Зміст:
  1. Польща й Угорщина – "дерибанять" Україну
  2. Україна "вирішила захопити" Росію
  3. Хто розхитує Придністров'я
  4. Не хочеш воювати? У підвал
  5. Привіт, совок!
  6. Війна війною, а "покращення" за розкладом

У 2014 році через початок війни на сході України луганчанка Христина (ім’я змінено з метою безпеки) була вимушена виїхати до Харкова. Там жила до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а на початку лютого повернулася до окупованого Луганська через сімейні обставини. Вже три місяці вона – свідок, як в окупації залякують людей, змушують їх воювати проти України та "промивають мозок". Далі – її пряма мова.

Польща й Угорщина – "дерибанять" Україну

України за кілька місяців не існуватиме, запевняють в окупації. Адже Росія "врятує" всі "русскоговорящие" регіони, а там вже й Угорщина претендує на Закарпаття, а Польща – на Галичину. І це прямим текстом кажуть місцеві пропагандистські канали. 

А хіба ви не знали, що Польща й Угорщина заявили про свої права на українські території? А українські та світові ЗМІ про це мовчать? А в ОРДЛО все знають!

І здавалося б, зайди через VPN, загугли цю інфу і перевір, чи правда. Та ні! По телебаченню – правда.

Читайте також: "А де ви були 8 років?": пояснюємо спекуляції щодо початку війни в Україні у 2014-му

Україна "вирішила захопити" Росію

А ще – ви знали, що в Україні є спецпризначенці, які мають суперсили? Наприклад, телепортуватися. От "Азов" у Маріуполі сидить, а потім бах – і в Росії вибухи. Це їхня "робота". 

За інформацією російських ЗМІ, що транслюють в ОРДЛО, "азовці" в Маріуполі ледь не на колінах стоять, цілують ноги Путіна й Кадирова і просять не вбивати. А потім вони що, телепортуються в Росію і починають підривати все? 

На логічне запитання: "Як вони це могли зробити?", тобі відповідають: "Ти не розумієш, нацики – вони такі". 

"Ти не розумієш" – найпопулярніша відповідь, коли тут не можуть знайти аргумент.

- Україна хоче захопити Кубань.

- Навіщо? Україні треба повернути свої землі, а потім вкласти мільйони доларів, щоб відновити їх. Навіщо Україні ще дотаційна Кубань?

- Ти не розумієш… Україна бомбить Росію, бо хоче її завоювати. 

Та на хіба нам "супердержава", яка унітази вивозить? 

Хто розхитує Придністров'я

А як на окупованих територіях хвилювалися, що в "братській республіці" були вибухи! Й у Придністров'ї Україна "вже встигла свій слід залишити". Там – теж "нацики". І виявили їх за кілька годин, навіть без візитки Яроша.

ДОВІДКА. Придністров'я – окупована територія Молдови, де перебувають війська. Не визнана державою жодної з країн ООН, навіть РФ. Читайте більше за темою, що там відбувається зараз: Давня мрія Путіна. Навіщо Росії вибухи у Придністров'ї та як Україна має відповісти

І знову логічне питання – навіщо це зробила Україна?

"Вона з Росією не може впоратися, от увагу перетягує", – каже мені сусідка.

Тобто Україна, яка "сама себе бомбить, програє на всіх фронтах у спецоперації Росії", вирішила – "гуляти так гуляти – бомбану не тільки Росію, а ще й Придністров'я". Ага, згорів сарай, гори і хата.

Тут не хочуть думати й аналізувати, тут як губка вбирають усе, що говорять з телебачення. Ті ж, хто аналізує й отримує інформацію не тільки з російських ЗМІ, не вступають у дебати – собі дорожче. 

Не хочеш воювати? У підвал

"Місцева влада" вважає, що війна – не причина скасовувати свята. Тому 12 травня обіцяють феєрверк. Адже 8 років тому саме в цей день відбувся "псевдореферендум". 

Місцеві проти. Бо як люди збиралися вийти на мітинг проти мобілізації, то це "СБУ вигадує" і "які скупчення під час війни – небезпечно". А тепер що? Війна ж триває! Люди бігають до лікарень і дивляться на списки поранених, а їх там кілька десятків нових щодня.

"Азов бомбить Росію, Україна – Придністров'я" – про настрої місцевих у Луганську
З соціальних мереж

Мобілізувати тут уже нікого. Якщо тільки школярів почати забирати.

Уже і скрипалі гинуть на фронті, і студентів на "м'ясо" забрали, і тим, хто з інвалідністю з дитинства, – не причина відмовлятися "від захисту Батьківщини". Залишилися чоловіки, яких тримають удома і не відпускають нікуди.

Читайте також: Мобілізація в окупованому Луганську: "напади" СБУ, жінки-диверсантки та забіги зі зброєю

І це найгірша ситуація. Бо є чоловіки, які не хочуть воювати проти України, вони не збираються захищати ОРДЛО, але у них немає вибору. Не хочеш воювати? Ти – в підвал, а з твоєю родиною буде окрема розмова. Хочеш здатися в полон українцям? Тебе розстріляють на місці, щоб в інших не було бажання так себе поводити.

Чималий відсоток тих, хто зараз воює за ОРДЛО, робить це не тому, що вони патріоти псевдореспублік, а тому, що коли до твоєї родини приходять люди з автоматами, ти не можеш нічого зробити. А далі ти розумієш – твої дані вже є у цій "недоармії", на тобі вже клеймо "воював за ЛНР", отже – "українські нацики тобі цього не пробачать". Їх залякують. 

Привіт, совок!

Поки чоловіки ОРЛО "б'ються на фронті", у жінок – своя війна. Щоб забрати зарплати тих, хто воює, треба пройти кілька кіл пекла. Спочатку дізнатися, коли ці виплати будуть. Наприклад, у цьому місяці – з 26 квітня. 

Далі – у перший день приїхати ще до світанку, щоб записатися в чергу. Гроші видають на руки. За день приймають близько 50 людей. Тож якщо ви 240-а, то днів чотири-п'ять можете посидіти без грошей. Списки іноді гублять, хтось влаштовує сварки, що їхні чоловіки поранені і їм треба пройти поза чергою. 

"Азов бомбить Росію, Україна – Придністров'я" – про настрої місцевих у Луганську
З соціальних мереж

Загалом, усе це нагадує "совок", коли люди стояли в чергах за їжею чи одягом. У "совку" ледь не все життя було в чергах. Навіть не важливо, за чим. Просто: "О, черга! Стаємо". Зараз в ОРЛО схожа ситуація.

І місцеві стосовно цього скаржаться – не могли продумати систему, як отримувати гроші на картки?

"Азов бомбить Росію, Україна – Придністров'я" – про настрої місцевих у Луганську
З соціальних мереж

Читайте також: Настрої в ОРДЛО: "Азов ґвалтує, Кадиров рятує, жертви Бучі й Ірпеня – кінопостановки"

Війна війною, а "покращення" за розкладом

Причин скаржитися у жителів Луганська лише більшає. І якщо до постійного полювання на чоловіків, яких можна забрати на фронт, уже звикли, то збільшення цін і вартості комуналки – новий етап сюрпризів від "місцевої влади".

Тут уже подорожчали продукти. Була свинина 300 рублів, ловіть за 450, ковбаса зі 180 зросла до 250, рис – замість 80 вже 170 рублів, гречка – 130, хоча була  70. 

Проте в окупованому Луганську сподіваються, що після "травневих свят" ціни знову впадуть. Але якщо з продуктами залагодити ситуацію ще можливо, то нові розпорядження про оплату комунальних – табу. Послуги за утримання будинків збільшують "не більше, ніж на 29%", але і таких змін – у 200-300 рублів – луганчанам вистачає. 

Головна проблема навіть не в зміні ціни, а в тому, що ці послуги таких грошей не коштують.

"Азов бомбить Росію, Україна – Придністров'я" – про настрої місцевих у Луганську
З соціальних мереж

Парадокс: хоча деякі чекають на повне зруйнування України, не забувають чекати середини кожного місяця, щоб отримувати українські виплати – пенсії, допомогу переселенцям, на виховання дітей. Пояснення: а чому ми маємо відмовлятися, якщо дають?

Не відмовляються і від російської соціальної допомоги. У людей не вистачає грошей, щоб вижити. Чим тоді "добре", що їх визнала Росія? Відповіді адекватної не існує.

Читайте також: Яких ще санкцій бракує, щоб економіка РФ пішла за кораблем? Думки трьох економістів

Знаєте, чому вони вірять у те, що каже російське телебачення? Не тому, що "біомаса тупа". Хоча і такі є. Бо найогидніше зізнатися собі, що 8 років тобою користалися.

Захопили землі, провели "референдум", якийсь час допомагали, а потім забили. І через рік-два, коли Росія припинила давати гуманітарку, не визнавала ОРДЛО, не давали паспорти, не надсилала гроші, у людей в окупованому Луганську вже з'являлися думки – "а в Україні ж було непогано. А чого ми не в Україні?" І визнати, що 8 років ти живеш як "бананова республіка" – боляче. 

А тут – нарешті у РФ їх визнали. Ось воно – світло в кінці тунелю. Нарешті "ОРДЛО стане Росією". А тут – оп! І знову використали – м'ясом проти своєї України. 

Не хочеться зізнаватися, що тебе двічі розвели. Тому тут і вірять, що "Росія виграє, все за планом". 

Читайте також: Сергій Гайдай: РФ завалює лінію фронту "гарматним м'ясом". Їхня мета – Сєвєродонецьк