Як подолати нерішучість і нарешті ухвалити рішення. Поради психолога
Фото: unsplash.com

Психолог Дикон Джозеф Феррарі у своїй колонці на Psychology Today дає прості поради, які допоможуть нерішучим людям навчитися  ухвалювати рішення, та пояснює, як впоратися з дійсно складними питаннями.

Нерішучість – це тип хронічного зволікання, яке виникає, коли комусь доводиться ухвалювати важливе, часто стресове рішення, але він почувається пригніченим кількістю варіантів, постійно шукає інформацію і стверджує, що ніколи не зможе ухвалити остаточного рішення. Ці люди не лінуються, вони просто роблять все, щоб уникнути ухвалення жорсткого рішення. Особливо часто таке трапляється під час вибору роботи або партнера.

Люди схильні зволікати з ухваленням важливих і стресових рішень, захоплюються лише кількома варіантами рішення, і в підсумку або зовсім не ухвалюють рішення, або обирають не найкращий варіант. І згодом можуть почати звинувачувати сторонні фактори, якщо їх рішення призвело до несприятливих наслідків.

Але вихід завжди є, і можна навчити ухвалювати рішення навіть найбільш нерішучу людину у світі. Головне, слідувати дуже простим підказкам і не звертати зі шляху. 

Складіть план

Дослідники виявили, що встановлення здійсненного, конкретного, короткострокового та поетапного плану для завдання суттєво зменшує зволікання та сприяє успіху. Це повиннобути чітке посилання, наприклад, "Я завтра витрачу п’ять годин, щоб з’ясувати, що робити з моєю старою машиною", а не просто думати, що ви  розв'язуватимете проблему колись, коли буде вільний час. Так ви ніколи нічого не зробите й відкладатимете нескінченно.

Стежте за внутрішнім діалогом

Однією з важливих причин нерішучості є низька впевненість у собі та негативні й самокритичні думки, сумнів у своїй компетентності. Як і в усьому іншому в житті, ми стаємо кращими, коли починаємо хоч щось робити. Для цього достатньо починати з маленьких і ухвалювати не такі складні рішення.

А свідоме спостереження за позитивними результатами допомагає формувати впевненість у собі, сприяє почуттю власної ефективності та очікуванню успіху. Моніторинг та вислуховування власних думок та сумнівів у собі під час ухвалення рішень дуже важливі. 

Дослідження показують, що використання внутрішнього діалогу може допомогти відмовитись від страхів і нереалістичних переконань, які переповнюють людину, коли вона хоче ухвалити стресове рішення.

Обмежте свій вибір

Занадто великий вибір може легко нас переповнити й ускладнити навіть початок розгляду доступних рішень. Якщо один з варіантів навіть не наближається до ваших потреб, відразу ж усуньте його. 

Далі запишіть свої думки та прислухайтесь до своєї внутрішньої розмови. Що ви говорите собі, коли вам доводиться обирати між різними однаково привабливими альтернативами? Чи наповнює ваш розум питання "що якщо" щодо вибору однієї альтернативи та упущення того, що могло би статися, якби ви обрали іншу? Усвідомлення цих думок – це перший важливий крок у їх зміні.

Робіть списки

Вийміть старий блокнот, назвіть мінуси переваги та недоліки кожного вибору та обміркуйте, що ви найбільше цінуєте. Цей інструмент може допомогти вам пізніше, якщо ви коли-небудь знову почнете сумніватись у своєму виборі в майбутньому. В цьому випадку просто візьміть цей блокнот та знову перегляньте списки. Це нагадає, чому ви ухвалили саме такі рішення, і допоможе уникнути жалю та всіляких запитань у стилі "що якщо". 

Але зверніть увагу на переваги та недоліки. Іноді наші недоліки (або переваги) для нас означають більше, ніж переваги (або недоліки), тому враховуйте особисту цінність.

Не поспішайте

Буде краще, якщо ви зможете знайти достатньо часу, щоб ухвалити рішення. Зберіть всю інформацію, необхідну для ухвалення обґрунтованого рішення. Заздалегідь виокремте достатньо часу для ретельного розгляду варіантів.

Продовжуйте рухатись вперед

І останнє, але не менш важливе – не озирайтеся назад після того, як ви вже ухвалили рішення. Рухайтесь далі, рухайтеся вперед. Наші голови не призначені для повороту на 180 градусів назад. Ми повинні ухвалити рішення і рухатися вперед, не озираючись.

Ми рухаємось вперед і не можемо повернутися в минуле, оскільки час тече лише в одному напрямку. Птахи не повертаються в одне гніздо, і ми не повинні.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин