"I’m Fine": на фестивалі Burning Man Україна представила інсталяцію з розстріляних поверхонь
Інсталяція "I'm Fine"/ Олексій Репік

25 серпня в пустелі Блек-Рок, Невада, розпочався фестиваль сучасного мистецтва Burning Man. На фестивалі Україна представила інсталяцію: "I’m Fine" (Я в порядку), яка була зроблена з прострелених поверхонь. Автором роботи став український митець Олексій Сай. Про це розповів ініціатор проєкту Віталій Дейнега.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

"Інсталяція створена з реальних артефактів війни, зібраних на деокупованих територіях. Це прострілені вуличні знаки, сонячні панелі, супутникові антени, знищені знаки назв міст та розбиті паркани.

Робота ілюструє світові руйнівні наслідки збройної агресії Російської Федерації, через яку було знищено понад 2024 об’єкти культурної спадщини України, включно з бібліотеками, театрами та мистецькими освітніми центрами. З них 334 об’єкти були повністю зруйновані та не підлягають відновленню. Масштаби інсталяції дають змогу відчути всю глибину людських історій, що стоять за цими знаками", – йдеться в інстаграм проєкту Дейнеги "Український свідок".

"Люди стоять і дивляться. Іноді дуже довго. Сміливіші торкаються гострих країв. Багато хто плаче… — написав Віталій Дейнега. — Здається, наша ідея спрацювала і її почують тут десятки тисяч людей".

"Наша абсолютно неадекватна життєва ситуація стала для нас нормою, ми навчились бути сильними і святкувати життя навіть за цих обставин. Ми все менше реагуємо на ракети і смерть, горе і надзусилля, які доводиться докладати, щоби просто не зʼїхати з глузду від страхів війни і від почуття провини за те, що робиш недостатньо", — додав Дейнега.

За його словами, український витвір відгукнувся іноземній публіці: "Один американець сказав, що в нашій інсталяції стільки горя і смерті, що це важко витримати, і заплакав. Інший сказав, що в ній багато сили, бо якби ми були жертвами, а не воїнами, – ми б її сюди не привезли".