Андрій Хливнюк давно перестав бути лише солістом одного з найпопулярніших українських гуртів "Бумбокс". 

Відколи почалася війна з Росією, він відмовився від концертів у РФ, на кожному концерті згадує і віддає шану військовим, які захищають нас на Донбасі, переінакшує рядки своїх відомих пісень, пропускаючи пов’язані з Росією слова чи додає згадки про наших військових. 

Наприклад, на концертах може в "Хоттабичі" переіначити слова "спецназ на крыше" на "свои на крыше" чи назвати конкретну бригаду, що воює на Сході.

Його громадянська позиція проявляється у музиці та кліпах гурту. Наприклад, у кліпі на "ДШ" він переодягається у спецпризначенця, який зрештою протиставляється навіть своїй родині – дружині й дитині. 

Тому так цікаво було зустрітися з ним після виходу кліпу на "Ангела". Ми домовилися розібрати кліп, оскільки там дуже багато символів: текст закону про воєнний стан з сигарою зверху, справа Riffmaster’a, Беркут, тату на тілі головного героя – від терну до святого мученика Юрія Змієборця тощо. 

І якщо частина символів зрозуміла одразу – кров на карті Донеччини чи порожні гільзи, то інші можна по-різному трактувати залежно від сприйняття та досвіду кожного глядача.

Ми хотіли дізнатися більше про бачення і відчуття автора, адже ідея кліпу належить саме Хливнюку. Однак питання з проханням деталізувати і пояснити його дратували.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

***

– Свого часу ви здивували кліпом на "ДШ". Там ви з одного боку сім’янин, а з іншого – спецпризначенець, який по роботі стоїть по той бік від своєї дружини і доньки. Минає небагато часу, і ви випускаєте "Ангела" – романтичну мов пісню, а на відео – гострі важкі моменти нашої сучасної української історії. Як так сталося?

– Мабуть, ці пісні не тільки про кохання. Є сенси, паралелі, метафори. Чудово, що народжуються такі ідеї і режисери їх втілюють. Хочеться говорити й про такі проблеми в нашому суспільстві як невігластво, зневіра, жага до збагачення ще більшого, заздрощі, страх…  Говорити голосно. Кожен це робить в свій спосіб.

Ми – медійний об’єкт, тому можемо говорити про речі, про які іншим людям доводиться кричати. До того ж, це все настільки дотично! Те, що у відносинах обидва не ангели, не відміняє любові. І те, що в країні є проблеми, не скасовує любові до неї. Все можна обговорювати перед тим, як піти ліворуч. 

– Спочатку вийшла пісня "Ангела", потім – кліп. І ти сприймаєш її як пісню про любов.

– Про розлуку. 

– Так, про любов і розбите серце. 

– Сприймається як відносини двох людей?

– Так. 

– Але це можуть бути і відносини людини і країни теж. 

– Ви коли писали цю пісню, одразу її закладали з кількома сенсами?

– Кожен у творчості іншого знаходить або ні себе. Що вас турбує, до чого вам не байдуже. Якщо ви творчо можете збільшити глибину сенсу, який доносите – прекрасно. Погано, якщо такої можливості немає. А дискусія про "А воно ж не про це, а вони туди оце"... 

– Це не дискусія, про це пісня чи ні. Цікаво, як закладаються сенси у музику. 

– А ви хіба живете в окремому світі, коли повертаєтесь додому і зачиняєте двері своєї квартири?

Опиняючись зі своїми рідними, ви десь на іншій планеті? Все взаємопов’язано. Настільки сильно, що слід відкрити всім на це очі. 

Андрій Хливнюк під час зйомок кліпу Ангела. Фото – Артур Радько і Олексій Чарей

– З ваших інтерв’ю зрозуміло, що ви не любите пояснювати свої пісні. І що закладаєте в них 1-2 додаткових шари з підтекстом. Тому цікаво зрозуміти, як ви це робите. 

– А для чого їх пояснювати? Все ясно, все проспівано. У кліпі – все показано.

– Це ви розумієте як автор. Але не завжди всі сенси розуміє слухач-глядач. У письменників вважається: якщо ти вмієш закласти під поверхневу історію додатковий сенс – ти крутий. Якщо два – вау. А читач, залежно від рівня свого сприйняття, може бачити поверхову історію лише, або прочитати ще й глибшу.

– Це неможливо пояснити або описати. Це або людина бачить, або ні. Тому питання не до мене, а до слухачів. Якщо вони емпатують – молодці.

Отже, я не один такий, кому не байдуже і хто бачить паралелі у стосунках не тільки між тілами і думками людей, але й між спільнотами, громадами. 

– Перед тим, як детальніше проговорити сам кліп, запитаю про пісню. Ви казали, що "Ангела" відображає "гострі переживання перед великим струсом" у вашому житті. Що мається на увазі?

– Я дорослим став.

В якийсь момент стало зрозуміло, що і з кровними родичами, і з близькими людьми, і з країною, і з сусідами, і з своєю справою треба чітко розуміти, що так, як правильно – це не завжди так, як ви хочете. І що замало декларацій, потрібні дії. 

Це стало потрясінням. В юності здається, якщо ти уявні навіть промені скеровуєш в якийсь бік, то вже даєш суспільству розуміння, чого прагнеш, що все якось само по собі станеться. Так от ні.

Мусите підняти дупцю і робити щось, щоб ваші переконання втілилися в життя. Це постійна боротьба.  

От потрясіння, от стан, в якому знаходимося ми з вами. Роз’ятрені душі людей на вітрі дивляться і не розуміють, чому те, що відбувається, відбувається з ними. А ось чому – ми не бачимо паралелі між своїм особистим і суспільним.

Не бачимо, як вони пересікаються. Нам потрібно пояснювати, що це дуже взаємозалежні речі. 

Справа Антоненка у кліпі Ангела. Фото Олексій Чарей

– Як ви працюєте, аби донести свої переконання?

– Спочатку пояснюю собі, чого хочу. Сперечаюся з собою. Якщо перемагає логіка, намагаюся потім донести це вербально і ні до оточуючих. 

Боротьба постійна, бо перемогти в цьому світі можна тільки себе. І кліп про це.

– Кліп наповнений різними сенсами. Наприклад, на столі – документ закону "Про правовий режим воєнного стану", воєнний стан запровадили після агресії Росії в районі Керченської протоки, коли вона обстріляла і захопила три українські кораблі та взяла в полон українських моряків. На документі – дорога сигара. Це ж неспроста?

– Безумовно, там нічого не має просто так.

Ми півтора місяці готували цей кліп до зйомки: видумували метафори, паралелі, борцалися в історії мистецтв, голландському натюрморті. Вивчали, які там символи заховані, а це все символізм. 

Врешті дійшли висновку, що кожен зможе зробити точно таку роботу.

Кожен з нас може, якщо захоче, дослідити і це теж мета кліпу: що і який предмет в голландському натюрморті означає, який у ньому другий сенс, потім перекласти всі ці паралелі і зрозуміти, що зайве, чого не було там, а що тими словами сказане. 

І тоді це зайве проявиться і ви зрозумієте чому. 

– Голландські натюрморти – це ваша ідея. Як вона з’явилася? Ви вивчали історію мистецтва?

– Так. Мені це цікаво і я проходив під час художнього першого навчання історію мистецтв. Не скажу, що я профі. Але тепер знаю про цей натюрморт більше. 

У ті часи через цей жанр людина спілкувалася з Церквою, державою, суспільством. Ми сьогодні живемо іншими реаліями і можемо використати цей оксюморон: поставити туди якісь речі, які відбулися впродовж останніх років.

Пісню записали два роки тому. Зрозуміти, що відбулося за цей час і що лишилося шрамами і опіками нашого суспільства. 

Справжні гільзи з фронту, надані гурту Євгеном Степаненком. Фото Артур Радько

– Все ж спитаю про кілька яскравих паралелей кліпу. Спочатку камера наїжджає на російський паспорт, а потім – на значок народного депутата України. 

– Що тут незрозумілого?

– Це можна по-різному протрактувати.

– Трактуйте як завгодно. Я це зробив, як мені здається, тільки так і ніяк інакше. Але навіть коли ти зеленим кольором малюєш, хтось може подумати, що це сніг. 

– У кліпі горить український паспорт. Я не знайшла для себе однозначного трактування, може бути кілька.

– Ви просто неуважно дивилися. Видача паспортів іншої держави на окупованих територіях – хіба це не очевидна метафора? Там до цього ніж втикнутий в Донецьку область.

– Так, в Покровськ.  

– То що незрозуміло? Хіба не на Сході пропаганда російська найбільша і найбільш вдало працює? Хіба не ті ж люди, які приїхали окупувати нашу країну, роблять вигляд, що спалюють паспорти, будучи громадянами цієї країни?

З чого все це почалося? З силового демонтажу української державності. Якщо там показують окуповані території, а потім горить український паспорт – я не вірю, що глядачеві настільки треба розжовувати. 

– Питання в іншому. Аби розібрати кліп, треба вивчити, що було в голландському натюрморті, плюс швидко змінюються кадри і композиції, глядач не завжди ловить взаємозв’язки, навіть продивившись кліп декілька разів.

– Це не страшно. Ті, кому треба, будуть шукати.

Мета – ставити питання, а не відповідати на них. Реліз кліпу – це був фінал, усі роздуми були до.

Кадр з кліпу Ангела. Фото Олексій Чарей

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

– Ви півтора місяці працювали, щоб скласти для кліпу паралелі і символи. Наскільки змінилася ваша першочергова ідея до моменту виходу кліпу?

– Не змінилася. Весь час ми займалися буквоїдством, пошуком потрібних матеріалів, обговоренням цього, пошуком людей, які будуть реалізовувати ідею, щоб вони вас розуміли. А потім уже обговорення з ними, що вони пропонують, як вони бачать, що вони почули в пісні. Остаточний етап матеріалу – підбір декорацій. 

– Імпровізація була чи це давно і чітко сплануваний кожен крок?

– Безумовно, десь 10% займає імпровізація.

– У вашого героя – 16 тату. Наприклад, велике Юрія (ще кажуть Георгія) Змієборця. Якщо дивитися на його історію, він і мученик, і воїн, і заступник козацтва. Є ікона з цінником, хрести, релігійні тату. У коментарях до кліпу хтось каже, що це – символ того, що Російська Православна Церква досі має великий вплив в Україні. Хтось навпаки сприймає це як те, що Бог захищає Україну, бо тату святого на грудях.

– Нехай люди самі розбираються, що їм там хочеться бачити. Хай кожен знайде той сенс, який буде значущим для нього. 

– На столі часто змінюються предмети. Яку Україну ними бачить ваш ліричний герой?

– Для розуміння цього художник використав три плани: загальний, середній і крупний. В загальному в аудіоверсії глядач бачить ліричну драму, на середньому – екзистенційну кризу, крупному – деталізацію соціальної та екзистенційної та ліричної кризи.

Так само й у натюрморті. Мальовнича й чудова Україна на загальному плані, а коли починаємо прискіпливо вдивлятися в деталі, знаходимо те, що знаходимо. 

Те, що сховано за пафосними загальними ширмами. Те, що важливо людям, які не просто населення, які пов’язують себе з реальністю цього суспільства. Це туристу треба пояснювати, чому на столі те чи те. Хто тут живе і тверезо дивиться на речі – знайде паралелі.

Мистецтво – це мова. Спосіб ставити собі перш за все питання. Це наповнення сенсами нашого життя, втеча від буденності.

Кадр з кліпу Ангела. Фото Олексій Чарей

– Ви не любите говорити про свою громадську активність, бо вважаєте, що це просто здорова реакція на події в країні. Але ваша музика нерозривно пов’язана з вашою позицією. На концертах ви окремі слова, які стосуються Росії, або пропускаєте, або замінюєте. Наприклад, не "спецназ на криші", а "наші на криші", чи називаєте номер бригади. Здається, останнього разу це була 95-я. Ви кажете, що доносите свою позицію своєю творчістю. Вас чують, як ви відчуваєте?

– А повинен відчувати?

– Не знаю, ніколи не була у вашій шкурі. 

– Це не спосіб отримати віддачу. Ті речі, які мене турбують, я озвучую. Хочете – резонуєте, не хочете – ні. Я якщо і закликаю, не кажу чітко, куди іти. Не закликаю піти проголосувати за когось. Хоча міг би.

Я не можу вже співати "Лягли в Алмати, прокинулись в Пітері", бо ми зараз там не лягаємо, тому пропускаю це слово. 

Жити в уявному світі – це помилка. Мій світ теж уявний.

Я впевнений, що світ успішних людей дуже відрізняється від реальності більшості українців чи жителів Землі. Але якісь речі не можу ігнорувати. Це іде органічно, не заплановано, не за сценарієм.

Я не продумую стратегію, що говоритиму з концерту, щоб отримати фідбек. 

Зрозумійте, для нормального артиста в залі порожньо. Це не моє спілкування з вами. Це ваше спілкування з собою.

А мене можна замінити на іншого. Бо я сам – заміна когось. Більше того – я не один у вас. У вас таких – багато. Бо в людей є свій смак, у який не вкладається хтось один, це ціла плеяда. 

Я не намагаюсь зачепити вас за живе. Це про те, що мене зачіпає за живе і з чим я приходжу на студію.

Мені не важливо, в якому настрої ви прийшли мене послухати. Я не думаю про слухача у цей момент.

Моє єдина думка про тих, хто приходить на концерти – щоб з вами нічого не сталося, щоб не подавились люди, зайшли і вийшли здоровими. 

Завжди є люди в залі, яким подобається, яким ні. Не треба намагатися усім сподобатись чи об’єднати, намагатися підняти чи посадити. Це тупо і високомірно. Мене завжди смішить, коли кажуть про артиста: "Ах, як він підняв зал".

– Але при цьому ви також говорите, що концерти і тури для вас – це ін’єкція адреналіну.

– Безумовно. Це адреналін.

Рок-н-рол – це максимальна відвертість. Це не гра в поганих чи хороших, модних чи не дуже. Це те, що ти відчуваєш, вміння морально оголитися перед незнайомцями. Подивитись реальності в очі.

Ось чому ти отримуєш адреналін.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

– Говорячи про альбом "Таємний код. Рубікон", ви сказали, що оголилися ще більше перед аудиторією. Я слухала його неодноразово і маю відчуття, що наскізь цього альбому йдуть емоції журби й печалі...

– Безумовно, платівка лірична, там є світла туга, але й темпи до цього спонукають. Я більше тяжію до такого донесення матеріалу. Але це не значить, що це безпробудна туга чи пастка і глухий кут.

Навпаки. Спосіб позбутися кутів – це вміння віддати, зрозуміти, що тисячі, мільйони людей переживають дуже різні стани, в тому числі ті, які у вашій улюбленій пісні. Що ви в цьому не самі. 

Це навіть певні ліки. Щоб люди відштовхнулися від дна і пішли нагору. Для мене це важливо.

– Ви казали, що в цьому альбомі змогли позбутися власних демонів. Яких?

– Будь-яка творчість – це спосіб позбутися власних демонів. Мова про всіх людських демонів, нічого нового. 

– Коли ви говорили про пісню "Плющ" на слова Лесі Українки, казали, що вона врятувала вас від пірнання у глибоку депресію. 

– Мало що я міг сказати… Не слухайте (усміхається). Слухайте те, що ви хочете побачити у піснях. 

– Спитаю по-іншому: ви щасливий?

– Так, я щаслива людина.