Мережу спантеличили заяви викладача УКУ про вакцини, COVID-19 і 5G. Реакція університету
Коронавірус під електронним мікроскопом. Фото: NIAID

Викладач Українського католицького університету Петро Гусак вважає пандемію коронавірусу і вакцинацію міжнародною змовою. В керівництві закладу кажуть, що не можуть впливати на приватні погляди своїх працівників.

Свої роздуми доцент кафедри філософії УКУ пише на своїй фейсбук-сторінці.

Так, більшість із них стосується протиепідеміологічних заходів: вакцинації, носіння масок, закликів до дотримання соціальної дистанції — Гусак вважає їх злом.

"Владні мужі усіх рангів і посад — церковні і світські: я не вакцинуватимусь! — і вживатиму усіх доступних мені засобів, щоб захистити від вакцинації себе і своїх рідних", — написав викладач.

Носіння масок, на його думку, призводить до зниження розумових здібностей, а також є смертельним для дітей.

Заклики дотримуватися соціальної дистанції – це частина "соціальної інженерії", яку над нами здійснюють від березня 2020", каже Гусак.

А карантин навесні мав на меті пробудження юдейського месії, "але щось пішло не так", каже викладач.

Також Гусак підтримує конспірологічну теорію про те, що 5G зв’язок покликаний контролювати вакцинованих людей.

Гусак є керівником громадської організації "Товариство "Рух за життя", яке проводить заходи проти абортів. 

Керівництво УКУ каже, що не може впливати на приватні погляди Петра Гусака, пише TheБабель

"Петро Гусак є добрим викладачем філософських дисциплін у ділянці метафізики. Але він не є працівником факультету наук про здоровʼя, не є фахівцем з епідеміології чи імунології, не читає курсів, повʼязаних з цими ділянками, не очолює жоден з підрозділів УКУ. Ми не можемо контролювати те, що думають чи пишуть наші викладачі чи студенти. Ми можемо оцінювати їхній доробок і його вартість при атестації чи продовженні контракту", — прокоментував перший проректор університету Тарас Добко виданню.

Проректор розповів, що в їхньому університету діє проєкт Fighting Misinformation in Vaccination ("Боремося з дезінформацією про вакцинацію") для подолання упереджень щодо вакцинації серед священників і вірян, а також працює "Школа вакцинації для медсестер". 

Позиція Гусака викликала обговорення у фейсбук-спільноті "Вакцинація: питання та відповіді".

Там нагадали, що Папа Римський Франциск підтримує вакцинацію від коронавірусу і закликав учених якнайшвидше винайти препарат.

Частина коментаторів обурюються, що такі шкідливі ненаукові думки висловлює людина, яка має авторитет серед інших, як викладачів, так і студентів. А також, що Гусак і раніше поширював подібні погляди.