Як зрозуміти, що саме ви втрачаєте, коли худнете – м’язи чи жир
Фото: pexels.com

Чи знаєте ви, що позначка на вагах – це не єдиний показник, на який потрібно орієнтуватись під час схуднення? Адже іноді, коли ми бачимо мінус кілька кілограмів, це може означати, що ми втратили не тільки жир, але й м’язову масу. 

Це має значення, оскільки м’язи не тільки є ключовим фактором, який допомагає виконувати повсякденні завдання (тобто, нести продукти, складати важкі сумки та коробки над головою), але м’язи також є метаболічно активною тканиною. Тобто, вони спалюють більше калорій у спокої, ніж жир. 

Здорова кількість м’язової маси підтримує підвищений рівень основного метаболізму (тобто кількість калорій, які ваше тіло спалює у спокої), а це допомагає схуднути швидше. 

Як зрозуміти, що саме ви втрачаєте під час тренувань та дієти, знають спеціалісти з Myfitnesspal.com.

У вашому плані лише кардіотренування

Одним з найкращих способів дізнатися, втрачаєте ви жир чи м’язи, є перевірка режиму тренувань. Якщо ви багато займаєтесь кардіотренуванням, але не додаєте силових, є велика ймовірність, що будь-яка втрачена вага складається близько на 50% з м’язів й на 50% жиру (хоча ви також втратите трохи води). Саме так каже Хізер Мілтон, медичний спеціаліст й сертифікований фізіолог у Центрі спортивних досягнень Нью-Йорка в Лангоні.

Якщо ви хочете зберегти свою мускулатуру, переконайтеся, що включили у свій графік силові тренування як мінімум два дні на тиждень й опрацьовуєте всі великі групи м’язів (наприклад, сідниці, квадрицепси, біцепси стегон, спину та грудну клітку). 

"Коли ви використовуєте ці м'язи, ви отримуєте більший набір м'язових волокон, й втрачаєте більше енергії", – говорить Мілтон. Іншими словами, пріоритет більших груп м’язів над меншими (наприклад, біцепс і трицепс) призводить до збільшення кількості спалених калорій – як під час, так і після тренування.

Ви відчуваєте слабкість

Інший спосіб визначити, що саме ви втрачаєте – це слідкувати за своїм рівнем енергії. Якщо ви взагалі почали швидше втомлюватися, ніж зазвичай, або якщо ви легко втомлюєтесь від тренувань, які раніше здавалися легкими, це означає, що ви також втрачаєте м’язи.

Єдина проблема використання рівня енергії для оцінки втрати жиру чи м’язів полягає в тому, що існує багато інших факторів, що впливають на ваш енергетичний стан, включаючи сон, дієту та ліки. Переконайтеся, що ви берете до уваги інші фактори.

Ви бачите прогрес на фото

Один простий, хоч і суб’єктивний спосіб визначити, втрачаєте ви жир чи м’язи, – робити фотографії прогресу кожні 2–4 тижні. "Подивіться, чи помічаєте ви якісь закономірності чи тенденції щодо того, як змінюється ваше тіло", – каже Майк Кленсі, сертифікований спеціаліст та особистий тренер у Нью-Йорку. 

Якщо ви лише втрачаєте жир, швидше за все, помітите меншу талію та стегна, тоді як решта вашого тіла може почати виглядати більш стрункою. Тільки майте на увазі, що будь-які зміни, які ви можете помітити, залежать від того, де саме ви схильні накопичувати жир.

Для більш точного вимірювання ви повинні робити фотографії приблизно в один і той же час, в тому ж одязі та використовуючи однакове освітлення кожен раз. Наприклад, зробіть у спідньому вид спереду та вид збоку. 

Також ви можете використовувати метод біоелектричного імпедансу. Це коли спеціальні електронні ваги сканують ваше тіло електричними імпульсами. Тут можна звернути увагу не тільки на показники, а й на швидкість, з якою вони видають отриманні дані. 

Якщо ваги реєструють більш швидкі електричні імпульси, у вас, швидше за все, більша кількість м’язової маси, тому що вона проводить імпульси швидше в порівнянні з жировою тканиною.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.