Зміст:
  1. Що у холодильнику
  2. Про м’ясо і його рослинні замінники
  3. Що у морозилці
  4. Про приготування їжі
  5. Про спеції, які є вдома до страв
  6. Про те, чи варто використовувати маринад до м’яса
  7. Про перші страви
  8. Про те, чому не їдять цукру
  9. Про те, як полюбив смачну їжу
  10. Про режим харчування
"Що у холодильнику" - регулярна рубрика, яка виходитиме щотижня на LIGA.Life. Ми заглядаємо у домашні холодильники рестораторів, експертів із їжі, спортсменів та інших цікавих людей, аби дізнатися про їхні харчові звички.

 Ось наш головний герой,  сміється Дмитро Борисов, заводячи в простору кухню свого заміського будинку. Його холодильник більше нагадує величезну шафу купе, аніж місце, за яким ховаються продукти. 

Він спеціально спланував такий великий холодильник, бо має велику родину, у якій шестеро дітей і незабаром з'явиться сьома. А ще - помічників по дому. 

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Дмитро Борисов облаштував свою кухню, розділивши її на три зони

Що у холодильнику

Дмитро: У холодильнику базовий набір на кілька днів.

Моя філософія така: треба, щоб продукти максимально використовували. Закуповували їх так, щоб за 1-3 дні максимум з’їдати. Zero waste.

Виключення  тільки морозильна камера. У карантин ми психанули, накупили фігні всякої (сміється). 

Намагаємося будувати меню так, щоб була традиція наших вечірніх і ранкових вихідних посиденьок родиною. 

Оленка (дружина - Ред.) сповідує філософію макробіотичного харчування. Це про локальні, сезонні продукти, і про невикористання екзотичних. От поки грибочків диких немає, використовуємо шиїтаке нашого українського виробництва. 

Олена: Мікробіотика  філософія харчування, не просто вегетаріанство. Це про те, що все має бути в гармонії, і продукти мають бути максимально локальні - з найближчих 100-200 км, і не з промислового виробництва. Молочку не можна, бо вона "забруднює тіло". Тому коли в людини алергія може бути, перше, що просять виключити з раціону - молочка. Є люди, яким потрібне м’ясо, яким навіть медично показане червоне. Але єдине м’ясо без домішок  баранина. Тому коли я вагітна, можу двічі на тиждень їсти трішки баранини.

Довідка: Видання Healthline вказує на те, що хоча немає наукових підтверджень здорових ефектів такого харчування, багато людей повідомляють про покращення свого самопочуття та зміцнення здоров’я.

Дмитро: Єдине, що до нас з екзотики часом потрапляє  авокадо. Донька Катя, якій 11, дивиться Instagram, а там авокадо, кіноа, годжі - й собі хоче. Італійці в Італії їдять пасту, іспанці - свою пінчо, а українці їдять авокадо (сміється). 

Є ягоди: малинка, полуничка, лохина. Україна, думаю, одна з небагатьох країн світу, яка має такий різновид ягід, який росте в країні сезонно. 

Зараз золота осінь, тому намагаємося багато використовувати всього, чим природа нарадувала: томати, баклажанчики, кабачки, перці, молода капуста. А ще різнокольорова цвітна капуста - щоб страва була ще й по-ресторанному красиво подана.

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
У родині Борисових смакують різними сезонними ягодами
Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Філософія Дмитра Борисова - їсти сезонні овочі і фрукти
Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Сезонні овочі - ідеально!

Коли робимо стейки, рублю капусту на гриль з тхіном, дуже смачно. Готові салатні мікси теж купуємо, зручно. Їмо коренеплоди, молоду картопельку. Зараз намагаємося батат використовувати, в нього гарний глікемічний індекс, кращий, ніж в звичайної картоплі.

Були в Херсонській області і призвели звідти цибулі. Розкрию секрет: те, що все життя називали "ялтинский лук", завжди росло у Херсонській та Миколаївській областях.

Я кухар, хочу використовувати зрозумілі підсилювачі смаку. Цибуля, часник і морква – це база.

Солодка цибуля до салатів. Звичайна - якщо плов робиш чи м’ясо тушкуєш. Друзі жартують: "Ти знову часнику пододавав?". Трішки часничку - уже смачно.

Їмо хумуси. Коли ми ще, пам’ятаєте, могли їздити за кордон, могли каперсів привезти, сардинок. Є печінка тріски, шовковий тофу, місо-паста, хрін, гірчиця. Веганський майонез класна штука і за смаком не відрізняється. Кабачки посмажив з часничком, це зверху - клас! 

Яйця теж намагаємось використовувати перепелині, а не курячі, щоб теж не промислового виробництва. Щоб було все органічним.

Молочка в нас - козячий сир, овечий здебільшого. Трішки йогуртів: соєві чи звичайні живі. Дитячі десерти купуємо натуральні, без цукру. Використовуємо масло Гхі перетоплене. 

Довідка. Масло Гхі століттями використовують в індійській культурі і приписують медичні властивості в альтернативній медицині Аюрведе. Огляд Healthline показує, що масло Гхі більш підійде для людей з алергією та чутливістю до молочних продуктів, але серйозних наукових підтверджень, що Гхі краще за звичайне масло, наразі немає. 

Про м’ясо і його рослинні замінники

М’ясо їмо нечасто. Дітям вдома стараємося не давати, але в школі їдять те, що і всі. 

Щоб себе порадувати, беру американське м’ясо, але не найдорожче, а альтернативне - iron steak. Береться не вирізка і не рібай, а з брюшини, наприклад. Zero waste історія. І коштує не так, як рібай американський (частина спини бика, ближча до шиї - Ред.), а в 3-4 рази дешевше. 

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Iron steak, яким смакує Дмитро Борисов

У нас вдома - теж експериментальна кухня. Пішов зараз тренд на рослинне м’ясо - американське Beyond Meat. Його непогано використовують у ресторанах, у розробку вклалися Білл Гейтс і Леонардо Ді Капріо.

Beyond Meat - круто, соковите навіть, туди буряковий сік додають і навіть виглядає як біфштекс. Якщо ви спробуєте в нас такий бургер в Dogz&Burgerz з подвійною котлетою - різниці не відчуєте. Якщо вам не сказати, точно будете думати, що там м’ясо. Є також альтернативи, інші виробники, не такі розкручені. Купуємо їх, пробуємо. 

Не пропускайте інші цікаві та корисні історії - підписуйтеся на LIGA.Life у Facebook.

Що у морозилці

Наш друг - один з лідерів виробництва індички, постачає нам її без домішок, антибіотиків. Має свою невеличку ферму, вирощує там осетриків, інколи нас балує, привозить. Є ще кролик, кроляча печінка. Для плову курдюк баранячий лежить теж. 

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Морозильна камера

Морозиво намагаємось органічне купувати, "eco", малим давати краще щербет. Але є "запріщонка" (сміється і показує в куточку два звичайних білих морозива в стаканчиках).

В морозильнику заморожуємо ягоди.

Базово це все.

Про приготування їжі

Зранку - довгі вуглеводи, каші. Беремо гречку, курурудзяну кашу, вівсянку чи коричневий неочищений рис. А далі кожен собі додає, що хоче: чи соте овочеве, чи млинець з індичкою… 

Мед не використовуємо, бо, виявляється, це та ж сахароза на молекулярному рівні. Тому замінюємо рисовим сиропом. Хто каву з молоком п’є зранку, то з рослинним молоком: рисовим, вівсяним.

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Рисовий сироп замість цукру та меду

Можу зранку на вихідних зробити шакшуку - багато овочів з томатами у власному соку чи томатним соком, протушкувати їх, і зверху влити яйця перепелині. Люблю з’їсти зернистий творог з форелевим кав’яром (риб'яча ікра, солена зі спеціями). 

На вихідних можемо спеціально поїхати з дітьми на Бессарабку, не снідаючи, щоб просто походити між дівчатами, які продають, повибирати в них сало. Вони наріжуть його, покладуть на український хліб, і це найкращий сніданок ever. 

Потім уже приїхати додому з салом, нарізати, можемо раків приготувати на гарячу закуску. Салати готуємо базові, як правило, з тих продуктів, які є. Весна - пішла черемша, редиска, далі - огірки-помідори. Їздимо у Вишгороді до напів стихійного ринку, скуповуємо у всіх бабушок всі помідори. Це найкращі помідори, які можуть бути, таких до наступного літа не буде. 

От грецький салат три дні поспіль робили. Додавали кремову фету з "Лавки традицій", дуже крутий сир. Баклажани і кабачки на грилі готуємо: солі, олійки додати - і смачно. 

Те, що все життя нам казали, що масну жирну їжу не можна їсти, бо сам таким будеш - bullshit. Найкраща кетозна енергія - з жиру. 

Хороше вершкове масло - найкраще. В нас тільки Яготинське можна знайти органічне. Хороше масло - це 92 і вище відсотка жиру. Якщо 70% - там вже спред (мікс, куди додають рослинні жири - Ред.). Краще посмажити чи протушкувати гарний шмат м’яса, овочі, чи посмажити рататуйчика на маслі. Гриль у нас є на вулиці. Шмат м’яса, порубали рибу, спецій зверху звичайних.

Про спеції, які є вдома до страв

Перше, обов’язково - сіль. У мене три види: сіль з паприкою, яку роблю сам (звичайна морська сіль змішана з червоною паприкою), далі найкраща в світі сіль для салатів і до м’яса - молдонська. Це кранч, як сніжинки, як копчена (пахне й справді копченістю - Ред.). Є кілька варіантів такої солі, її досі крафтовим методом видобувають - роблять на залишках від виробництва віскі. 

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Сіль, яка змішана з паприкою

Готові суміші спецій, які продають, можна використовувати, але тоді маєте розуміти, що там всередині. Можна просто до солі додавати перець. У мене є кілька видів: суміш перців, окремо чорний, є білий до риби. 

Хочеш трішки азійського додати до страви - розмолов коріадр, додав. Хочеш плов і додати до м’яса кавказької теми - тим’ян, або грецький орегано. Соєвий соус можна. Лимонний сік. База - трави, і краще, щоб можна було їх свіжими розминати. А далі вже можна навороти: різні олії, авокадо, смажений сезам, гарбуз. 

Багато використовуємо олії. Є багато хорошої української - лляна, соняшникова пахуча органічна, нефільтрована оливкова. 

Якщо смажити, то на олії на виноградних кісточках, там індекс канцерогенності високий. Це означає, що її можна нагрівати і вона не буде диміти.

Коли в рецептурі пише "готувати на оливковій олії", не уточнюють, що готувати не можна на оливковій олії першого віджиму.

Там індекс канцерогенності з 80 градусів починається і олія починає диміти. І це гірше набагато, ніж посмажити на нашій звичайній пресованій олії "Олейні", наприклад. 

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Дмитро Борисов -

Про те, чи варто використовувати маринад до м’яса

У третьому постраднському поколінні ще досі чомусь по радянській інерції живемо. Якщо м’ясо потребує маринування - це погане м’ясо. За Союзу брали агресивне кислотне середовище - 9% оцет ще й рубленої цибулі багато - і засохлу яловичину маринували мінімум з вечора на ранок. Чому? Бо агресивна кислота розм’якшувала погані волокна поганого м’яса.

Тому маринувати тільки для смаку, якщо хочеться, і за 10 хвилин до того, як класти готувати. 

Можна взяти соєвий соус, сіль, трішки часничку і цибульки - все, буде найкращий стейк. Але м’ясо для стейку має бути м’ясом для стейку. Це яловичина, бажано породи якоїсь. 

У Сільпо вже є камери, де визріває стейкове м’ясо. Чому воно таке смачне? Бо процес визрівання - 25-60 днів, це процес так званого автолізу. Відверто - це перша стадія гноїння, коли молочно-кислі бактерії розщеплюють волокна м’яса і за рахунок ферментації м’ясо буде м’яким. Маринувати його треба хіба для смаку собі.

Повірте: краще заплатити на 100 грн дорожче за краще м’ясо, бо вам же не зекономити треба, а отримати насолоду від їжі.

Про перші страви

Олексіївна варить дітям бульйончик, а ми з Оленкою чомусь ні, не їмо перших страв вдома. Коли ми їздили у відрядження, пам’ятаєш ті часи? (сміється) Тоді полюбляли з друзями брати яхту, яка коштує 5-7 000 євро на тиждень на 5 кают на всіх, і кайф.

У Хорватії накупили продуктів на борщ, бо скучили за Україною, і готую. Набрали анчоусів, по нашому кілька, малосольчик зробив, і голубці. 

Про те, чому не їдять цукру

Я байдужий до цукру, не солодкоїжка. Цукру взагалі не їмо. Іноді додаємо рослинний замінник. Іноді, коли хтось приїжджає, може привезти з Good Wine пиріг з ягодами без цукру. 

Якщо говорити про продукти, від яких треба відмовитися - це точно цукор. Печиво дітям у нас від "Малятко" без цукру. Женя Жигамон робить натуральне теж, Buttergreen. Діти не знають іншого.

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Смаколики для дітей без цукру

Про те, як полюбив смачну їжу

Мені пощастило, мав бабушку Лідію Іванівну, і з’явилася неймовірна дружина. Дві найкращі жінки в моєму житті.

Коли мені було 7-10 років, бабушка у квартирі на Лесі Українки в Києві висаджувала розсаду помідорів у пластикові коробки, які ледь не на мусорці знаходила. Демонструвала щороку, що однакову розсаду в однаковий час - у лютому - висаджуємо.

Одну розсаду клали на підвіконні на кухні, іншу - в спальні. Зранку і ввечері бабушка поливала розсаду. Тій, що у спальні, казала: “Яка ти неймовірна, рости, будь ласочка, як ми тебе любимо!”. А розсаді на кухні компліментів не говорила. Уявіть, у цьому віці ти бачиш, що розсада, з якою говорять, в кілька разів вища! 

І потім всі ці історії, коли ми їдемо на електричці висаджувати картоплю, помідори, кабачки і баклажани на 6 сотках землі, і там же два дерева обліпихи і малина. Ми вирощуємо, я тягаю відра поливати, потім пів осені ми це квасимо, готуємо на зиму і їмо. 

Я щодня прокидався від ароматів, які стояли на кухні, бо готувала бабушка, вона мене у все це залучала. Ми паски разом пекли у бляшанках з-під маринованих ананасів, вареники ліпили. Це було моє звичайне життя. 

А коли я на першому курсі потрапив до друзів в общагу і побачив, що пельмені - це не зліпити самому, як ми з бабушкою, і не зварити крутий бульйон з трьох видів коренеплодів, а з морозилки дістати, кинути в киплячу воду і потім полити оцетом! (сміється) Отам дві реальності і зіштовхнулися. 

Бабуся влюбила мене в їжу в кінці 80-х років. Пам’ятаю, що до 95-97 рр навіть не те, що розмаїття продуктів не було. Я думав, що це нормально - їсти м’ясо лише на свята, 5-7 разів на рік. Совок розвалився, і в перші роки незалежності нічого не було. Ми гарно їли тільки завдяки тому, що вирощували продукти на дачі. 

Про режим харчування

Їмо зараз 1-2 рази на день максимум. Зараз же тренд інтервального голодування. І нам так комфортно. Приїжджаємо з роботи, як правило, о 5. Потім приходять діти, сусіди теж, і разом вечеряємо. 

Базові принципи, як готувати смачно, традиція святкувань дуже важлива. Смак їжі залежить від того, як ми її приймаємо: коли їмо у гарному посуді, з ножем і виделкою в руках, а не просто руками, швидко чи ні. 

Рекомендують дієтологи відмовитися від вечері, але нам - неможливо. Але щоб заслужити вечерю, як мінімум сніданку не маємо (сміється, говорячи про себе з дружиною  Ред.). 

Що у холодильнику Дмитра Борисова – ресторатора, у якого 6 дітей і понад 50 ресторанів
Дмитро Борисов

Встали, кави попили, дітей зібрали, відвезли, в 12-1 починаємо працювати. Як правило, працюємо в наших ресторанах. Як хочеться їсти - обідати не проблема. В Gastrofamily Market взагалі 7 закладів в одному і там що хочеш - від піци до там’яна. 

Але останні кілька місяців намагаємось витримати день. Може, трошки салату з’їсти в обід або нічого не їсти. І вже приїхати додому ввечері і гарно повечеряти. В інтервалці рекомендують 16 годин без їжі. 

Я їм раз на день. Коли входиш у ритм - перекусів не хочеться. 

Я кавоман, по кайфу в першій половині дня спеціально “пополювати за кавою”. Піти в Idealist, потім в One Love на ЦУМ. Там взяв еспресо, там - фільтр-каву. Багато води п’ю.

Відчуваю зміни. Єдине, над чим ми, гастрономи, працюємо: постійно вагу треба тримати! (сміється) І регулювати, як правило, в менший бік. 

І здоров’я. Після того, як 40 виповнилось, чітко бачимо по результатах аналізів: цукор не їси - зразу видно зміни. Але якщо, наприклад, їси не батат, а звичайну картоплю - оп, і видно, що глікемічний індекс вгору, і цукор теж. Ми розглядали різні способи харчування, щоб комфортно було. З цим мені не лише комфортно, але й здорово.

Усі фото Альони Низовець