Невибагливий рецепт вівчарського пирога на вечерю

Вівчарський (пастуший) пиріг за класичним рецептом готується з баранини. Але вся його принадність у тому, що інгредієнти легко замінити і вийде все одно смачно. Ну і ще в простоті приготування.

На дві порції вам знадобиться:

  • фарш (курячий чи змішаний) – 300 грам
  • рідкі вершки (15%) – 100 грам
  • картопля – 3 середні
  • сир моцарела – 1 упаковка (125 грам)
  • половина моркви
  • половина цибулі
  • трави, суміш перців
  • свіжа зелень

Покроковий рецепт:

(якщо у вас в холодильнику є нез’їдене пюре – вітаємо, вам роботи на декілька кроків менше)

  1. Відваріть картоплю на пюре. Після додайте яйце, масло та молоко, але щоб картопля вийшла не рідка.

  2. Моркву і цибулю наріжте кубиками. Просмажте на сковорідці.

  3. До моркви і цибулі додайте фарш. Розімніть його лопаткою, накрийте кришкою і дайте посмажитися хвилин 15.

  4. Додайте до фаршу вершки. Посоліть, поперчіть, додайте спеції (смакує з італійськими травами). І протушкуйте трохи, але не довго, щоб фарш не став сухим.

  5. У невелику форму викладіть шар обсмаженого з овочами м’яса, зверху вистеліть шар картопляного пюре. Наостанок посипте все шматочками моцарели.

  6. І в розігріту до 200 градусів духовку. Допоки на пирогові не з’явитсья золота скоринка.

Читайте також: Рецепт гарбузового крем-супу для смачного обіду

Запікайте приблизно 30 хвилин.

Тимчасом, наріжте свіжу зелень.

Подавайте пиріг шматками, посипаними зеленню. 

Чудовий цей пиріг тим, що інгредієнти можна змінювати. Замість вершків додаєте томати – і смак вже інший. Не любите моркву/цибулю – замініть солодким перцем або додайте зеленого горошку. Або замість картопляного, зробіть гарбузове пюре. Та і замість моцарели додавати можна будь-який сир.

З ним можна сміливо експериментувати.

І страва добре зберігається в холодильнику.

Вівчарський пиріг – традиційна страва британської кухні. Вважається, що справжній вівчарський пиріг робиться тільки з баранини або ягнятини, оскільки слово "шеперд" (shepherd) позначає пастуха, який пасе саме овець, а не якусь іншу худобу. Утім, люди його пристосували, як їм було зручно і смачно. Приміром, у ранніх кулінарних книгах описувався рецепт приготування "пирога" із залишків смаженого м'яса будь-якого виду, що залишався після недільного обіду, і картопляного пюре, причому шкірка пирога теж робилася з картопляного пюре. Цікавий факт – навіть у Великій Британії відступають від класики і на День Стефана Першомученика пиріг роблять з індичатиною і шинкою. Також є аналогічний англійський пиріг, де замість м'яса – риба. Його вже, правда називають "рибним". А в м'ясного у народі ще побутує назва "сільський" або "котеджний".