Фото: Віра Думке

Незалежна пластична вистава "Косачка" вирушає в тур і запускає благодійну реабілітаційну резиденцію для жінок-військових. 27 листопада вистава відбудеться в Івано-Франківській обласній філармонії. 28 листопада — у Львівському театрі Лесі Українки. Перед туром команда вистави у співпраці з Креативною резиденцією MC6 у Славському ініціює благодійну реабілітаційну програму для жінок-військових "Віднова спільнотою".

З 20 до 25 листопада запланована резиденція, що об'єднає мисткинь, спеціалістів з фізичної терапії та професійних психологів, які через мистецько-терапевтичні практики допомагатимуть захисницям стабілізувати емоційний стан. Також команда "Косачки" працюватиме над оновленим пластичним матеріалом вистави. Після завершення команда представить оновлену версію "Косачки" в Івано-Франківську та Львові. Покази стануть продовженням розвитку вистави.

У 2023 році виставу створила режисерка Юлія Лопата разом із командою незалежних мисткинь з Києва. "Косачка" присвячена українським жінкам-військовим, які захищають країну. Проєкт, що поєднує сучасний танець, електронну музику та візуальне мистецтво, залучає українські традиції та переосмислює ритуали жіноцтва через призму театральної мови сьогодення.

Літом 2024 року "Косачка" була номінована на Національну театральну премію "ГРА". Під час показів також збирають кошти для підтримки українських захисниць на фронті.