Навіщо вести щоденник та як робити це правильно. Пояснює письменник
Фото: pexels.com

Дарій Фору – автор семи книг та творець шести онлайн-курсів. Він пише про продуктивність праці, звички, ухвалення рішень та процвітання. Його ідеї та роботи презентовані в TIME, NBC, Fast Company, Inc., Observer та багатьох інших виданнях.

У статті на своєму блозі Дарій розповідає, чому корисно вести щоденник та роздає поради, як робити це правильно.

Протягом багатьох років люди використовують журнал як спосіб зняти стрес. Поглиблене дослідження Джошуа Сміта, професора Університету штату Пенсільванія, показало, що письмові емоційні вирази можуть значно покращити фізичне здоров’я, психологічне самопочуття, фізіологічне функціонування та загальне функціонування здорової людини.

Ведення щоденника не тільки покращує загальне щастя, але також позитивно впливає на кар’єру, ухвалення рішень та критичне мислення.

Майте чітку мету

Хтось пише для розваги, хтось аналізує свої рішення. Дарій веде журнал для самовдосконалення. Це інструмент кращого пізнання себе, зв’язку зі своїми думками та управління звичками. Ви можете перетворити ведення журналу на хорошу звичку лише в тому разі, якщо у вас є чітка мета. Для чого саме ви хочете вести щоденник ? Відповідь на запитання повинна стати першим кроком на цьому цікавому шляху.

Просто почніть

Ви могли бачити стильні та красиві щоденники у Pinterest або в Instagram, але це не означає, що ваш повинен бути схожим на них. Немає значення, у якому вигляді ви ведете записи – кількома короткими історіями, журналами активностей, планами рішень, творами тощо. Важливо те, що ви регулярно записуєте свої думки, ідеї та почуття.

Вигляд та форма не мають значення. Головне – зміст!

Будьте щирими у своїх записах

Ви не намагаєтеся когось вразити своїм щоденником. Немає потреби щось прикрашати. Тут чи не єдине місце, де ви можете бути чесними щодо себе, не звертаючи уваги на думки інших людей.

Почніть з малого та простого

На думку Даріо більшість порад щодо ведення щоденника лише ускладнюють практику. Це також звичка, тож краще починати з малого. Якщо ви кажете собі писати 500 слів на день – це непотрібний тиск. Просто пишіть дві хвилини або десять хвилин про все, що вам спаде на думку, й продовжуйте це робити, поки бажання не зникне.

Записи також можуть бути довгими

Після того, як ви почали вести щоденник, абсолютно нормально нотувати більше. Це може мати терапевтичний ефект. Річ у тому, що ви можете робити все, що вам здається корисним. Хочете написати кілька речень? Зробіть це. Вам хочеться писати більше? Не стримуйте бажання.

Зробіть його завжди доступним

Ідеї та натхнення іноді можуть навідатися до нас у незвичні час та місці: у черзі в магазині, на автовокзалі, посеред ночі тощо. Ведення щоденника стає простішим, коли він знаходиться на відстані простягнутої руки. Ви ж не хочете пропустити хорошу ідею, коли вона з’являється? 

Додайте творчості

Ваш щоденник не обов’язково має бути лише словами. Не соромтеся вести його у вільній формі: малюйте, накресліть схеми, наклейте фото та робіть колажі – все залежить від вашої фантазії, адже іноді слів буває замало.

Не перетворюйте це на список справ

Ведення щоденнику – це рефлексивна діяльність. Не засмічуйте його роботою, списками справ та іншими подібними речами. Зберігайте для особистих записів. Саме тому Даріо пропонує робити записи протягом перших 30 хвилин після того, як ви прокинетеся, щоб думки про роботу та справи не заважали. 

Але це необов’язкова умова – ви можете писати у будь-який час, коли вам зручно й коли маєте вільний час та натхнення.

Додайте різноманітності

Робити записи у щоденник тільки за робочим столом? Вийдіть на терасу або відвідайте кафе, щоб занотувати щось. Візьміть свій щоденник на роботу та накидайте декілька рядків під час перерви.

Можете робити записи вночі та займатися дудлингом, переглядаючи Netflix. Будьте гнучкими, освіжайте ваші почуття та надихайтесь новим.

Пишіть про те, що вас турбує 

Якщо вас щось непокоїть, запишіть це у щоденник. Стрес та занепокоєння часто виникають, бо ви розгубилися та не розумієте, що відбувається. Якщо запишете свої турботи у щоденник, це може допомогти розібратися з проблемами та знайти вихід. 

Занотовуйте свої рішення

Можливо, ви розглядаєте варіант зміни кар’єри або зважуєте плюси та мінуси своїх нинішніх стосунків. Коли вам потрібно ухвалити важливе рішення, це допомагає правильно розставити пріоритети й зрозуміти, чого саме ви бажаєте та прагнете.

Запитайте себе, чи ви справді зараз там, де хочете бути?

Про це не потрібно запитувати щодня. Але ставити питання щотижня, щомісяця, щокварталу чи щороку може бути непоганою ідеєю. Опишіть свою життєву ситуацію, роботу та стосунки. Запитайте себе, чи ви справді зараз там, де хотіли би бути? Якщо ні, треба щось вирішувати.

Спробуйте робити записи від третьої особи

Іноді є речі, про які ви хочете розповісти, але важко написати. Можливо, це психологічна травма, чи щось, чим ви зовсім не пишаєтесь, але воно не дає вам спокою.

Коли трапилося подібне, спробуйте описати це від третьої особи, ніби ви розповідаєте чужу історію. Більшості людей такий стиль викладення думок або ведення розмови дається набагато легше. Це забезпечує новий погляд на ситуацію. Запишіть, що нового ви дізналися про себе.

Занотуйте свої невідправлені листи

Є речі, про які ми іноді воліємо сказати, але все ж таки мовчимо. Ці думки можуть переслідувати нас навіть тоді, коли ми з цим нічого не можемо вдіяти. І саме у такій ситуації врятувати можуть "невідправлені листи".

Напишіть комусь (конкретним людям, можливо, собі) листа й викладіть усе, що хочете сказати. Невідправлені листи можуть стати терапевтичним засобом для ваших найчесніших думок. 

Завжди закінчуйте позитивно

Попри те, що це – чудове місце для випуску пари, щоденник стає більш ефективним, коли використовується як інструмент для самонавчання. Не просто пишіть про те, яким поганим був ваш день, або що вас найбільше дратує. Постійне перебування у негативному мисленні впливає на ваші рішення. Завжди закінчуйте позитивно. Адже життя цього варте.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин