Буряковий сік зміцнює здоров’я у похилому віці. Доведено наукою
Фото: pexels.com

Оксид азоту (нітрат) – життєво важлива молекула, що виробляється у вашому тілі й впливає на багато аспектів здоров’я. Вона допомагає кровоносним судинам розширюватися, щоб сприяти правильному кровотоку, й забезпечує різні переваги для здоров'я, включаючи поліпшення фізичних вправ, зниження артеріального тиску та кращу роботу мозку.

Зміна дієти – це один з найкращих та найефективніших способів природним шляхом підвищити рівень цієї важливої молекули. Одним з продуктів, які містять високий рівень нітратів, є буряк.

Згідно з недавнім дослідженням з Університету Ексетера, чарівним напоєм, який подарує здоров’я та довголіття, може бути буряковий сік. У дослідженні 26 здорових дорослих взяли участь у двох 10-денних тестуваннях: спочатку вони пили насичений нітратами сік буряка протягом 10 днів, а потім доповнювали безнітратним соком плацебо, який пили двічі на день протягом ще 10 днів. 

Оцінки стану здоров’я проводились через кожні 10 днів й показали, що більш високий рівень бактерій, що містяться в соку буряка, пов’язаний із хорошим судинним та когнітивним здоров’ям, а нижчий рівень бактерій пов’язаний із захворюваннями та запаленнями.

За словами професорки Енні Ванхатало з Університету Ексетера, яка була провідним автором дослідження, це перший тест такого роду. 

"Попередні дослідження порівнювали ротові бактерії молодих та літніх людей, а також здорових і тих, хто мав якісь хвороби. Ми були перші, хто перевірив багату нітратами дієту таким чином. Наші висновки свідчать про те, що до раціону потрібно додати багату нітратами їжу – у цьому випадку за допомогою соку буряка – лише за десять днів може суттєво змінити мікробіом у роті (суміш бактерій) на краще", – сказала вона у своїй заяві.

Всі учасники дослідження були здоровими, активними літніми людьми з низьким кров'яним тиском. Експерти в галузі охорони здоров’я стверджують, що підтримка здорового мікробіому в ротовій порожнині може уповільнити серцево-судинні та когнітивні порушення з віком.

Потрібні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти, яку роль відіграє збагачена нітратами дієта з овочів для здоров’я порожнини рота, але попередні дослідження чітко вказують на наявність зв’язку між здоров’ям кишківника та дієтичними нітратами.

Вчені продовжують працювати з колегами з Університету Ексетера в медичній школі, щоб дослідити, як дієта може використовуватися для затримки когнітивного зниження у старшому віці.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин