"Навіщо мені стільки всього, якщо можна прожити з мінімальним набором речей, як робила це чотири місяці у Тернополі?"- подумала журналістка Тетяна Гонченко, повернувшись до своєї київської квартири. Її здивувало, скільки в домі назбиралось мотлоху: забита одягом шафа, якісь інструменти, блокноти, кабелі, коробки. 

"В Тернополі у нас було дві каструлі, три чашки, і якось вистачало", – пригадує Таня. Тож вона зайнялась прибиранням. Викинули з балкону гори коробок і непотрібних дрібниць, через які вже не було видно вікна. Частину прочитаних книжок, які не перечитуватиме, продала. Перебрала побутову хімію у ванній, шафу в коридорі. Віддали половину дорослого одягу. 

Найважче було вмовити позбутися непотребу чоловіка, який не любить нічого викидати: "Йому здається, що все знадобиться".

"У шафі висіли його сорочки, які попередній раз одягав ще в університеті".

Допоміг аргумент, що непотрібні йому речі можуть знадобитися переселенцям, які втратили все. 

Частину одягу Таня віднесла в бокси для збору вживаних речей на районі, і ще чотири величезних пакети відправила волонтерам. 

Перебрали іграшки та книжки дитини. Дитячі речі, з яких виросла донька, роздала: "З дитячими речами і іграшками найважче. Їх шалена кількість, і з дорослішанням дитини стає тільки більше". Поки Таня не розуміє, як їх мінімізувати і розкладати, не створюючи безладу. І чи можливо це? Вона вважає, що в домі є ще що розчищати. 

З чого починати ревізію речей, як позбавлятися непотребу та зберігати речі, щоб не було відчуття захаращеності, LIGA.Life розпитала професійну організаторку простору Галину Веселуху, яка діє за популярним методом японки Марі Кондо

1. Гляньте на дім "чужими очима" 

Після евакуації та тривалої відсутності це простіше зробити. Тоді як, постійно живучи вдома, звикаєш і зайві речі помітити важко. 

Пофотографуйте кожен куточок, відкрийте шафи і шухляду. Потім за день-два перегляньте фото на великому екрані. Споглядання "очима сторонньої людини", допоможе побачити, що викинути, що впорядкувати", – розповідає Веселуха. 

2. Не сортуйте речі "за кімнатами" 

Так не побачите, скільки насправді маєте речей одного виду. 

"Можете мати шафу в спальні і гардероб у коридорі, і там, і там лежатимуть футболки. Перебравши футболки у спальні, будете переконані, що з цією категорією розібралися. Але про футболки в гардеробі забули. Коли перейдете в коридор, доведеться повторювати ту саму роботу", – пояснює експертка. 

Для сортування важливо зібрати в одному місці всі речі однієї категорії, які є в будинку. 

Перебирати речі ефективніше за категоріями: одяг, документи, книжки, посуд, сувеніри, дитячі іграшки тощо.

Не перестрибуйте на іншу категорію, не закінчивши сортування попередньої:

"Якщо складаєте одяг, а під руки попалася статуетка – відсуньте її, потім руки дійдуть".

3. Почніть із впорядкування документів

Враховуючи воєнні реалії, почніть саме звідси. Зберіть у теки документи для кожного члена сім'ї, основні документи на власність, всі важливі папери, перевірте терміни дії закордонних паспортів.

Далі перевірте гарантійні листи, позбудьтеся застарілих інструкцій, квитанцій, які часто зберігаються десятиліттями, інших непотрібних паперів. 

Тільки закінчивши з організацією документів, переходьте до впорядкування інших категорій. Одягу, наприклад. 

4. Складіть план, щоб не затягувати чистку на тижні 

І не намагайтеся зробити все за один день: "Розраховуйте сили. Буває, з ентузіазмом починаємо, а потім бачимо, що ради не даємо. Починаємо нервувати і вирішуємо, що простіше знову заховати десь речі", – пояснює експертка. 

Тому краще скласти план. Прикиньте, скільки можете часу на це виділити. Щоб було комфортно, не сердило і не дратувало. Розбір і сортування речей – емоційно виснажливий процес, зробити це швидко психологічно складно, зауважує експертка. 

Тому можна ставити таймер. "Щоб знати, маю зараз 30 хв, потім перепочину. Коли підсвідомо знаєш, що час обмежений, робота йде ефективніше", – радить Веселуха. 

Взявшись розбирати одну категорію, доведіть її до кінця, щоб посеред хати не лежала купа речей. Якщо речей якоїсь категорії маєте багацько, краще не намагатися встигнути в один день. А розділити на підкатегорії. Одяг, наприклад, поділити на зимовий, літній, спідню білизну тощо. 

5. Зважено обирайте, що лишити

Позбуватися речей треба з розумом, щоб не довелося наступного дня бігти в магазин. 

Кожна річ забирає увагу, щодо кожної треба вирішити. Щоб обрати, що залишити, а чого позбутися, треба "побути з річчю". Взяти кожну до рук, торкнутися. Це важливо, бо спрацьовують внутрішні асоціації. Просто відкрити шафу та окинути оком недостатньо, підкреслює Веселуха. 

Можна також ставити собі запитання. Як часто повертаєтеся до цієї речі? Вона радує чи більше завдає клопоту, бо треба пил витирати постійно, десь зберігати? Чи взяли б цю річ з собою в нове життя? Коли б переїжджали за кордон? Чи знайшлося б їй місце, якби з цієї категорії треба було залишити п'ять речей? 

6. Сортуйте речі на три купи

  • Однозначно лишаю,

  • сумніваюся,

  • "на вихід".

Речі, в яких сумніваєтеся, можна відкласти в коробку на кілька тижнів, до місяця. Потім переглянути знову і остаточно визначитися: "Важливо не затягувати це на місяці, бо знову забудете, поки не зашпортаєтеся через коробки за пів року. Запишіть собі в план – повернутися до цих речей тоді-то і вирішити". 

Листівки, сувеніри, статуетки, які припадають пилом, багатьом буває найскладніше викинути. Але немає потреби категорично викинути всі ці речі з сентиментальною цінністю, зауважує експертка. По-справжньому дорогі речі залишайте та складайте в невеличку коробочку, з якої можна було б взяти кілька речей з собою в екстремальній ситуації: "Зараз люди поїхали з рідного дому, не забравши фото, нічого. Найбільше про це шкодують. Якби такі речі були в одному місці в одній коробочці, вони могли б щось прихопити".

Довідково: 

  • Батарейки приймає на утилізацію всеукраїнська мережа "Батарейки здавайтеся". Бокси є в мережах-партнерах проєкту : Епіцентр, Нова лінія, JYSK, Novus та Comfy, в банках, заправках. Мапа тут

  • Центр управління відходами приймає на утилізації техніку, оргтехніку, гаджети, зарядні пристрої, кабелі, лампи. 

7. Не користуєтеся – віддайте чи продайте

Немає сенсу продовжувати зберігати дорогу дизайнерську сукню чи натуральну шубу, яка роками висить у шафі без діла. З речами, якими не користуєтеся, Галина радить прощатися, пробуючи знайти їм нового власника. Бо для когось ваш "мотлох" може стати цінною річчю. 

"Найперший шлях – продати такі речі та на виручені кошти придбати щось собі", – розповідає вона. 

Довідково: Продати речі можна, наприклад, на платформі Shafa, платформі OLX. Є велике фейсбук-ком’юніті свідомого споживання Шо-та у Ашота.

Якщо займатися продажем немає часу і бажання, запропонуйте знайомим. 

Важливо: коли хочете віддати річ знайомому/родичу, не змушуйте людей неодмінно її брати, не нав'язуйте. Запитайте, чи стануть у пригоді ці речі, чи подобаються? Чи не заважатимуть? 

"Часто буває таке з дитячими речами, які передають з рук в руки. Людина не просила, їй ці речі теж непотрібні, але відмовитися соромиться", – зауважує Галина. 

Є також ряд благодійних ініціатив, які дають речам друге життя. Головне – віддавати чисті, в нормальному стані, маючи повагу до людей. 

Довідково: 

  • Благодійний магазин Laska (приймає одяг, взуття, сумки, аксесуари, декор, предмети інтер’єру та книги)

  • Благодійний фонд "Карітас" (передають багатодітним родинам, сиротам, людям з інвалідністю та переселенцям)

  • Благодійна платформа UAhelpers.com

  • Волонтерам з благодійного фонду Yangoly.ua

  • Інстаграм-сторінка Rechi.Support

  • Кенгуруш приймають чисті і справні речі, придатні для повторного використання, посуд, дитячі іграшки та багато іншого Новою Поштою. Пакують та відправляють малозабезпеченим родинам по всій Україні.

Експертка радить також позбавлятися непрочитаних книг, які не читаєте. Бо вони просто займають місце і збирають пил: "Книга має працювати, а не лежати десятиліттями без цільового призначення". Районні бібліотеки, зазвичай, радо приймають книжки або книгарні-кав’ярні, де практикують буккросінг, розповідає експертка. 

Довідково: 

  • Ласка приймає нові, актуальні книжки сучасних авторів у хорошому стані

  • Кенгуруш приймають книжки, журнали, дитячі іграшки

  • В Києві можна здати папір на переробку в "Україну без сміття" та "Зелений птах", Ecola. Всі три сервіси приймають також відправлення поштою. В УБС діє послуга "УБС кур’єр" (забирають біля під’їзду) та "УБС Уклон" (відправляєте вторсировину на таксі). Ecola пропонує послугу вивозу сировини з дому (послуга доступна для Києва і для всіх населених пунктів Київської області, які віддалені від центру Києва не більше ніж на 40 км)

  • До 31 серпня київська книгарня "Сяйво книги" збирає російськомовні книжки, які відправлять на переробку. 

  • Центр управління відходами приймає на утилізацію макулатуру.

Не продовжуйте зберігати очевидний мотлох – розірвані, подерті, зношені речі. Це слід перетворити на ганчірки чи правильно утилізувати.

"Не треба цей мотлох через своє сумління відправляти волонтерам, – наголошує Веселуха. – Не треба ображати інших, намагаючись прилаштувати зношене вщент взуття".

Довідково: 

  • Притулки для тварин регулярно збирають ковдри, постільну білизну, рушники, верхній одяг для утеплення вольєрів і кліток.

  • "Україна без сміття", "Зелений птах", Ecola приймає речі, непридатні для носіння, на утилізацію (високотемпературне спалювання). 

8. Перебирайте речі разом з родиною

Але не змушуйте, підкреслює Веселуха. Виберіть час, попередьте заздалегідь. Чоловікові, дружині чи дитині можна сказати: "Давай розберемо твій гардероб, подивимося, що підходить, що – ні". 

"Зазвичай дітям "все треба". Але можна інколи давати вибір без вибору: "Яку футболку залишимо – цю чи цю?" – додає Веселуха. 

Важливо: не викидайте чужі речі без дозволу. "Зважайте на інтереси інших членів родини. Не треба думати, що знаєте краще за чоловіка, дітей", – радить експертка. 

9. Як зберігати речі правильно

Перебрали речі? Наступний крок – правильно розкласти ті, що залишилися. Інколи це не вдається зробити з першого разу, це нормально. 

"Коли після сортування у вас залишилась певна кількість речей, виділіть під них місце. Через якийсь час перегляньте, можливо, краще скласти інакше. З часом усвідомлюєш, де ідеальне місце для конкретної речі, щоб було зручно діставати, легко знаходити", – каже Веселуха. 

Речі однієї категорії важливо зберігати в одному місці. Тобто, крупи на кухні не мають стояти в кожній шухляді. Окремо – крупи. Окремо – все для чаю, кави. Групуючи речі з однієї категорії, за ними легко доглядати, знаходити і не забувати про них. 

До придбання предметів для зберігання підходьте з розумом. Не біжіть одразу після сортування в магазин за перегородками, коробками, контейнерами. Зайві органайзери легко можуть перетворитися на мотлох, від якого ви прагнули позбутися.

Спочатку приміряйтеся. А для цього – використайте, наприклад, звичайні взуттєві коробки. 

Водночас, зауважує Веселуха, органайзери дійсно не завадять для певних категорій: спецій, круп, спідньої білизни, шкарпеток, дрібних речей, аптечки; мийних засобів. 

Як не "обрости" речами наново

У магазин йти зі списками, вдумливо підходити до покупок. Перед тим, як щось купувати, десять разів думати. Пам’ятати, що кожна річ має мати своє місце. Перед покупкою прикинути – де будете це зберігати, чи можна без цього обійтися? Можливо, час і зусилля для зберігання не варті того, щоб купляти?

"Лежатиме у вас умовна дрель, якою скористаєтеся раз на два роки. Можливо, її не варто купувати, а за потреби взяти в оренду ", – зауважує Веселуха. 

Наразі, зауважує експертка, багато людей бояться обростати новими речами "раптом знову виїжджати". Навіщо витрачати кошти на те, що не можна вмістити в умовно дві валізи? 

"Тут баланс має знайти кожен для себе", – розповідає Веселуха. Експертка радить проаналізувати для себе, які речі захочеться взяти, якщо доведеться їхати.

Читайте також

Як жити за принципом мінімалізму: стиль Євгенії Аратовської

Мінімалізм – це коли все чітко розраховано. Є всі необхідні речі, якими щодня, або хоча б раз на тиждень користуєшся. Коли немає таких, які потрібні лише раз на місяць, їх зазвичай правильніше орендувати, розповідає засновниця "Україна без сміття" Євгенія Аратовська

За місяці повномасштабної війни в українців відбулася переоцінка цінностей, які точно не в речах, підкреслює Євгенія: "Речі ніколи не були в нас на першому місці ці п'ять місяців, і, сподіваюся, більше не будуть".

Євгенія практикує мінімалізм вже більше ніж чотири роки. Йшла до нього поступово через власний досвід. Вона підказує, що підтримувати вдома мінімалізм і не "обростати" речами наново допоможе проста уважність. Якщо робити регулярний chek-up речей в квартирі, захаращення так просто не повернеться у побут: "Варто слідкувати, щоб не накопичувалися речі на поверхнях у кухні, на полицях у шафах". І пам’ятати, що в умовах воєнного часу може бути дуже мало часу на збори: "І кожна зайва річ – це менше життєво важливого часу на порятунок".