Новий TikTok-челендж породив цілу теорію. З ним справляються в основному жінки

В TikTok гуляє новий челендж – "Центр гравітації" (Centre of Gravity). Утім, чоловікам виявилося не так просто його виконати, як жінкам. Пояснення цьому почали шукати в наукових дослідженнях.

Про це пише VICE.

Завданням "Центру гравітації" є разом із партнером протилежної статі виконувати низку позицій: з позиції на колінах переміститися на четвереньки, потім притиснути до землі лікті, голову сперти на обидві руки і за цим різко завести руки за спину. 

Головна умова – не впасти обличчям додолу.

І жінки з цим завданням справляються набагато краще, ніж чоловіки. Останні падають частіше, чим завалюють челендж.

В соцмережах довкола цього почали будувати теорії. Тіктокери припускають, що в жінок і чоловіків різний центр ваги.

Читайте також: 16-річна танцівниця зі США зібрала найбільшу аудиторію в TikTok за півтора року

Згідно з енциклопедією Британіка (Britannica), центр ваги – це "уявна точка" тіла, де зосереджена загальна вага об’єкта. Науковці ж називають центр ваги тим, що визначає баланс людини або те, як вона займається різними видами спорту.

Як виявилося, деякі дослідження показали, що у жінок дійсно більш низький центр ваги, ніж у чоловіків. 

Згідно з дослідженням, опублікованим в академічному журналі "Теоретична біологія і медичне моделювання", центр ваги жінки на 8-15% нижче, ніж у чоловіка. 

І це допомагає їхнім тілам стабілізуватися при ходьбі під час вагітності, а не для того, щоб вони могли виграти TikTok-челендж.

"Через в цілому більш округлу форму жіночих стегон в порівнянні з іншою частиною їх тіла, а також їхнього середнього зросту, середня вага людини має тенденцію бути нижче в тілі жінки, на відміну від чоловіків, у яких більш рівномірно розподілена вага", – пояснила VICE Малліка Парех, експерт по здоров'ю та добробуту і засновниця міжнародної мережі тренувань Physique 57. 

Але хоча це може мати сенс теоретично, це не завжди проявляється фізично, і, звичайно, бувають винятки, зазначає видання.

"Схоже, що люди, які зберігають рівновагу в цьому завданні, відкидаються назад, спираючись своєю вагою на п'яти, коли вони кладуть лікті на підлогу. Це дозволяє утримувати центр ваги відносно близько до колін, і, отже, буде легше збалансувати, навіть коли ви приберете лікті", – пояснив фітнес-журналу Shape Раджив Ранганатана, доцент кінезіології в Університеті штату Мічиган.