Українці їдять приблизно вдвічі менше риби, ніж в середньому споживають у світі, і в сім разів менше, ніж найбільші "риболюби" – ісландці.

За даними Держрибагентства, у 2019 році один українець в середньому спожив за рік 12,9 кг риби. Це найкращий показник за останні п’ять років – він майже наближається до 13-14 кг, які ми мали в 2010-2013 роках на піку з часів незалежності.

Утім, до 20-22 кг, які рекомендують дієтологи і лікарі міжнародних організацій, ще далеко.

Одна із ключових причин – вартість. Але в перерахунку на "бонуси", які дає регулярне споживання морських і річкових продуктів для організму – ціна може виявитися не такою й високою.

Білки, вітаміни Д та В12, корисні олії, омега-3 жирні кислоти, які позитивно впливають на зір, роботу мозку, функцію зросту кісток, допомагають боротися із акне і артритом – набір переваг рибопродуктів може назвати ледь не кожен школяр.

Щороку вчені проводять десятки досліджень щодо впливу вживання риби на перебіг різноманітних хвороб – від розвитку раку і серцево-судинних захворювань до розладів психічного здоров’я, впливу на передчасне старіння чи погіршення зору.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Утім, чи не головне питання, яке ставлять перед собою вчені, – як споживання риби впливає на тривалість життя?

У 2013 році дослідження Гарвардського університету дало відповідь: хто вживає рибу щонайменше двічі на тиждень, живуть в середньому на 2,2 роки довше, ніж ті, хто цього не робить.

Переліки країн із найбільшим споживанням риби на душу населення і найдовшою середньою тривалістю життя перетинаються.

З топ-30 країн за очікуваною тривалістю життя щонайменше дев'ять входять до переліку держав із найбільшим споживанням риби на одного громадянина.

Серед них, зокрема, Ісландія (90 кг), Гонконг (70 кг), Португалія (56 кг), Південна Корея (55 кг), Норвегія (51 кг).

Минулого року, Національний інститут раку США підтвердив дані про взаємозв’язок споживання риби і тривалості життя, оприлюднивши результати масштабного 16-річного дослідження NIH-AARP DietandHealthStudy, в якому взяли участь понад 240 000 чоловіків і понад 180 000 жінок.

Під час дослідження вчені вивчали десятки інших дієтичних звичок та їхній вплив на організм. Щодо споживання риби дійшли висновку, що чоловіки, які регулярно і багато їли рибу, мали на 9% менший ризик смерті, ніж ті, що її їли найменше.

При цьому серед тих, хто їв рибу, було на 10% менше смертей через серцево-судинні захворювання, на 6% – від раку, на 20% – від респіраторних захворювань і на 37% – від захворювань печінки порівняно із тими, хто не надавав перевагу рибній дієті.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для український родин

Що стосується жінок, то смертність від серцево-судинних захворювань була меншою на 10%, від хвороби Альцгеймера – на 38%.

Цікаво, що споживання смаженої риби не має такого ефекту на організм, а серед жінок навіть підвищує ризик серцево-судинних та інших хвороб.

Окрім зниження ризиків хвороб, споживання риби впливає і на інші аспекти життя.

Дослідження за участі 40 000 чоловіків в США показало, що вживання риби щонайменше раз на тиждень зменшує ризик серцево-судинних захворювань на 15%.

Низка інших робіт демонструє здатність рибних продуктів знижувати ризики депресії, а також поліпшувати ефект від антидепресивних препаратів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для український родин

До того ж, омега-3 жирні кислоти, які є у рибі, здатні позитивно впливати і на біполярні розлади, на зниження ризику діабету та автоімунних захворювань, упередження астми у дітей тощо.

Дослідження низки вчених, оприлюднене цього року Американською академією неврології, доводить: регулярне споживання риби жінками літнього віку дозволяє боротися із негативним впливом забрудненого повітря на роботу головного мозку.

Виявилось, що омега-3 жирні кислоти борються із запаленнями та підтримують структуру мозку у людей літнього віку, зменшуючи пошкодження мозку, спричинені нейротоксинами, такими як свинець та ртуть.

Інше дослідження демонструє позитивний вплив вітаміну Д, який походить з риби, на якість сну та денну активність.

Групі чоловіків тричі на тиждень давали скуштувати стандартну порцію риби, внаслідок чого учасники, які отримували вітамін Д регулярно, мали коротший фактичний час пробудження, кращу якість сну, краще працювали вдень.

Попри те, що йдеться про наукові дослідження, переважно проведені в благополучних і заможних країнах, дається очевидним, що приготувати смачну рибу двічі на тиждень сьогодні і знизити ризик хвороб у майбутньому – набагато приємніше, ніж не мати цього "запасу міцності" і потім про це шкодувати.