Моїй дитині потрібні окуляри. Як зрозуміти, що потрібно звернутися до офтальмолога.
Фото: Depositphotos.com

На сайті Медичної школи Університету Джонса Гопкінса офтальмолог доктор Меґан Коллінз пояснює батькам, чому дітям виписують окуляри, коли потрібно звернутися до дитячого офтальмолога і що може бути ознакою проблем з очима у вашої дитини.

Вчасно виявити проблеми із зором у дитини означає створити комфортні умови для її розвитку, зокрема навчання у школі. Тому важливо слідкувати за здоров'ям очей та зором дитини.

Ознаки, що дитині можуть знадобитися окуляри

Ось декілька ознак того, що дитина має проблеми із зором і, першочергово, потребує консультації офтальмолога.

Дитина нахиляє голову або прикриває одне око

Дитина може прикривати одне око або специфічно нахиляти голову, щоб відрегулювати кут зору, сфокусуватись на предметі та підвищити чіткість його зображення. Це може свідчити про те, що у дитини амбліопія, відома в народі як "ліниве око"  один з найпоширеніших розладів очей у дітей.

Дитина сидить занадто близько до телевізора або підносить предмети дуже близько до очей

Якщо дитина почала сідати ближче до телевізора, ближче підносити до очей гаджети або дуже низько опускає голову під час читання, вона може мати короткозорість. Люди, які страждають на короткозорість (міопію), добре бачать предмети на близькій до ока відстані. Чим далі предмет, тим гірше його видно. Наближаючи предмет до ока, дитина намагається зробити зображення чіткішим.

Часте потирання очей 

Надмірне потирання очей може свідчити про те, що дитина відчуває втому або перенапруження очей. Це може бути ознакою різних проблем із зором та оком, зокрема алергічного кон'юнктивіту.

Скарги на головний біль або біль в оці

Якщо дитина скаржиться на біль в очах або головний біль наприкінці дня, вона може перенапружувати очі, намагаючись сфокусуватися на нечітких предметах. Це може бути ознакою таких порушень як короткозорість, далекозорість чи астигматизм.

Дитині важко зосередитися

Якщо ви помітили, що дитині стало важко зосередитися в школі, можливо, причина у погіршенні зору. Так, дитині постійно потрібно перемикати увагу з одного предмету на інший: з підручника на дошку, з дошки на монітор комп'ютера, з комп'ютера на викладача. Якщо дитина має проблеми з зором, ці “перемикання” будуть їй важко даватися. А у батьків та викладачів може скластися враження, що це просто неуважність.

Дитина постійно мружиться

Примружені очі можуть бути ознакою аметропії ‒  зміни заломлювальної здатності ока, що призводить до нездатності ока нормально фокусуватися. Примружуючи очі дитина намагається покращити фокус і чіткість предмета.

Щоб усунути ці проблеми та створити комфортні умови для розвитку дитини, лікар-офтальмолог може виписати окуляри.

"Зорова система розвивається протягом перших семи-восьми років життя, тому в деяких випадках окуляри можуть знадобитися для нормального розвитку зору", ‒ зазначає доктор Коллінз. А також додає, що за допомогою окулярів можна:

  • покращити гостроту зору;

  • покращити зір, якщо є амбліопія ("ліниве око");

  • виправити положення очей у дитини з, наприклад косоокістю.