"Погані дороги" Наталки Ворожбит потраплять на "Оскар" від України. Про що фільм
Погані дороги. Кадр з фільму

Український оскарівський комітет на своєму засіданні 24 вересня обрав фільм, який претендуватиме на номінацію "Міжнародний повнометражний фільм" Американської кіноакадемії.

Ним став "Погані дороги" Наталки Ворожбит, пише Український оскарівський комітет.

Художній фільм складається з чотирьох новел. Події відбуваються на дорогах Сходу України протягом 2015 року. Кожна з новел розповідає про сильні стосунки між людьми, що виникають на фоні війни.
Чотири розбиті дороги, чотири типи стосунків, питання любові, довіри, зради, ненависті, порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних.
Перша історія відбувається на українському блокпості, де затримують озброєного директора школи, друга історія про закохану в українського військового місцеву дівчину, яку намагається стримати її бабуся.
Третя новела про утримування в полоні української журналістки, і в четвертій розповідається про те, як швидко народжується насильство: молода дівчина на своїй машині збиває курку і хоче відшкодувати за це її господарям, які, користуючись ситуацією, намагаються відібрати в неї все.
Цьогоріч обирали фільм від України 11 членів комітету. Троє членів комітету не мали права голосу через конфлікт інтересів як члени творчої групи та дистриб'ютор фільмів-кандидатів. Фільм "Погані дороги" отримав 5 голосів та додатково 3 бали, згідно правил Українського Оскарівського комітету (за світову прем'єру на фестивалі класу А, нагороду на фестивалі класу А та рецензії у міжнародних профільних виданнях).
  • Фільм "Відблиск" – 2 голоси та 2 додаткових бали.
  • Фільм "Носоріг" – 1 голос та 2 додаткових бали.
  • Фільм "Стоп-Земля" – 3 голоси та 3 додаткових бали
  • Фільм "Чому я живий" – 0 голосів та 0 додаткових балів
Наталка Ворожбит протягом декількох років їздила в зону АТО, збирала матеріал: "Я сюжети ліплю з різних подій. У фільмі немає жодної історії, яка від початку до кінця була саме такою в реальності". Стрічка – її режисерський дебют.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Фільм відзначений премією Verona Film Club Award у паралельній програмі Венеційського кінофестивалю "Тиждень критики" як "найбільш інноваційна стрічка".

Велику історію про Наталку Ворожбит та те, як вона створювала "Погані дороги", читайте тут:

"Війна була вчора". Як драматургиня Наталя Ворожбит стала режисеркою і зняла фільм "Погані дороги"