Зміст:
  1. Проблеми у бʼюті-майстрів
  2. Дослідження пилу
  3. Власне виробництво

Тетяна Шелест – співзасновниця найбільшого заводу в Україні з виробництва професійного обладнання для салонів краси SheMax. Разом зі своїм чоловіком вона релокувала свій бізнес з Дніпра під час війни, а за три місяці вони побудували новий завод в Ужгороді. Також подружжя провело перше у світі дослідження манікюрного пилу та офіційно довело його шкоду для здоров’я майстрів і клієнтів. Про все це Тетяна розповіла в інтерв’ю для LIGA.Life.

Проблеми у бʼюті-майстрів

Тетяна Шелест ще в далекому 2013 році звернула увагу на проблему професійних захворювань у бʼюті-майстрів. Саме тоді почала проводити опитування, робити конференції, де розповідала як майстрам убезпечити себе та клієнтів від негативного впливу матеріалів та відходів.

– Наприклад, перукарі вдихають часточки волосся, які потім потрапляють в легені. Тому надважливо працювати в масці та прибирати волосся з підлоги одразу після завершення стрижки. Також важливо розпилювати аерозолі на відстані витягнутої руки, щоб не вдихати шкідливі речовини. Все це я досліджувала та розповіла працівникам сфери краси, – зазначає Тетяна.  

У 2018 році жінка познайомилась з Сергієм Шелестом – її майбутнім чоловіком та партнером у бізнесі. Одного дня, здавалось би за звичайною буденною розмовою, до пари прийшло усвідомлення, що вони хочуть створити спільний проєкт. У Сергія були знання у сфері інжинірингу, а у Тетяни – маркетингу та знайомства в бьюті-сфері.

– Того року ми одночасно будували стосунки, робили свій бізнес, ще й сина народили, – зазначає жінка.

Витяжка SheMax
Витяжка SheMax

Дослідження пилу

Завдяки соціальним опитуванням, які проводила Тетяна, стало зрозумілим, що велика проблема саме у сфері манікюру. Жінки, які робили манікюр чи працювали майстрами, зізнавались що мають прояви алергічних реакцій на пил, який виникає під час роботи з нігтями. Щоб офіційно довести свою тезу, Тетяна Шелест разом з чоловіком замовила дослідження в Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара. Дослідження проводив начальник науково-дослідної частини ДНУ – Олексій Полішко та доцент кафедри хімічних наук – Володимир Полонський.

"Під час вдихання повітря, манікюрний пил потрапляє у легені, частинки затримуються у верхніх дихальних шляхах та спричиняють їх подразнення і навіть запалення. Найбільш шкідливими є частинки розмірами менш як 5 мкм, які у разі потрапляння у легені сприяють ущільненню легеневої тканини та виникненню пневмоконіозу. Пил, який утворюється внаслідок зняття штучного матеріалу здатний накопичуватись у повітрі салону. Внаслідок невеликого розміру такий пил довго залишається в повітрі та легко потрапляє у дихальні шляхи. Частий контакт з пилом провокує появу захворювань, частота яких зростає в залежності від професійного стажу майстра краси", – йдеться у дослідженні.

Витяжка SheMax зсередини
Витяжка SheMax зсередини

Результати дослідження показали, що під час виконання процедури манікюру в зоні рук клієнта та голови майстра накопичується небезпечна кількість часток, які утворюють хмару з пилу. Тому рекомендується використовувати спеціальні настільні або вбудовані витяжки, виробництвом яких і зайнялась компанія SheMax.

Подібні витяжки вже існували на ринку, однак в них була купа недоліків: величезні, незручні, складні в експлуатації. Тетяна з чоловіком вирішили зробити компактний гаджет, який ефективніше працюватиме та займатиме набагато менше місця. Ця модель дуже сподобалась в Європі та Америці, вже за декілька років SheMax представляв Україну у 30 країнах світу.

– І я, і чоловік – ми патріоти України. Для нас важливо виробляти продукцію саме в Україні, а експортувати в Європу. Тобто заробляти гроші там і привозити їх сюди. Таким чином ми підтримуємо економіку, сплачуємо податки, розвиваємо нашу рідну країну, – каже Тетяна.

Власне виробництво

Головною складністю під час заснування бізнесу для пари стала безвідповідальність постачальників: "вони то строки зривали, то підводили з якістю деталей". Через це підприємці замислились про купівлю власного виробництва. На початку 2022 року пара вже вибрала приміщення у Дніпрі, залишалось лише підписати документи.

– Ми вже майже купили виробництво у Дніпрі, але у мене було передчуття, що цю угоду треба поставити на паузу. А потім розпочалась війна і ми витратили ці гроші на будівництво свого власного заводу на заході України.

Завод SheMax
Завод SheMax

Щоб не ризикувати бізнесом Тетяна та Сергій вирішили перевезти його в Ужгород. Там підприємці купили три гектари землі та почали будувати перший цех "прямо в полі". Будували виробництво при свічках та генераторах, бо на той момент в країні був блекаут. Декілька генераторів не витримали напруження й згоріли. Наразі, перший цех вже побудовано: він займає 1100 квадратних метрів, розділений на три приміщення – офіс та два приміщення для виробництва. Підприємці вже почали будувати другий цех. На заводі SheMax виробляють витяжки для майстрів манікюру і лашмейкерів та підставки для рук. Тетяна та Сергій мріють про те, щоб їх продукція стала відомою у всьому світі під штампом "made in Ukraine".

Єлизавета Ломонос для LIGA.Life