Українська вчена Євгенія Прекрасна отримала міжнародну стипендію на свій проєкт

Українська науковиця Євгенія Прекрасна стала однією з чотирьох стипендіаток від Наукового комітету з Антарктичних досліджень (SCAR).

Про це повідомили на офіційному сайті організації.

Євгенія Прекрасна – кандидатка біологічних наук, дослідниця відділу біології та екології Національного антарктичного наукового центру.

Євгенія працює над проєктом, метою якого є дослідження механізмів взаємодії бактерій з рослиною – щучником антарктичним (Deschampsia antarctica), пояснили на фейсбук-сторінці НАНЦ.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

"Чому саме щучник, на відміну від більшості рослин, може виживати в сурових умовах Антарктиди? Існує припущення, що його "суперсилою" є саме симбіоз із деякими унікальними екстремофільними бактеріями", – йдеться в повідомленні центру. 

Щоб зрозуміти механізми взаємодії між рослиною та бактеріями дослідниця аналізуватиме те, які гени щучника та бактерій працюють у взаємозвязку, "вмикаючи" та "вимикаючи" одне одного.

Завдяки стипендії українка зможе провести в Університеті Оул в Фінляндії лабораторні дослідження антарктичних бактерій, відібраних на станції "Академік Вернадський". 

Науковий комітет з Антарктичних досліджень (SCAR) – провідна міжнародна організація світової наукової спільноти, яка визначає напрямки досліджень у Антарктиді та координує міжнародну співпрацю дослідників на Крижаному континенті. Щороку СКАР присуджує декілька (не більше 5) стипендій для молодих вчених, які займаються найбільш актуальними та важливими дослідженнями на світовому рівні, та потребують ресурсів, яких нема в їхній країні, але які можна отримати у міжнародній колаборації.