В Асканія-Нова може загинути весь молодняк журавлів – голова ДПСС

В біосферному заповіднику Асканія-Нова продовжують вмирати птахи. Фахівці припускають, що скоріш за все загине весь молодняк, який залишився без лідерів журавлиної зграї.

Про це повідомила голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька на своїй фейсбук-сторінці.

"Фахівці ДПСС встановили, що птахи отруїлися. Це не хвороба і не вірус. В їх внутрішніх органах та м’язах знайшли фосфід цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого, у межах гранично допустимих концентрацій. Тобто причина – хімікати від агропідприємств", – пояснила Магалецька.

За її словами, держслужба має два варіанти, через що могла трапитися катастрофа:

  • наслідки боротьби із гризунами на полях.
  • безвідповідальний підхід до утилізації протруєного зерна. Його могли просто викинути на поле. 

Наразі ведеться розслідування і встановлюються причетні до злочину.

"Але питання значно глибше. Випадків масових потруєнь багато, порушень правил поводження з хімікатами – ще більше. Не всі вони такі гучні, як ситуація в Асканії-Нова. Можливо саме цей випадок допоможе по-новому поглянути на проблему?", – додала Магалецька.

  • 11 січня стало відомо, що в Херсонській області в заповіднику Асканія-Нова відбулося масове вимирання занесених до Червоної книги сірих журавлів. За словами директора заповідника, за тиждень загинули близько 185 птахів.