Зміст:
  1. Мистецтво, яке створюють зараз
  2. Українська айдентика
  3. Складні технологічні процеси
  4. Поєднання сучасності й традицій

В Українському Домі з 10 до 17 жовтня показали спеціальну інсталяцію Find Identity. Вона є частиною третього сезону Ukrainian Design and Innovation Week 2024, що, своєю чергою, входить до світової ініціативи World Design Weeks. LIGA.Life розповідає про те, як українські дизайнери бачать майбутнє своєї сфери, які напрями вважають перспективними і як поєднують етнічні мотиви з технологічними новаціями.

Мистецтво, яке створюють зараз

"Дизайн – це меседж, який транслюється в різні епохи під час різних подій. Мені б хотілося в цій експозиції, в зрізі українського дизайну показати дві головні теми, а саме нашу айдентику та складні технології", – розповів головний ідеолог і куратор виставки Find Identity, Євгеній Литвиненко.

Євгеній Литвиненко до участі в інсталяції запросив представників українського дизайну: NOOM, WOO, Wood We Like. Вони представили експонати, які відображають розвиток різних напрямків: килими, кераміка, вироби з воску. Чимало з них є завсідниками іноземних експозицій, а київська інсталяція мала на меті познайомити з українським мистецтвом, яке творять зараз.

Українська айдентика

Відомі бренди презентували унікальну інсталяцію в Українському домі
Інсталяція Find Identity. Фото надане White rabbit agency

Експонати цієї зони — яскраві представники етнічного фольку, як, до прикладу стіл, що виконаний із 200-річної деревини, а також традиційні орнаменти на сукні та стілець, що виконано ремісничими техніками.

"Наша айдентика – велике озеро, а кожен із митців пірнає в нього. Хто глибше пірне, отримує цікаві ідеї", – прокоментував експозицію куратор виставки.

Складні технологічні процеси

Відомі бренди презентували унікальну інсталяцію в Українському домі
Інсталяція Find Identity. Фото надане White rabbit agency

За задумом організаторів, інсталяція підкреслила культурну цінність двох основних тенденцій — традицій, що потребують відродження, й індустріалізації, що залишається актуальною завдяки новітнім технікам. Разом ці два напрями формують ідентичність сучасного українського дизайну. У зоні технологічних процесів продемонстрували експонати — предмети модернізму та постіндустріальної епохи.

"Це унікальний момент, коли ми спостерігаємо поєднання й перетин цих двох напрямків, те, як вони одне одного доповнюють, як стародавні техніки цитуються в сучасних витворах", – підкреслив організатор тижня дизайну Анатолій Росковшенко.

Поєднання сучасності й традицій

Відомі бренди презентували унікальну інсталяцію в Українському домі
Засновниця бренду Gaptuvalnya Наталія Гергелюк. На фото зображено піджак "Віха" і сукню "Єдність". Інсталяція Find Identity. Фото надане White rabbit agency

У центрі уваги опинився український етно бренд Gaptuvalnya. Він поєднав етніку із сучасним конструктивізмом. Бренд презентував піджак "Віха", виготовлений із мікошкіри — матеріалу на основі грибного міцелію, що є екологічно чистою альтернативою тваринній шкірі.

"Це перший випадок в Україні, коли виріб зроблений із повністю екологічних матеріалів", — звертає увагу засновниця бренду Наталія Гергелюк, що цікаво, шкіра для піджака була вирощена українським стартапом, якому сподобалася естетика Gaptuvalnya, так почалась співпраця.

"Піджак має назву "Віха", адже це слово з глибоким значенням. Коли наші предки ходили в ліс чи незнайомі місцевості, вони залишали віхи – позначки, власне цією позначкою на піджаку є вишивка", — пояснює задум Наталія Гергелюк.

Віхи – знак, який не дає нам загубитися, щоб повернутися додому до джерел.

Gaptuvalnya також представила сукню "Єдність". Вона виконана з традиційних тканин – льону з коноплями й поєднує в собі безліч традиційних елементів, один із яких — фрагменти вишивки всіх регіонів України. Сам виріб завершується орнаментом із кримського рушника.

Серед учасників інсталяції також були: DIZA Collective, MEDOVI SVICHKY, Sergey Gotvianskyi, LOFU, GUSHKA, kint, Litvinenko design, YAKUSH, Aqyar Ceramics, OLK Manufactory, +kouple, buro150, Guculiya.decor, Anumo та інші.

Відомі бренди презентували унікальну інсталяцію в Українському домі
Інсталяція Find Identity. Фото надане White rabbit agency

Однак у коментарі LIGA.Life Анатолій Росковшенко розповів, що долучити до ініціативи вдалося далеко не всі бренди, які планували: "Ми обмежені логістикою, більшість брендів самотужки доставляли експонати. Майже 20% того, що ми хотіли представити, не змогли дістати, але мені подобається, як це вийшло. Є куди рухатися і зростати".