Копію завіси Львівського оперного театру "Парнас" виставили на аукціоні в Нью-Йорку

Копію театральної завіси "Парнас" польського художника Генрика Семирадського, яка прикрашає Оперний театр у Львові, виставили на аукціоні Sotheby`s – четвертому найстарішому аукціонному домі світу в Нью-Йорку.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Львівської національної опери, посилаючись на сайт аукціону. Утім, картину виставили в розділі Russians Pictures (Російські картини).

Оціночна вартість полотна 600 тисяч фунтів стерлінгів (близько 23 мільйонів гривень). 

Оригінал картини вже більше ста років є частиною завіси Львівського оперного театру. Розміри оригіналу шість метрів на дев'ять, а копії – 91 сантиметр на 147.

Копію завіси Львівського оперного театру "Парнас" виставили на аукціоні в Нью-Йорку
Полотно Генрика Семирадського. Джерело – sothebys

Зменшену копію художник створив одразу після написання знаменитого оригіналу.

Картина виконана маслом, вона – унікальний приклад використання художником фототехніки, передає оригінал в найдрібніших деталях. Полотно датоване 1900 роком і знаходиться в приватній колекції. Вона зберігалася в європейській сім'ї понад 100 років і ніколи не експонувалася, тому зараз колекціонери й історики мистецтва жадають її побачити.

Картина "Парнас" для Львова – остання робота Генрика Семирадського, до цього саме він створив завісу Краківського оперного театру. 

Копію завіси Львівського оперного театру "Парнас" виставили на аукціоні в Нью-Йорку
Львівський оперний театр імені Соломії Крушельницької. Фото – depositphotos

За легендою, будівельники Львівського театру не змогли оплатити шедевр Семирадського, і тому він просто подарував полотно, що стало завісою.

Львівська опера стала першим оперним театром України, який був прийнятий в міжнародну асоціацію "Опера Європа". Саме його трупа стала першими європейцями на ісламської сцені в Катарі.