Українець, який отримав Іґнобелівську премію: В Україні найхудіший уряд був у 2005 році
Фото: Андрій Гудзенко/Liga.net

Цьогоріч Іґнобелівська премія у номінації "Економіка" дісталася українському досліднику Павлу Блавацькому, який є професором французької школи бізнесу Монпельє, за дослідження зв’язку між рівнем ожиріння у політика і рівнем корупції у країні.

Про те, як він проводив дослідження, Блавацький розповів в ефірі Громадського радіо.

Висновок дослідження – що корумпованіша країна, то товстіші міністри та худіше населення.

Українець, який отримав Іґнобелівську премію: В Україні найхудіший уряд був у 2005 році
Павло Блавацький. Фото з його Facebook-сторінки

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

"Я обирав українські уряди з 2000 до 2020 року. Цікаво було подивитись, чи є кореляція у межах однієї країни. За 20 років мене найбільше вразив 2005 рік, одразу після революції. Там так вийшло, що за усіма показниками це був найменш корумпований уряд. Це був найхудіший уряд за всю історію України", – пояснив Блавацький.

За його словами, якби справді існувала кореляція між ожирінням і корупцією, тоді можна було би відсканувати фотографії місцевих чиновників, аби знати бодай приблизно про рівень корупції на місцях.

"Ми говоримо не про індивідуальних політиків. Йдеться про медіанного (середньостатистичного. – Ред.) політика. Адже ми завжди брали команду, уряд. Те саме на локальному рівні. Треба брати середній показник у команді, бо індивідуальні люди бувають різними", – пояснив науковець.

Блавацький припускає, що деякі політики намагаються брати хабарі, бо думають, що вони при владі недовго.

У своїй роботі Блавацький використовував технологію машинного навчання, яка проаналізувала фото чиновників і визначила їхню вагу.

Оцінку рівня політичної корупції обчислювали на основі п’яти рейтингів. Серед них були дані міжнародної організації Transparency International, Світового банку та Індексу публічної чесноти, який складає Європейський центр із протидії корупції. 

Унаслідок дослідження Блавацький з’ясував, що між вагою урядовців країн пострадянського простору та оцінками рівня корупції у країні є зв’язок.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин