Євробачення-2023 особливе у багатьох сенсах. Вперше через війну Пісенний конкурс проводитимуть не в країні-переможниці попереднього року. І чи не вперше в історії мета Євробачення наблизилася впритул до тієї, заради якої конкурс і було створено, — до єдності заради миру. 

І хоча через повномасштабну війну в Україні цьогоріч Євробачення відбудеться у британському Ліверпулі, все ж наша держава буде повноцінно представлена на події. Про те, як триває підготовка до конкурсу і чи відчувається підтримка британських колег, LIGA.Life розповів кореспондент та коментатор Євробачення-2023 від України та незмінний ведучий Національного відбору Тімур Мірошниченко.

Український гурт Kalush Orchestra переміг на Євробаченні-2022, але через війну конкурс проводитимуть у Великій Британії. Що ви відчуваєте з цього приводу?

Як і всі, я засмучений. Хотілось, аби конкурс відбувався у нас і десятки тисяч гостей зі всього світу приїхали в Україну. Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків — у нас купа чудових міст, де можна провести Євробачення. Але зараз ми не можемо гарантувати безпеку на своїй території, а це одне із ключових питань в організації конкурсу. 

Насправді в історії Євробачення було багато випадків, коли конкурс не відбувався у країні, що перемогла. Здебільшого йшлося про фінансові причини, коли та чи інша держава не була готова витрачати мільйони євро на організацію події. Це вперше, коли конкурс проводять в іншій країні через війну, але я впевнений, що справедливість відновиться — ми знову виграємо і Євробачення точно відбудеться в Україні. 

Вас обрали кореспондентом та коментатором від України на пісенному конкурсі у Ліверпулі. Що це означає?

Я з Євробаченням вже 17 років, тому просто радий знову бути частиною цієї неймовірної музичної події, яка збирає найбільшу аудиторію. Звичайно, це велика честь і відповідальність. Тому я із задоволенням нестиму український прапор на сцені Ліверпуля і на всіх телеканалах, що транслюватимуть шоу. 

Ви були ведучим Євробачення-2017 у Києві, а також постійно берете участь у проведенні Національного відбору. Чим цей досвід відрізнятиметься від минулого?

Насправді перелік моїх обов’язків цього року особливо не буде відрізнятися від того, що було в попередні роки. Я так само буду коментувати шоу і вже навіть веду "Щоденники Євробачення", але цього року ще й стану ведучим церемонії відкриття Євробачення та буду кореспондентом конкурсу.

Чи розпочали ви вже підготовку?

Моя підготовка до Євробачення не припиняється ніколи, вона триває 365 днів на рік. Для мене це вже частина життя. Зараз ми співпрацюємо з BBC як зі співорганізаторами конкурсу щодо низки проєктів. Але, на жаль, я поки не можу розкривати усі таємниці. Щодня у нас дзвінки у Zoom, онлайн-конференції, переговори та листування з колегами. Така інтенсивна робота до травня триватиме щодня. 

Перебування в іншій країні ускладнює взаємодію з британськими колегами?

Ні, це жодним чином не впливає на процеси. Сучасні технології дозволяють бути практично в реальному контакті навіть на великій відстані. Тим паче найголовніші події відбуватимуться у Ліверпулі вже наприкінці квітня і на початку травня, коли розпочнеться основна робота. На той момент я вже буду у Великій Британії й матиму змогу долучатися до процесів офлайн. 

Які ваші враження від співпраці з британцями під час організації Євробачення-2023?

Це дуже цікавий досвід. Британці відповідально ставляться до своєї роботи й до того, що це все-таки українське Євробачення. Минулорічний срібний призер на Пісенному конкурсі, Сем Райдер, якось назвав це "українським паті на британській хаті". І це дійсно так. Британці дуже виважено ставляться до всіх моментів, стараються зберегти баланс і повноцінно представити Україну як переможницю минулорічного конкурсу. 

Тімур Мірошниченко. Фото: Володимир Шевчук

Що відрізняє Євробачення-2023 від конкурсів, які проходили у попередні роки?

Це буде особливе Євробачення не лише для України та Великої Британії, але і для всієї Європи та світу. Адже 67 років тому цю культурну подію створили, щоб об’єднати країни навколо миру. Сьогодні Європа зіткнулася із найбільшою війною на континенті з часів Другої світової. Усі розуміють важливість цьогорічного конкурсу, тому, я впевнений, він буде максимально просочений прямими та опосередкованими натяками на ситуацію, в якій ми опинилися. Це відображається навіть у слогані Євробачення-2023: United by music (Об’єднані музикою). Хоча я б розтлумачував це так: ми об’єднані зараз як ніколи, зокрема і музикою. 

Що ви очікуєте від цьогорічного Євробачення?

Я впевнений, що це буде легендарна подія. Євробачення неодноразово доводило: усі цінності, закладені як фундамент конкурсу, — не порожні слова. 25 лютого, на другий день після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, РФ була дискваліфікована з Євробачення, а зараз її членство у Європейській мовленнєвій спілці призупинене. Це лише одна цеглинка у фундаменті, але це дуже показовий момент.

Росіяни знову повертаються на сцени міжнародних культурних та спортивних заходів. Як вважаєте, чи можливий такий сценарій з Євробаченням?

Євробачення було однією із перших інституцій, які запровадили санкції проти Росії після 24 лютого. І на відміну від Міжнародного олімпійського комітету, вони не пропонують росіянам чи білорусам повернутися під нейтральними прапорами, бо розуміють, що це неможливо. Організатори конкурсу усвідомлюють, що поки одна країна веде агресивні дії, поки вона воює проти іншої суверенної держави, її не можна повертати у культурний простір навіть під нейтральним прапором.