Жестові мови: хто їх використовує і в чому їхня сила. Добірка книжок до Дня жестових мов
Фото: Depositphotos.com

До Міжнародного дня жестових мов, який щороку відзначають 23 вересня, Liga.Life радить книжки, які допоможуть зрозуміти що таке жестові мови і хто їх використовує.

Жестові мови (а їх є велике розмаїття) переважно використовують люди, що мають порушення слуху та голосового апарату. Попри те, що жестова мова за своїми можливостями не поступається звуковим мовам, вона має соціально нижчий статус. Багато хто з цим не погоджується, зокрема невролог доктор Олівер Сакс у своїй книзі "Зримі голоси" висуває теорію, що жестова мова ‒ це первинна мова людини.

Що варто почитати, щоб краще зрозуміти як влаштоване життя тих, хто спілкується мовами жестів?

Історія мого життя

Автор: Гелен Келлер
Жанр: нон-фікшн, автобіографіяУ півтора року Хелен Келлер (1880–1968) перенесла хворобу, внаслідок якої вона втратила слух, зір та здатність говорити. Її завзята боротьба за повноцінне життя, під керівництвом наставниці та викладачки Енн Салліван ‒ це історія про людську мужність та наполегливу щоденну працю. 

У цій класичній автобіографії, вперше опублікований у 1903 році, міс Келлер розповідає про перші 22 роки свого життя, зокрема вона описує як вперше зрозуміла значення слів,  навчилася говорити, отримала вищу освіту та знайшла друзів.

140 децибелів тиші

Автор: Андрій Бачинський
Жанр: художня література, книги для підлітків

В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха.

"140 децибелів тиші" Андрія Бачинського "Дитяча книга року ВВС" у 2015 році.

Зримі голоси

Автор: Олівер Сакс
Жанр: нон-фікшн, науково популярна література

"Мова жестів". Що це: пантоміма, що більш-менш вдало ілюструє фонетичну мову чи самостійна мова, яка має власну граматику і семантику, й аніскільки не поступається усному мовленню? 

У книжці "Зримі голоси" – одному з найцікавіших своїх творів – невролог Олівер Сакс висуває сміливу і оригінальну теорію, згідно з якою, саме мова жестів є первісною мовою головного мозку.

Головна цінність книги – це реальні історії людей з вадами слуху, що не просто боролися за повноцінне життя, а й перемогли в цій боротьбі!