Чому бути одному – це нормально. Думка психолога
Фото: pexels.com

Джон Кім, також відомий як The Angry Therapist, письменник, спікер, коуч та співзасновник The TAT Lab та JRNI Coaching – Life Coach Training and Community, написав цікаву колонку для Psychology Today, де висловлює свій погляд на те, чому бути одному – це нормально.

Скільки книжок написано, скільки фільмів знято про пошук спорідненої душі, другої половинки, з якою можна прожити решту життя "і поки смерть не розлучить". Нам з дитинства наголошують, що бути без пари, бути самотнім – це ненормально. Адже кожна людина обов’язково повинна знайти "того самого", утворити з ним сім’ю й народити дітей. Все це бажано зробити до досягнення певного віку, інакше близькі та деякі дуже далекі родичі дійматимуть своїми питаннями "Так коли ж вже?" до нервового сіпання.

Знайти любов –  саме так виглядає щастя на думку багатьох. Якщо ви одинокі – ви неповноцінні та навіть дефектні. Піти самому в ресторан означає, що з вами чи вашим життям щось не так.

Але зараз багато людей свідомо обирають себе. Вони наважуються жити так, як вважають за потрібне, не звертаючи увагу на думку суспільства. Іноді це означає жити самому, займатися кар’єрою, навчанням, подорожами та улюбленими хобі замість того, щоб жити разом хоча б з кимось, тому що "годинник тікає".

Побути наодинці з собою – на думку Джона – найкращий шанс розкрити та зрозуміти себе, почути власні думки та бажання, вирушити у внутрішню подорож, якою зазвичай нехтуєте, перебуваючи у стосунках.

Так, ми можемо рости навіть у стосунках, але весь багаж, який хтось приносить у відносини, створюватиме лише нові проблеми, над якими вам доведеться працювати. Більшість людей зовсім нічого з цим не роблять, тому що вони були зосереджені лише на пошуку когось замість того, щоб знайти себе.

Тож чому би не заспокоїтися, припинити шукати "абикого", щоби тільки не залишатися самотніми та "ненормальними", та використати цей час із максимальною користю.

Самотність – найкращий ґрунт для зростання особистості

Коли перебуваєте у стосунках, у вас зовсім не виникає бажання дослідити "чорну скриньку" того, що сталося у попередніх стосунках. Ви зараз поринули у щось нове. Рушили далі. Ці двері зачинилися. Тож шанси на те, щоб ви повністю переосмислили болючий досвід та взяли на себе відповідальність за певні причин розриву, доволі низькі. Особливо, якщо вскочили у нові стосунки одразу після старих, що робить більшість з нас.

Ось чому ґрунт для зростання такий багатий у проміжки між стосунками. У вас є обмежений час для роботи над собою та власним життям, перш ніж зустріти когось іншого. Це не означає, що ви не можете рости, коли перебуваєте у стосунках, але все одно можливості обмежені. Адже у відносинах ви будуєте щось нове з кимось іншим.

Тож якщо так сталося, що зараз ви вийшли зі стосунків, обов’язково скористайтеся цим часом. Замість того, щоб одразу ж шукати нового партнера, краще дослідити себе, власний внутрішній світ із його неповторними візерунками. 

Свої мрії, бажання, слід, який ви хочете залишити в цьому світі. Дослідити ставлення до себе. Адже для того, щоб бути з кимось по-справжньому, спочатку ми повинні навчитися бути з собою.

Ви можете нарешті жити за своїми правилами

Нарешті ми чесно говоримо про те, наскільки важким може бути шлюб або стосунки. Ми ніколи не говорили про мову кохання, стилі прихильності, співзалежність та, чесно кажучи, як важко жити з кимось і будувати стосунки, навіть якщо ви – найкращі друзі.

Ми ростемо й змінюємося, і разом з нами трансформуються бажання та потреби. У світі немає нічого постійного. Навіть сонце колись перестане світити. "Щасливо назавжди" – це дуже гарна казка, яку нам продали. Моногамія була лише одним вибором, але це не єдиний вибір. Ми нарешті можемо не прикидатися та зняти маски "нормальних" хлопчиків та дівчаток.

Що це означає? Немає єдиного плану, який підходить всім. Кожен з нас – творець і будує свій світ. Вчіться жити за власними визначеннями. Відпускайте старі вірування, які нав’язувалися нам батьками та суспільством. Повертайте свою силу, побудувавши чесне життя. І немає кращого часу для його створення, ніж тоді, коли ви самотні.

Не існує "того єдиного"

Ідея про те, що існує лише одна людина, з якою ти повинен бути назавжди, дуже романтична, але й дуже обмежена. Це надійний засіб для системи керування нами. Вона не залишає місця для прийняття та вдячності.

Правда полягає в тому, що "той" може бути щоразу новим, адже це та людина, яку ми вирішили полюбити саме зараз. І якщо сьогодні у вас нікого немає, значить ця людина – ви. Ви "той самий"!

Вибір себе замість абикого, щоби не бути самотнім, –  це практика, до якої ми не звикли. Тому що ми так запрограмовані. Результатом цього програмування є нездорова поведінка. Це злість і образа, почуття невидимості, відчуття, що вас не чують. Усе те, що змусило минулі стосунки закінчитися. Так продовжуватиметься доти, доки ви не зміните цей шаблон.

Бо треба починати з вибору себе. З віри у те, що ви самі – той "єдиний".

Бути самотнім усвідомлено – не означає залишитися таким назавжди. Це не антонім до стосунків. Бути самотнім усвідомлено – це нагода нарешті познайомитись із собою справжнім, зрозуміти та пізнати себе до того, як ви зустрінете когось іншого без зміни звичного ритму життя. І коли ви знайдете когось, хто вас заслуговує, зможете дати цій людини й собі набагато більше.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин