Червона ікра цього новорічно-різдвяного сезону буде коштувати на 20% дорожче, ніж торік. На цей період припаде 2/3 річних продажів, бо навіть найскромніша українська родина воліє отримати на святковому столі слоїк цього смаколика.

Утім, щойно ви спробуєте раз пошукати вигідну пропозицію і придбати недорого баночку делікатесу, як вас почне переслідувати реклама із "вигідними пропозиціями".

На що слід звернути увагу, щоб не купити неякісний продукт?

В сезоні 2020 року червона ікра горбуші і кети подорожчала в середньому на 20%. Э двы причини: послаблення гривні і поганий вилов.

Ще у липні-серпні рибалки з Аляски повідомляли, що, порівняно із 2019-м, риби прийшло на 30% менше. Нині, коли ікра цьогорічного нересту почала надходити в продаж – тренд підтвердився. За даними Асоціації, наразі вартість ікри горбуші на українському ринку коливається в діапазоні 1 800 – 2 000 грн за кілограм, кети – 2 000-2 400 грн за кілограм.

У роздрібній мережі побачимо 100 грамові баночки в середньому за 150-300 грн.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Утім, якщо зайти на перший-ліпший сайт у пошуковику за ключовими словами "ікра недорого", побачимо трохи інші цифри. На сайтах на одну сторінку з простими шрифтами і нехитрою структурою покупцям пропонується придбати півкілограмову банку червоної ікри за 600-800 грн.

При чому йдеться нібито про "вищий сорт", "нерест 2020 року". А у разі придбання більш як однієї банки (дві, три, чотири) можна розраховувати на "бонус" у вигляді або дрібнішої тари червоної ікри, або навіть на невеличку баночку ікри чорної.

Що не так із цією пропозицією?

1. Невідоме походження такої ікри

Через війну з Росією українські імпортери вже більше п'яти років не возять легально ікру з території сусідньої держави.

Дані статистики показують великі обсяги поставок через Білорусь. Не виключено, що "камчатська" або "астраханська" ікра, яку часто продають через оголошення на безкоштовних дошках з доставкою через котрогось із поштових операторів, дійсно привезена із зазначених регіонів.

Але ціна – із урахуванням транспортування – знову таки має насторожити. Адже в Росії також констатують зменшення вилову і стрімке зростання цін порівняно з минулим роком.

В будь-якому разі, мова очевидно йде про контрабандний товар. Якщо покупця мало турбують несплачені податки, то ось про умови транспортування, зберігання, консервації – які такий постачальник навряд чи дотримується в повному обсязі – варто задуматися.

Головним ризиком є ​​використання заборонених в ЄС консервантів для більш тривалого зберігання і перевезення ікри.

2. Дешевою не може бути ікра "нересту 2020 року"

Бо що продукт "свіжіший", то він дорожчий. Нерест лососевих припадає на літні та осінні місяці, тому в продажу ікра поточного року з'явилася фактично тільки наприкінці листопада. І це найдорожчі з можливих поставок.

Знову таки, з огляду на особливість 2020 року – урізані логістичні ланцюжки, захмарні ціни на фрахт кораблів і літаків, зниження обсягів вилову риби через коронавірус і банкрутства десятків середніх і дрібних компаній.

Натомість через можливість зберігати ікру в замороженому вигляді, продавати під виглядом "свіжої" можна продукт і 2-3 річної давнини.

3. Дешевою не може бути "ікра вищого сорту"

Просто тому, що "вищого сорту" у червоної ікри не буває. Перший сорт – це ікра одного виду риб (наприклад, горбуші, чавичі, нерки, кети), другий – так звана "пересортиця", коли кілька різних видів ікри перемішані між собою. Перший сорт – це ікра одного виду риб (наприклад, горбуші, чавичі, нерки, кети), другий – так звана "пересортиця", коли кілька різних видів ікри перемішані між собою.

Кожен вид ікри, залежно від розмірів, споживчих властивостей, а також частоти вилову, має свою цінність і тому часто виробники намагаються не змішувати різні типи.

У другий сорт, як правило, потрапляють відбраковані партії не дуже якісної ікри. Але побачити пересортицю, наприклад, в жерстяній банці – неможливо.

Що за ікру пропонують під виглядом "вищого сорту" – складно передбачити. Це з однаковим успіхом може бути і розморожений продукт багаторічного зберігання, і "желейні кульки", і відбракований товар.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Як запобігти неприємностям і перед Новим роком і Різдвом безпечно купити ікру для святкового столу? Купувати товар у перевірених постачальників, бажано поцікавитися приналежністю до об’єднання легальних імпортерів і продавців морепродуктів.

Якщо кур'єром або поштою вам надішлють бракований або просто неякісний товар (або просто желейні замінники замість справжньої ікри) – шукати "кінці" у компанії з односторінковим сайтом буде непросто.

Також звертати увагу на опис товару і його ціну. Червона ікра добувається в непростих умовах, привозиться в Україну здалеку і тому залишається делікатесом, а не продуктом повсякденного споживання. Тому дешевизна і "акційні ціни" повинні змусити задуматися про можливі підробки.