Популярна головоломка Wordle допомогла врятувати жінку з заручників. Що це за гра

У США завдяки популярній онлайн-головоломці Wordle вдалося врятувати 80-річну жінку, яка 17 годин просиділа в заручниках, пише The Guardian. 

У будинок Деніз Голт, вчительки на пенсії, вночі пробрався голий злочинець з ножем. Він зачинив жінку в підвалі, без їжі та ліків. 

Як розповіла сама потерпіла The Washington Post, у підвалі вона намагалася зібратися думками та робила вправи, щоби тримати себе у формі. 

"Я не хочу ось так помирати і не хочу, щоби мої діти жили з тим, що їхню мати вбили", – пригадує свої думки Голт.

Популярна головоломка Wordle допомогла врятувати жінку з заручників. Що це за гра
Фото: Denyse Holt, Washingtonpost.com

Підозри, що щось негаразд, виникли у її доньки, яка мешкає за декілька тисяч кілометрів.

Справа в тому, що щодня Деніз Голт надсилала своїй доньці повідомлення зі своїм результатом у грі в Wordle.

Wordle – онлайн-головоломка, де гравець має шість спроб, аби скласти слово з п’яти літер. Якщо літера є в слові – вона підсвічується жовтим кольором, якщо вона ще й на правильному місці – зеленим. Якщо ж літери в потрібному слові немає – вона зафарбована сірим. Нещодавно американська газета New York Times оголосила про купівлю Wordle. Ціна угоди – семизначна сума, без конкретики.

Коли стурбовані діти потерпілої спробували зв'язатися зі своєю матір'ю стаціонарним телефоном, їм сказали, що він вимкнений. Тоді вони звернулися до сусіда. 

Двері йому ніхто не відчинив, хоч машина Голт була біля будинку. Тоді чоловік викликав поліцію. 

Правоохоронці, обходячи будинок, почули, як гукає заручниця. Жінку успішно визволили. А 32-річного злочинця знайшли у спальні нагорі. Його заарештували. Правоохоронці вважають, що він має проблеми з психічним здоров’ям.

Це не перша історія, коли головоломка Wordle допомагала змінити чиєсь життя. Нещодавно у США 72-річну жінку вдалося витягнути з групи з теоріями змови QAnon, в яких вона постійно проводила час із 2019 року. 

Як розповіла її донька, ніщо не допомагало переключити жінку в реальність: ні розмови, ні суперечки. Все тільки погіршувало ситуацію.

"Нещодавно я познайомила свою маму з Wordle, майже проти її волі, оскільки вона була занадто зайнята переглядом відео про змови і чатом у Telegram", – розповіла Жозефіна, пише VICE. 

Тепер у жінки нова залежність – вона витрачає від двох до трьох годин на день, граючи в головоломку. Як розповіла її донька, це навіть покращило їхні з матір’ю стосунки.

Українські аналоги головоломки

Зазначимо, в Україні є аж два аналоги гри Wordle – це "Словко" і "Кобза". Щодня користувачам дається одне слово, яке потрібно вгадати.

"Кобзу" створив розробник Саша Козлов. 

База гри – п’ятибуквенні слова із ВЕСУМ (Великого електронного словника української мови). її Козлов складав разом зі ще одним IT-cпеціалістом Мішею Сердюком, пише AIN.

"Словко" створив львівський підприємець Петро Нек. Це онлайн-версія гри в браузері, на відміну від "Кобзи", яка є застосунком.

Спочатку автор шукав слова у Wikidictionary, але там було багато прізвищ. Їх Петро вичистив, лишивши 800 слів, узяв їх за основу, зробив мінімальну графіку та запостив гру в Twitter, щоби позбирати відгуки. Згодом у гру підтягнув оброблений частотний словник з генерального корпуса української мови (ГРАК).

Гра звірусилася. На сьогодні в неї грають близько 7 000 разів на день.