Чому ліва сторона нашого тіла слабша від правої та як це виправити

Візьміть пару гантелей й виконайте кілька жимів. Швидше за все, ваша ліва рука (або, якщо ви лівша, права) виявиться сильнішою. Або ви, напевно, помітите, що ваш лівий бік слабший за правий (або навпаки), балансуючи у позі Воїна III в йозі.

"У людей надзвичайно часто виникають відмінності в силі між сторонами тіла", – говорить у статті для Shape.com Кріс Пауелл, зірковий тренер та CEO Transform. Набагато рідше наші тіла мають ідеально симетричні розміри та силу, і це природно.

Хоча тренування в тренажерному залі, як правило, опрацьовує обидві сторони досить рівномірно, коли ми виконуємо свої повсякденні справи, несвідомо використовуємо свою домінуючу сторону набагато більше, ніж нашу слабку сторону.

Це може бути штовхання або розчинення дверей, нога, з якої ви робите свій перший крок, та багато інших справ. Чим більше ми неодноразово використовуємо одну сторону, тим ефективніше наш мозок вчиться керувати конкретними м'язами. Це призводить до того, що наша домінанта сторона з кожним повтором стає все сильнішою.

Також ви могли помітити, що після серйозної травми, під час якої вам довелося берегти руку чи ногу, після відновлення активності, деякий час відчувається слабкість, дисбаланс між лівою та правою сторонами.

Більшість людей навіть не відчувають цієї різниці, але ті, хто активно займається спортом, починають помічати та відчувати цей дисбаланс. Й відразу постає головне питання – як це виправити? Як зробити так, щоб фізичні характеристики обох сторін відносно вирівнялись?

Щоб виправити цю асиметрію, Пауелл рекомендує зупинятися на вправах, які навантажують кожну сторону тіла окремо. Наприклад, це можуть бути вправи з гантелями: жим від плечей, жим від грудей, випади, вправи на біцепс, присідання з гантелями, розгинання трицепсів тощо.

На відміну від тренажерів та штанги, гантелі не дозволяють вашій сильнішій руці чи нозі взяти на себе більшу частину ваги та зняти навантаження зі слабшої сторони. Ви також можете спробувати односторонні тренування та вправи, такі як випади на одній нозі, присідання на одній нозі, плечовий жим однією рукою, жим від грудей з однією рукою тощо.

Також Пауелл зазначає, що не обов’язково вирівнювати ситуацію, роблячи більше повторень зі слабшого боку, говорить Пауелл. Ваша слабша сторона наздожене сильнішу природним шляхом, оскільки під час перелічених вправ буде змушена працювати більше. 

Вправи

Жим від плечей

Жим гантелей від грудей

Випади на одній нозі

Присідання на одній нозі (Пістолетик)

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.