейзелвуд.
Опис: Фіолетововолоса Бі Кеніґсвассер, певною мірою лицарка-джедай, берегиня цілосвітньої рівноваги, чинить, як учинила б Марія Кюрі. Авжеж, пані Кюрі пристала б на пропозицію очолити проєкт своєї мрії від NASA. Та керувати проєктом разом із Леві Вардом — матір сучасної фізики, рятуй!

Заклятим ворогам краще працюється в різних галактиках, стверджував Леві-аспірант. Має статися лиха пригода, щоб одного (насправді першого ж) робочого дня Кеніґсвассер опинилася в міцних обіймах Варда. І поки дівчина намагається давати собі раду без потрібного обладнання, колегіальної підтримки та, як їй ввижається, кар’єрних перспектив, саме Леві перетворюється на союзника… й очей із неї не зводить. Від нових можливостей їй палають нейрони. Та коли настає час ризикнути власним серцем, Бі мусить відповісти на критично важливе запитання: як учинила б… Бі Кеніґсвассер?

Що почитати у квітні. 42 книги від українських видавництв
Фото: Vivat

Фантастичні українці

Кий і морозна орда

Автор: Нік Лисицький.
Опис: 
На Явний світ впала біда – зима не закінчується. Зловорожий чаклун Чорнокнижник з ордою лютих почвар прагне заморозити прекрасну квітучу землю й перетворити на рабів її мешканців.

Кий – юний мрійник, що живе в маленькій хатині на околиці села Калинове разом зі своїм опікуном, домовиком Дідо. Одного дня юнак вирушає в дальню й небезпечну подорож на край світу, щоб відкрити двері весні. Які небезпеки й випробування чекають на Кия та його товаришів?