Зміст:
  1. Чому Таїланд
  2. У світі тварин
  3. Національна кухня
  4. Як організовували поїздку
  5. Як знайти житло в Таїланді
  6. Легке ставлення до життя 
  7. Байк чи машина
  8. Складнощі перекладу
  9. Небачена щедрість
  10. Загальний бюджет

Весною 2021 року Софія Туряніна та Денис Нічога відпочивали у Єгипті. Вони познайомились із українкою, яка щозими практикувала воркейшн в теплих країнах. Райським місцем для неї був Таїланд, а саме острів Пханган. 

Повернувшись до Києва, пара постійно чула позитивні відгуки про відпочинок в Таїланді. Втриматись від спокуси жити на острові та працювати віддалено було неможливо. 

Софія та Денис почали готуватися до подорожі. Як готувались до воркейшину, скільки це коштувало та чому поїхали без квитка назад, Софія розповіла LIGA.Life.

Чому Таїланд

Головна принада Таїланду – природа. Тому Софія радить відвідати різні острови, наприклад:

  • Пхукет;

  • Самуї;

  • Пханган;

  • Пхі Пхі;

  • Ко Чанг;

  • Ко Самет;

  • Сіміланські острови.

"Рекомендую зустріти світанок на оглядовому майданчику Samet Nangshe Viewpoint. Дуже гарно!", – радить Софія.

Окрім пляжів та водоспадів, на островах є інші цікаві локації. Наприклад, на Пхукеті в Храмі Великого Будди стоїть 50-метрова статуя Будди. На Самуї працює Магічний сад Будди, а на острові Ко Чанг є Село слонів, де можна познайомитись з тваринами.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Буддиський храм. Фото з особистого архіву Софії

"Таїландські храми – це гарно. Особливо ззовні. Різнокольорові дракони та незвичайні дахи. Проте вони між собою дуже схожі. Тому перші два храми вразять, а потім нічого нового не побачите", – ділиться досвідом Софія.

Якщо хочете опинитися в центрі кіносюжету, на острові Пхі Пхі зробіть фото в бухті Майя-Бей, де знімали фільм "Пляж" з Леонардо ді Капріо.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Бухта Майя-Бей. Острів Пхі Пхі. Фото: скриншот з фільму "Пляж"

Також не забудьте завітати на маленький острів Ко-Тапу, який має неофіційну назву – острів Джеймса Бонда. Адже там знімали фільм "Людина з золотим пістолетом" – 9-та стрічка про Бонда.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Острів Джеймс Бонда. Фото: скриншот з фільму "Людина з золотим пістолетом"

"На материковій частині Таїланду є і гори, і рисові плантації, і мегаполіс. Проте ми були лише на штучному озері Чео Лан в гірській долині. Його створили як водосховище для ГЕС. Зараз це туристична локація з будинками на воді. Там такі світанки та заходи сонця, що плакала від щастя та вдячності, що можу бачити це на власні очі!", – ділиться враженнями Софія.

Популярним дозвіллям є водні види спорту: серфінг, віндсерфінг, кайт-серфінг, яхтинг, дайвінг, снорклінг, рафтинг тощо.

"Ми займались з інструкторами серфінгом та серфскейтингом. Останнє – альтернатива традиційному скейту. Проте він має форму маленької дошки для серфінгу. Щоб можна було їздити на ній, потрібно імітувати рухи як на хвилях. Його придумали серфери з Каліфорнії, щоб в несезон не втрачати навички".

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Серфінг. Фото з особистого архіву Софії

Окрім цього, Таїланд славиться вечірками. 

"Наприклад, вулиця Бангла Роуд на Пхукеті – місце вечірок, барів, танців та травесті-шоу. Проте одного разу ми приїхали туди в суботу. Все було зачинено. З початком високого сезону туристів більшало, бари відкривались. Проте так людно, як до карантину, вже не було".

У світі тварин

Мавпочки, комахи та ящірки – частина життя на островах Таїланду. Комарі також є. Проте Софія запевняє, що за три місяці їм ніхто не заважав.

"В кімнаті можна зустріти маленьких ящірок – геконів. Вони не чіпають людей, просто повзають по стінах. Змії також є, але лише якщо на віллі не доглядають за газоном або залишають їжу. У чистоту вони навряд чи приповзуть", – зазначає Софія.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Мавпи. Фото з особистого архіву Софії

Національна кухня

Одне з популярних занять в Таїланді – гастрономічний туризм. За словами Софії, основа тайської кухні – рис. Його подають з куркою, морепродуктами, овочами, горіхами та соусами. Серед інших розповсюджених страв:

  • пад-тай – локшина з креветками;

  • том-ям – кисло-гострий суп з морепродуктами;

  • том-кха – суп на кокосовому молоці.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Морепродукти. Фото з особистого архіву Софії

"Багато дешевих фруктів. Ми завжди купували на ринку ананас, маракую та манго. Продавці самі їх чистять та нарізають шматочками. Наприклад, один цілий ананас коштує майже 50 центів".

Особливість тайської кухні – гострота.

Можна попросити в кафе "no spicy, no chilly", але є ризик, що страва все одно буде гострою. Адже більшість з них вони готують у спільному посуді, а потім розділяють на порції.

"В більшості кафе та ресторанах страви підписані тайською. Поруч є фотографія, але все одно незрозуміло, що це. Оскільки у місцевих англійська мова слабка, доводиться обирати їжу методом спроб та помилок. Так ми спробували рачків в паніровці – було не дуже. Більше ми таке не їли", – розповідає Софія.

Також в Таїланді розвинена культура вуличної їжі. За словами Софії, це зручно та дешево. Тому вони тільки раз скористались кухнею в кондо, щоб приготувати сніданок. Весь інший час їздили зранку на пляж, щоб поснідати вуличною їжею.

"На пляжі стоять байки з грилем та візком – "макашниця". Ми замовляли рис з куркою, кеш’ю, овочами та соусом. За 5 хв страва готова. Ціна – $1,55 за порцію. Запивали це все кокосом. Його вартість – 62 центи за кокос".

Софія радить дотримуватись правила "однієї порції". Адже в Таїланді порції великі, тому на перше та друге може не вистачити сил.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Кокос. Фото з особистого архіву Софії

Як організовували поїздку

Квитки на літак

Прямих рейсів з України в Таїланд немає, лише з пересадкою. Пара придбала квитки на Qatar Airways. Вартість одного – $500 в одну сторону. Політ тривав 16 год з пересадкою в столиці Катару – Досі.

"Ми летіли в Таїланд без квитка назад. Не знали, чи сподобається нам, тому не хотіли створювати собі рамки. Так ми у будь-який час могли повернутися", – розповідає Софія.

У сумі пара перебувала в країні трішки більше трьох місяців. Повернулись, тому що Денис працює за американським часом. У Таїланду та США різниця – 12 годин, а з Україною – лише 7.

Страховка

Це обов’язковий документ для в’їзду в країну. Головне – страховка має покривати випадок захворювання на COVID-19.

"Ми оформили страховку на місяць. Ціна – $200 за одну людину. Коли вона закінчилась, ми її не продовжували. Хоча я б радила перестрахуватися", – радить Софія.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Фото з особистого архіву Софії

Віза

Українцям, які летять в Таїланд на понад один місяць, потрібна віза. Але найближче посольство Таїланду розташоване у Варшаві. Щоб отримати візу, потрібно надіслати туди документи, включно з закордонним паспортом.

"Ми не знали, як це зробити, боялися загубити паспорти. Тому звернулися до туристичного агентства. Туристична віза для однієї людини нам обійшлась в $300. Проте під час відпочинку ми дізнались, що насправді віза коштує до $100, з нас взяли чималу комісію", – розповідає Софія.

Туристична віза розрахована на два місяці, але з можливістю продовження на ще один місяць. Оскільки пара жила в Таїланді з 25 вересня до 3 січня, то наприкінці листопада звернулась у міграційну службу для продовження візи.

"Все минуло швидко. Ми заплатили $80 за візу, фотографію для неї та ксерокс паспорту", – додає дівчина.

Правила карантину

Є два сценарії: "Sandbox" та альтернативний карантин. 

Альтернативний карантин мають проходити туристи з країн, які не входять до "Sandbox". Це два тижні самоізоляції в готелі без можливості вийти на вулицю. Тричі на день приносять їжу, перевіряють температуру та дезінфікують приміщення. Ціна такої самоізоляції – $4000 за двох. 

"Sandbox" доступний туристам з конкретних країн. Мандрівники перші два тижні живуть у конкретному готелі, а після негативного ПЛР-тесту можуть гуляти островом, ходити у заклади. Бути вільними від обмежень. Ціна проживання в готелі в цей період за двох – $400", – пояснює Софія.

Україну зарахували до "Sandbox". Ця програма також вимагає ПЛР-тесту та наявності сертифікату про вакцинацію. 

"У Таїланді визнавали китайську вакцину Sinovac, ми скористалися нею. У нас були сертифікати про повну вакцинацію та негативний результат ПЛР-тесту, зробленого за 72 год до виїзду".

У вересні 2021 року кожен турист перед поїздкою в Таїланд мав заповнити анкету та пред’явити: 

  • квитки;

  • страхування;

  • візу;
  • бронювання готелю на перші 2 тижні;

  • проплачені три ПЛР-тести після приїзду в країну. Їх роблять одразу після прильоту, через 6 днів, через 13 днів. Ціна за три тести – $200 з людини. 

Також необхідно заплатити за трансфер з аеропорту до готелю. Вартість – $80 за двох. Після заповнення цієї форми турист отримує certificate of entry.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Фото з особистого архіву Софії

Як знайти житло в Таїланді

Перше правило – обрати, де саме ви хочете жити: в мегаполісі, на острові, в горах, на материковій частині. 

"Наші друзі постійно говорили про маленький, але затишний острів Пханган. Спочатку ми планували туди. Проте карантинні обмеження зобов’язують залишатися в місці прильоту на два тижні. Тому першою нашою зупинкою був острів Пхукет", – розповідає Софія.

Альтернативою стала столиця Таїланду – місто Бангкок.

Проте пара хотіла отримати досвід життя на острові з пальмами та мальовничими заходами сонця. Тому мегаполіс їх не цікавив.

За програмою "Sandbox" туристи мають жити два тижні в готелі. Пара вирішила не бронювати наступне житло заздалегідь, тому що знають гіркий досвід інших туристів.

"Наші знайомі забронювали віллу через Airbnb. Ціна приємна, вілла гарна. Очікування та реальність не відрізнялись. Але неподалік працювала скотобійня. Жахливі крики було чути прямо у житлі", – розповідає Софія.

Щоб уникнути таких несподіванок, пара використала два тижні життя в готелі на подорож островом та вибір району, де було б комфортно та безпечно жити. Їм сподобався Пхукет, тому вирішили залишитися там. На Панган поїхали на тиждень наприкінці подорожі.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Вілла. Фото з особистого архіву Софії

Сервіси, які допоможуть знайти житло:

  • Airbnb;

  • Agoda – альтернатива Booking.com в Таїланді;

  • Facebook Market Place. "В Україні такої функції немає. Це окрема вкладення, яке з’являється в застосунку Facebook, коли ви тривалий час перебуваєте в іноземній країні. На маркетплейсі місцеві розміщують варіанти житла. Можна знайти оселю за приємною ціною", – пояснює Софія.

Окрім цього, можна проїхатись островом та звернути увагу на житло, де написано "оренда". За вказаним номером телефону запитайте про ціну. Альтернативний варіант – запитати про житло у знайомих, які тривалий час живуть в Таїланді. 

Пара знайшла квартиру в кондо – багатоквартирному будинку. Однокімнатна квартира з кухнею та усіма необхідними зручностями коштувала $620 за місяць. 

"Оскільки ми приїхали на воркейшн, то мали особливі вимоги: щонайменше один стіл для роботи та хороший інтернет. В кондо інтернет був швидшим, ніж у квартирі у Києві. А зі столом були проблеми. Більшість людей приїжджає відпочити, а не працювати", – пояснює Софія.

Через місяць власники квартири підняли оренду до $930, тому Софія та Денис вирішили переїхати. 

"Житло знайшли спонтанно. Одного разу ми потрапили в гості до французів, які жили у віллі при готелі. Запитали, скільки вони платять за оренду в місяць. Ціна – $620, як ми платили за кондо. Але це була вілла з басейном, хоч і спільним!".

Єдиний мінус вілли – поганий інтернет. За словами Софії, вони часто користувались мобільним інтернетом для роботи.

"Через місяць ми вирішили знайти окрему віллу з басейном. Хотілось більше приватності. Проте такі вілли великі і дорогі. Шукали компанію, але не знайшли. З вибором житла дотягнули до останнього. Ми вже думали жити на пляжі. Адже на вулиці тепло. Проте нас врятував тайський менталітет", – розповідає дівчина.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Фото з особистого архіву Софії

Легке ставлення до життя 

За словами Софії, тайці мають життєве кредо: "Сабай-сабай". Тобто не хвилюйся, все добре, розслабся, немає проблем. Більшість людей в Таїланді не поспішають та не думають наперед. Вони розв’язують проблеми, коли ті з’являються.

Спочатку для дівчини це було випробуванням. Після шаленого ритму української столиці хотілось всіх підганяти. 

Згодом пара настільки звикла до розслабленого ритму Таїланду, що самі жили за "сабай-сабай". Тому коли закінчився строк оренди, вони не хвилювались. Дочекались до останнього дня, аж поки у віллу не зателефонував адміністратор.

"Запитали, чи плануємо залишатись ще на місяць. Інших варіантів не мали, тому погодились. Підійшли на рецепцію, щоб продовжити карту проживання. Нам незручно було заплатити одразу, тому попросили принести гроші ввечері. День забули, другий – забули. На третій прийшли, а працівник готелю не зміг провести транзакцію. Врешті ми заплатили в останній тиждень. Ось вам і сабай: за місяць ніхто навіть не зателефонував і не нагадав про оплату".

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Фото з особистого архіву Софії

Байк чи машина

Хочете почуватися вільним в Таїланді – не забудьте водійські права. Адже на будь-якому острові можна орендувати машину або байк (скутер, мопед). 

"Оскільки ми приїхали в сезон дощів, байк нам не підійшов. На місяць орендували машину. Це коштувало приблизно $320. Через два тижні взяли байк – $80 на місяць. Спочатку їздили вдвох на одному. Потім взяли ще один, щоб кожен міг поїхати у справах. У високий сезон ціну підвищили до $93".

Важливо: в Таїланді – лівосторонній рух. Обов’язково їздити в шоломі та масках. За словами Софії, остання інколи доречна, бо допомагає захистити обличчя від пилу.

Поліція може зупинити та перевірити посвідчення. Якщо його немає, випишуть штраф – приблизно $15,5. 

"В суботу поліцейські особливо активні. Вони часто зупиняють іноземців, щоб перевірити наявність наркотиків, марихуани, а також стан водія. Щоб за кермом не було водіїв напідпитку". 

Дороги в Таїланді хороші. Проте навіть це не може врятувати від неприємних ситуацій. 

"Нас зупинила поліція, тому що ми заїхали на байку в тунель. Виявилось, це заборонено. Ми не побачили маленький знак заїздом. Оскільки в мене не було водійських прав, нас забрали у відділок", – розповідає Софія.

На цьому пригоди не закінчились. Паркуючи байк біля відділку, Денис розігнався і дещо пошкодив поліцейський байк. У результаті пара отримала $22 штрафу та віддали $31 за пошкодження байку.

"Мені хотіли виписати якийсь документ. Проте раптом поліцейський запитав нас: "Ви кудись поспішаєте?". Ми відповіли, що хочемо встигнути на захід сонця, який зазвичай о 18:00. Він глянув на годинник і відпустив нас. Головне правило – усміхатися та не сваритися з тайськими поліцейськими", – радить Софія.

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Фото з особистого архіву Софії

Складнощі перекладу

Тайці не говорять англійською. Знають лише окремі слова, наприклад, "такий самий" – "same same". Якщо в магазині щось закінчилось, вони кажуть: "Finit". Також знають стандартні фрази: "hello", "very good", "how much?", "thank you". 

Порада: чітко вимовляйте слова та не використовуйте часові закінчення, типу works, lived.

"Ми з друзями хотіли поїхати на озеро Чео Лан, де є будинки на воді. Телефоную для бронювання: "Hello. Do you have any rooms available?". Мій друг каже: "Софію, не говори так. Вона просто кине слухавку". Так і сталося. Адже коли тайці не розуміють слова, просто ігнорують. Телефоную знову: "Two people. One night. One room. How much?". Тільки так вдалось забронювати", – розповідає дівчина.

Небачена щедрість

Тайці – щедрі. Ввечері Софія читала книгу та пила чай в барі. Поруч сиділа тайка. Вони познайомились та розговорились.

"У неї була гарна сумочка зі штучними перлинами. Я зробила їй комплімент. Вона відкрила сумочку, виклала всі речі на стіл і протягнула мені сумку зі словами: "Я таку ще знайду, а тобі вона дуже сподобалась. Тримай!". Я була шокована, адже знала дівчину лише годину, а вона зробила мені подарунок!".

Подібна ситуація сталася з ними, коли шукали попільничку. У барі побачили підхожий варіант. "Запитали у бармена: "How much?". Він запакував попільничку і протягнув нам зі словами: "Це подарунок. Ласкаво просимо в Таїланд!".

Воркейшн у Таїланді: скільки коштують три місяці життя на острові
Будиночки на озері Чао Лан. Фото з особистого архіву Софії

Загальний бюджет

На підготовку до подорожі (візу, готель, страховку, ПЛР-тести, квитки) пара витратила $3000. 

Проте ця ціна залежить від умов в’їзду. Наприклад, у лютому 2022 року тривалість карантину зменшили до тижня, як і кількість ПЛР-тестів. Тому ця ціна вже нижча, ніж у вересні.

"Для комфортного життя в Таїланді на місяць одній людині потрібно в середньому $1000", – радить Софія.

Також врахуйте, що з листопада до кінця квітня триває високий сезон. Кількість туристів збільшується, ціни на житло та оренду транспорту також зростають.

Літо та осінь в Таїланді – сезон дощів, тому ціни нижчі. Останній місяць – жовтень. 

Порада: Софія та Денис взяли у подорож багато теплого одягу та різного взуття. Це було зайвим. Наприклад, на Пхукеті немає тротуарів, усі їздять на транспорті, тому ходити пішки там ніде. Через це потреба у великій кількості взуття зникає. З теплого одягу знадобиться одна куртка чи кофта, щоб їздити ввечері на байку, а зі взуття – в'єтнамки та кеди, за бажанням – босоніжки.

"Сезон дощів – не страшно. Там все одно тепло, дощить не щодня. Цього року він затягнувся до листопада. Проте у цьому є свої переваги, наприклад, хвилі для серфінгу, яких у високий сезон через відсутність вітру та дощу немає. Також в сезон дощів хмарні заходи сонця, а не просто рожеве небо. Це дуже гарно!", – розповідає Софія.