Зміст:
  1. Думка ВООЗ
  2. Думка MIT
  3. Думка The New York Times
  4. Яку маску обрати для тренувань: рекомендації від спеціалістів
    1. Паперові та хірургічні маски
    2. Бавовняні та полотняні маски
    3. Бафи
  5. Як користуватися масками під час тренувань

Заняття спортом зміцнюють імунітет й покращують настрій, тому пропускати тренування – це майже як лишити себе вітамінів. Коли ви тренуєтесь на вулиці, ризик заразитися коронавірусом практично нульовий, але що робити, коли ви прийшли до спортивного клубу? Правильна відповідь – тримати соціальну дистанцію та носити захисну маску. З останнім можуть виникнути питання, тому що це дуже незручно! Особливо якщо у вас і так є проблеми з диханням (астма, алергія тощо). 

Основна проблема тренувань у масці полягає в тому, що насправді немає такої, щоб одночасно й захистила від вірусу, й щоб було зручно тренуватись, й щоб не нашкодила вашому здоров’ю.

 Спортивні бренди доволі швидко зорієнтувалися і почали виробництво своїх "іменних" захисних масок, роблячи основний наголос на тому, що вони зроблені зі спеціальної тканини, яка дозволяє легко дихати. Але наразі немає доказів, що при цьому вони забезпечують належний захист від коронавірусу.

Думка ВООЗ

Наприклад на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я сказано, що під час тренувань медична маска може намокнути від поту. Це ускладнює дихання та сприяє зростанню мікроорганізмів. Важливим профілактичним заходом під час фізичних вправ є дотримання фізичної відстані не менше одного метра від інших.

Відео: Youtube-канал World Health Organization (WHO)

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Думка MIT

На MIT Medical також розбирає це питання, адже не кожне тренування можна провести на вулиці. На відміну від рекомендації на сайті ВООЗ фахівці MIT вважають, що носити захисну маску під час тренувань необхідно. 

Доктор Шон Ферулло, керівник відділу охорони здоров’я студентів MIT Medical, вважає, носити маску обов’язково, особливо під час ходьби або бігу. Основна мета маски не стільки у тому, щоб захистити саме нас, скільки захистити від нас інших людей, адже коронавірус може протікати безсимптомно.

Під час ми дихаємо частіше та важче (особливо на видиху) й випускаємо більше крапель з ймовірним вірусом у повітря. Якщо ви заражені, то швидше за все, випустите більше вірусу в навколо себе, а швидкий рух під час бігу, розігнавши повітряні маси, створить сприятливі умови для передачі його іншим.

Бігунам пропонують використовувати для захисту навіть бафи. Але єдине, що вони роблять – не дозволяють розлетітися каплям з ймовірним вірусом під час чхання або кашляння, якщо у вас безсимптомний ковід. 

Думка The New York Times

В статті на сайті The New York Times до обов’язкового носіння захисних масок у спортивному клубі ставляться не так однозначно. Адже досі не існує достатньої кількості підтверджених досліджень на цю тему.

У коментарі, опублікованому у червні на веб-сайті Британського журналу спортивної медицини, зазначається, що покриття обличчя під час фізичних вправ "пов’язане з проблемами потенційного обмеження дихання та дискомфорту" і вимагає "збалансування переваг та можливих несприятливих явищ".

Але вже точно відомо, що носіння маски під час тренувань впливає на сам процес та наш фізичний стан. Седрік X. Брайант, президент і головний науковий співробітник Американської ради з фізичних вправ, зазначає, що маски змінюють фізичні вправи – наприклад, підвищується пульс без додавання навантажень. 

Іншими словами, якщо ви одягнете маску перед бігом або їздою на велосипеді у звичному темпі, пульс буде підвищений, ніж раніше. Різниця може бути приблизно на вісім–десять ударів за хвилину. Особливо це буде відчутно під час інтенсивних тренувань. Також деякі люди також можуть відчувати запаморочення під час тренувань у масках.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Яку маску обрати для тренувань: рекомендації від спеціалістів

Усі ці незручності можна мінімізувати розумним вибором маски та її пристосуванням, вважає Кріста Янсе ван Ренсбург, професор кафедри фізичних вправ з Університету Преторії в ПАР, яка написала коментар про маски разом зі своєю аспіранткою Джессікою Хамуй Бланко.

Паперові та хірургічні маски

Уникайте паперових та хірургічних масок, оскільки вони швидко намокають під час енергійного дихання й втрачають частину здатності блокувати вихід мікроорганізмів. 

Бавовняні та полотняні маски

Маски з бавовняної тканини також легко змочуються. Полотняні маски з синтетичних матеріалів, що дихають, повинні зменшити накопичення вологи. Однак вибирайте моделі, які мають два шари тканини або менше. Це дозволять уникнути перегрівання обличчя та будь-яких елементів маски, які можуть заважати диханню.

Бафи

Дехто віддає перевагу бафам, які прикривають рот і ніс, але залишаються відкритими у нижній частині, збільшуючи потік повітря. Це може бути добре з точки зору комфорту, але не дуже з точки зору захисту. Вибирайте бафи з легких літніх тканин. Лижні теплі бафи – не найкращий варіант.

Як користуватися масками під час тренувань

Також слід пам’ятати, що навіть дуже якісна захисна маска з повітропроникних тканин все одно стане вологою від поту хвилин через 30, зауважує доктор Брайант.  Її обов’язково слід замінити. 

Намагайтесь не торкатися лицьової сторони використовуваної маски, оскільки будь-які вірусні частинки, з якими ви контактували, могли там накопичитись. Після цього упакуйте її або обережно утилізуйте.

Деякі фірми спортивного одягу, включаючи Under Armour, Koral, Zensah та інші, почали виготовляти маски для використання під час фізичних вправ. Можливо, вам пощастить і ви знайдете ту, яка найбільш комфортно підходить саме для вашого обличчя та режиму вправ.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин