Зміст:
  1. Відхід від радянських підходів
  2. Молоде покоління вчителів: натхнення та виклики
  3. Місце для творчості в сучасній школі
  4. Погляд у майбутнє

Професія вчителя в Україні переживає кардинальні зміни. Система освіти ще донедавна загрузла в радянському минулому, де панувала жорстка дисципліна, суворе ставлення до учнів і стандартизовані підходи. Нове покоління педагогів намагається впроваджувати сучасні підходи, які роблять шкільне середовище дружнім, а навчання не лише ефективним, а й цікавим для учнів. LIGA.Life напередодні Дня вчителя розпитала педагогів, як вони намагаються позбутись застарілих методів і стереотипів та створюють креативну школу для дітей.

Відхід від радянських підходів

У радянській освітній системі вчитель вважався носієм абсолютної істини, а учні — "чистим аркушем", який треба наповнити знаннями. Авторитарний стиль спілкування, суворе дотримання програми, запам’ятовування, а радше зазубрювання фактів – усе це формувало культуру пасивного навчання, де ініціатива учнів не заохочувалася. Цей підхід не лише обмежував креативність учнів, а й перешкоджав розвитку самого педагога.

Сучасні вчителі відмовляються від такої моделі. Вони прагнуть стати партнерами своїм учням, заохочують запитання та сумніви, сприяють розвитку самостійного мислення та самовираження. Завдання вчителя тепер — не передавати інформацію, а навчити дітей шукати, перевіряти та аналізувати її.

Серед сучасних методик, такі підходи, як проєктне навчання, інтерактивні ігри, групова робота, кейс-методи та практичні завдання, які дозволяють учням вільно висловлювати свої думки та бачення.

Також популярності набуває інтеграція предметів — вивчення однієї теми через призму різних дисциплін. Це дозволяє дітям краще розуміти зв'язок між науками та застосовувати знання в реальному житті. Молоде покоління вчителів активно використовує цифрові технології, проводить онлайн-заняття, інтерактивні вікторини та навіть квести. Розповідає Віра Прохорчук, вчителька НУШ, яка також документує свій робочий процес в соцмережах:

Від радянської спадщини до нових підходів: як трансформується професія вчителя в Україні

— Сучасні технології відкривають безмежні можливості для розвитку учнів, і вчителі мають бути готові адаптуватися до нових умов. Я використовую інтерактивні методи навчання, цифрові інструменти та проєктні підходи, щоб зробити навчальний процес цікавим і доступним для кожного учня. На уроках ми працюємо в парах/групах, створюємо проєкти, виконуємо інтерактивні завдання у гаджетах. Важливо не тільки передавати знання, як у радянські часи, а й виховувати в учнях критичне мислення, самостійність та вміння працювати в команді.

@prokhorchuk.teacher Не змогла пройти повз цієї гри 🙈 Спобуйте зі своїми учнями, настрій на цілий день гарантований 🙌🏼🤣 #prokhorchuk_teacher ♬ оригінальний звук – prokhorchuk.teacher

@prokhorchuk.teacher Ви вже почали готуватись до нового навчального року? 🏫 #prokhorchuk_teacher #вчитель #вчительськібудні #нуш #школа #teacher #teachersoftiktok #school #teacherlife #schoollife #канікули ♬ Мрієшся – Clavier

"Для сучасних дітей невіддільною частиною навчання є мотивація. Саме тому, я вирішила створити мотиваційний матеріал для вивчення таблиці множення "Збиралочка" (наче як у кав’ярні дають наліпку за придбану каву, діти отримують кубок за вивчену таблицю), — каже Віра, — Коли учень розповів таблицю множення на певне число, він отримує кубок, а хто назбирає цілу колекцію кубків отримує маленький подаруночок від вчителя (солодощі, наліпки, "антидомашка" тощо)".

Від радянської спадщини до нових підходів: як трансформується професія вчителя в Україні
Таблиця: Віра Прохорчук

Молоде покоління вчителів: натхнення та виклики

Сучасні педагоги прагнуть зробити навчання не лише інформативним, але й цікавим для дітей. Для цього вони використовують ігрові елементи.

Проте цей перехід супроводжується й викликами. Молоді вчителі часто стикаються з нерозумінням або навіть опором від людей, яким складно прийняти нові підходи та відмовитися від методів старої школи. Таким досвідом ділиться у своєму ТікТок-акаунті Діана Палаш, вчителька молодших класів:

Від радянської спадщини до нових підходів: як трансформується професія вчителя в Україні
@sergiivna_teacher Що ж, піду поплачу 😆 #вчительроку #школа #вчительство #освіта #рекомендації #хейт #вчительпочатковихкласів #sergiivna_teacher ♬ оригінальний звук – mvp pr

"Вчителі використовують дедалі більше сучасних платформ. Інтерактивні дошки, ігри, цифрові застосунки значно полегшують роботу вчителя та водночас роблять процес навчання більш яскравим та цікавим для учнів. Сучасні вчителі прищеплюють дітям почуття власної гідності та вміння мислити креативно, не спираючись на думку оточуючих. Нині важливо не ростити дітей-роботів, котрі будуть безвідмовно виконувати вказівки вчителя та оточуючих, тому особливий акцент робиться на емоційному інтелекті, адже сучасна людина має бути не тільки розумною, а й емоційно здоровою", — зазначає Діана LIGA.Life.

Нині дедалі більше вчителів розповідають про шкільні та викладацькі будні в ТікТок:

Від радянської спадщини до нових підходів: як трансформується професія вчителя в Україні
Від радянської спадщини до нових підходів: як трансформується професія вчителя в Україні
Від радянської спадщини до нових підходів: як трансформується професія вчителя в Україні

Місце для творчості в сучасній школі

Чи є місце для творчості в сучасній українській школі? На думку Діани Палаш, у сучасній освіті вже значно більше місця для вигадливості:

Вчителі в праві розробляти власні підручники, самостійно створювати матеріали до уроків. Замість стандартних текстів уроки можуть містити інтерактивні елементи, мультимедіа. Методи викладання вчитель може обирати, спираючись на те, що підходить конкретно його дітям.

Традиційне навчання дедалі частіше замінюється педагогами на проєктне навчання, гейміфікацію, дебати, обговорення. З індивідуальними завданнями викладач теж має можливість поекспериментувати. Таким чином ми можемо розвивати унікальні здібності та таланти кожного з учнів.


Своїм інтерактивним процесом навчання вчителька діляться в соцмережах:

@sergiivna_teacher Показуємо емоції 😜😋 #sergiivna_teacher #нуш #початковашкола #вчительськібудні #молодийвчитель #сучаснашкола #вчительпочатковихкласів #школа #блог #емоції #ядс ♬ оригінальний звук – sergiivna_teacher

@sergiivna_teacher Для чого робити нудно, якщо можна зробити весело 🎆#sergiivna_teacher #математика #початковашкола #розвитокдитини #молодийвчитель #сучаснашкола #вчительпочатковихкласів #нуш #вчитель ♬ Funny Kids – Syafeea library

Також важливу роль відіграють освітні реформи, зокрема Нова українська школа (НУШ), яка робить акцент на підході, де учень виступає активним учасником освітнього процесу. Впроваджуються також сертифікації вчителів, які стимулюють їх до професійного розвитку, проходження додаткових курсів і тренінгів.

Погляд у майбутнє

Трансформація професії вчителя в Україні лише набирає обертів. Молоде покоління педагогів стає обличчям цих змін, адже саме вони формують нову культуру навчання, де повага, інновації та натхнення стають основою освітнього процесу.

Останнім часом українська освіта зазнає значних змін. На мою думку, переломним моментом спочатку був період COVID-19, а згодом — і повномасштабне вторгнення Росії. Разом з тим змінюються українські вчителі та підхід до навчання.

У своїй роботі я, як і будь-який вчитель чи вчителька, стикаюся з викликами сучасного життя та намагаюся знаходити ефективні рішення для їх подолання. Зміни — це завжди виклик, але саме вони ведуть до зростання та вдосконалення", — наголошує Віра Прохорчук.