На Львівщині вихователька спецзакладу побила дитину та назвала "скотинякою" – відео. Оновлено
Ілюстративне фото: Freepik

У навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині вихователі жорстоко поводяться з дітьми й застосовують до них фізичну силу, про це пише "Українська правда. Життя".

На відео зафіксовано, як вчителька б’є дитину залізним прутом. Навіть коли дитина опиняється на дивані, вона продовжує бити кулаками, зокрема по голові. Коли ж дитині вдалося вирватися, жінка агресивно її зупиняє та повертає на диван, водночас ображаючи дитину і називаючи "скотинякою". За всіма діями спостерігали вихованці закладу.

Ситуація у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, який опікується сиротами, дітьми з особливими освітніми потребами та неповнолітніми, позбавленими батьківського піклування, набула розголосу наприкінці вересня. Тоді моніторинговий візит уповноваженого з питань захисту прав людини Дмитра Лубінця та волонтерів-психологів засвідчив, що діти-вихованці НРЦ регулярно потерпають від насилля – фізичного, сексуального та психологічного.

Під час візиту Дмитра Лубінця й волонтерів-психологів діти та випускники інтернату повідомили, що директор закладу вчиняв дії сексуального характеру щодо вихованок, а також публічно принижував, погрожував фізичною розправою та "ув’язненням" у психіатричній лікарні за "погану поведінку" або ж порушення розпорядку дня.

3 жовтня представниця омбудсмена Ірина Суслова заявила, що відповідний звіт є непублічним документом та містить чутливу інформацію щодо дітей, тому його не оприлюднюватимуть, щоб не зашкодити неповнолітнім.

Керівника навчально-реабілітаційного закладу відсторонили від виконання обов’язків на час проведення перевірки, повідомляє очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

За останні шість місяців діти й дорослі в їхніх інтересах зверталися до поліції, місцевої служби у справах дітей, департаменту освіти, проте уповноважені особи не реагували на заяви. А ось директор закладу "хизувався безкарністю і потрібними зв’язками". У поліції ж Львівщини стверджували, що жодних звернень за вказаний період нібито не отримували, натомість заявили, що останнє звернення щодо закладу отримали у 2023 році, коли представник громадської організації скаржився на незаконні дії керівництва центру.

На той час перевірка поліції спільно з департаментом освіти та науки Львівської ОДА начебто не підтвердила звинувачення — "не вдалося виявили факти порушення", які описували в заяві. Зараз поліція розпочала кримінальне провадження, зокрема за статтею про сексуальне насильство (ч. 3 ст. 153 КК України).

Як стверджує джерело "Української правди", співробітники місцевого департаменту освіти нібито збирають гроші на адвоката для директора реабілітаційного центру.

Оновлено: Офіс Генерального прокурора повідомив, що досудове розслідування за фактами вчинення побоїв, мордування та сексуального насильства триває. Відео, що попередньо набуло розголосу 7 жовтня є фактом перевірки в рамках кримінального провадження, яке розпочали правоохоронці ще 27 вересня.

Наразі допитано понад 46 осіб, а також проведено обшуки, реалізовано тимчасові доступи до речей та документів, призначено судові експертизи. Дітей, які могли постраждати перевели до іншого закладу.