Мене якось запитали: "Як ти встигаєш прочитати стільки книг?". Ось у чому мій секрет.

Вважаю, що тайм-менеджмент — це вміння казати "ні". Те, чого ти не робиш, важливіше за те, що ти робиш.

Я не ходжу на зустрічі, заходи, творчі вечори, вони займають багато часу та зазвичай дуже неефективні. Я чітко відмовляю. Іноді це може бути грубо, неввічливо, але заощаджує мій час.

Я люблю лаконічність. Так з’являється час для чогось іншого. Можеш узагальнити процеси, так і роби.

Більшість моїх зустрічей тривають 15 та навіть менше хвилин. Я відразу проговорюю – у мене є лише 15 хвилин.

Не приєднуюся до зустрічей, якщо моя присутність там необов'язкова. Можу просто слухати, а потім попросити її короткий виклад, на читання якого витрачаю 30 секунд.

Я не спілкуюся в чатах, ані по роботі, ані в особистому житті. Завжди запитую: "Що мені потрібно робити?". Якщо моя участь в якомусь процесі не передбачена, завершую або ігнорую розмову. Я спілкуюся не заради розваги.

Я виходжу з групових чатів, які мені більше не потрібні, як для роботи, так і особисто. Менше кнопок, на які потрібно натискати, менше сповіщень.

Моє коло спілкування на роботі дуже обмежене. У мене є декілька контактів моїх super networkers (супер нетворкерів). Вони ж спілкуються з іншими колегами, коли я маю в цьому потребу.

Так само і в особистому житті – в мене є небагато друзів, але, ймовірно, набагато менше, ніж у більшості людей.

Я не ходжу до магазинів. Ненавиджу це робити. Більшість речей купую онлайн, гуртовою закупівлею: 10 однакових штанів, сорочок, шкарпеток. Часу на пошуки теж не гаю: здебільшого купую одну з перших п‘яти позицій, яку видає пошуковий запит, або ж те, що рекомендує ШІ.

Я не готую, у мене немає кухарського талану. Замовляю одну з перших трьох страв у меню. На замовлення витрачаю не більше 10 секунд. Віддаю перевагу їжі нашвидкуруч, а не "французьким вечерям". Вибач, Франціє, тут акцент не на смаку, а на часі. Завжди прошу французьких кухарів подавати "всі страви" відразу і намагаюся не звертати увагу на ображені вирази їхніх облич.

Я не прибираю у своїй  кімнаті чи на столі, не витрачаю час на охайне складання валізи. Там завжди безлад.

Не читаю новини, лише якщо хтось надішле мені посилання. Але й тоді я просто сканую текст за 10 секунд – я швидко читаю.

Я не дивлюся спортивні передачі. Хіба що, коли наша компанія є спонсором, як от в Аргентини на Чемпіонаті світу з футболу. Але й тоді я дивився лише останню гру по телевізору. Який же це був матч!

Загалом – я не дивлюся телевізор. Раніше переглядав багато фільмів, але зараз більшість з них мені здаються нудними. Можливо, я надто старію.

Я не користуюся TikTok, не зависаю над відео. Як виключення – через хвору спину стежу за кількома сторінками в Instagram – "остеопат/мануальний терапевт/вправи". Вони мене мотивують виконувати щодня вправи.

Я проводжу досить багато часу в Twitter, у мене є кілька блогів.

Я не слухаю музику, а також ненавиджу гучну музику в ресторанах або на зустрічах. Я завжди прошу зменшити гучність. Мені до вподоби тихі місця.

По суті, я дуже нудний хлопець.

Я слухаю аудіокниги: коли приймаю душ, маю ранкову рутину і, звичайно, в туалеті, в машині, в аеропортах. Я слухаю книги приблизно годину  щодня перед сном. 

Але найбільше – під час перельотів. Коли я втомлююсь, просто слухаю книги. Можу прослухати дві-три книги за один довгий переліт. Я багато літаю. Наприклад, минулого року провів 600 годин у повітрі.

У більшості випадків я слухаю книги на швидкості 2,5x, до цього поступово звикаєш. Більшість книг у середньому займає приблизно чотири години прослуховування. 

Як я вибираю книги? Деякі – за рекомендаціями друзів, а деякі – штучного інтелекту, він пропонує книги, ґрунтуючись на тих, які мені подобаються.

Тільки-но я розумію, що книга мені не подобається, перестаю витрачати на неї час. Більшість книг, які я купую, не дочитую або ж не дослуховую.

Є аудіокниги, які мені дуже подобаються, їх я можу слухати кілька разів, а також купую текстову версію для Kindle, щоб ще й прочитати. 

Час – найобмеженіший ресурс. А знання – найпотужніший мультиплікатор. Витрачайте відведений вам час з розумом. 

Оригінал