Насправді цукор зубам не шкодить – якщо ви дотримуєтеся правил гігієни ротової порожнини. 

Основною причиною карієсу є бактерії, які живуть на поверхні зубів та язика – Streptococcus mutans і Streptococcus sanguis. Коли ми їмо цукор, вони також ним живляться та виділяють кислотні відходи. Саме кислота демінералізує зубну емаль та руйнує її структуру. 

Розмноження, активність та шкідлива дія цих бактерій відбувається у сприятливому для них середовищі. Воно формується внаслідок неефективної чи нетривалої чистки зубів.

Що таке карієс

Карієс – захворювання зубів, характеризується руйнуванням твердих тканин. На початковій стадії виникають зміни в структурі твердих тканин, потім – розрідження, а наприкінці – повний розпад з появою порожнин різних розмірів.

Стадії розвитку карієсу: 

1 стадія – поверхневий карієс розміщується лише на емалі.

2 стадія – середній карієс: відбувається ураження шару дентину, що розташовується під емаллю.

3 стадія – глибокий карієс: запалення переходить рівень дентину та може досягати пульпи.

Наслідки не лікування карієсу

Якщо ігнорувати симптоми та відмовлятися від відвідувань стоматолога, пацієнт допускає розвиток ускладнень:

  • Пульпіт – запалення внутрішнього судинно-нервового пучка, яке може набувати гнійного характеру та призвести до відмирання пульпи.

  • Періодонтит – поширення інфекції каналами всередині зуба, яке у подальшому викликає запалення періодонту. Якщо біля коренів зуба починає утворюватися гній, захворювання переходить до стадії гнійного абсцесу.

  • Утворення кісти – формування доброякісної пухлини в кістковій тканині щелепи, яка поступово збільшується, а всередині неї може утворюватися гній.

  • Періостит (флюс) – запалення окістя. Зазвичай запальний процес починається в одному шарі окістя, а в міру розвитку хвороби поширюється і на інші. Розпізнати можна за набряком. Під час натискання на місце набряку відчутний біль.

Як запобігти карієсу

1. Ретельно чистіть зуби. Домашня гігієна порожнини рота повинна займати від 2 хв. Умовно поділіть щелепу на чотири частини та приділяйте не менше 30 секунд кожній з них, заходячи на лінію ясен.

2. Чистіть зуби після їжі або хоча б полощіть їх.

3. Не нехтуйте додатковими засобами для догляду за ротовою порожниною: зубною ниткою, скребком для язика та іригатором.

Вони допоможуть якісніше вичистити наліт та позбутися залишків їжі у важкодоступних місцях.

4. Відвідуйте стоматолога двічі на рік для проведення професійної гігієни ротової порожнини та профілактичного огляду.

Задля профілактики карієсу не забувайте чистити зуби після наступних продуктів:

  1. Газовані напої. Містять діоксид вуглецю, шкідливий для зубів. Краще взагалі не вживати ці напої, а якщо не можете відмовитися, пийте через трубочку. Напої з позначками light або zero не менш шкідливі.

  2. Їжу, яка липне до зубів: солодощі, сухофрукти, мед, випічка, кукурудзяні палички, банани, печиво, варення. В'язка їжа довше розщеплюється слиною, залишається на зубах і стає чудовим середовищем для розмноження бактерій.

  3. Льодяники. Через те, що льодяники довго знаходяться в роті, pH (водневий показник) слини падає і знижуються його захисні властивості. Набагато менше шкоди зубам завдасть звичайна шоколадна цукерка.

  4. Глясе (морозиво з гарячою кавою) та інші страви, які містять поєднання продуктів, контрастних за температурою. Через різку зміну температури емаль стає крихкою і схильною до пошкоджень. Так можуть з’явитися мікротріщини, через які каріозні бактерії проникають в глибину зуба.

  5. Кисла їжа: кава, картопляні чіпси, цитрусові і помідори. Такі продукти прискорюють руйнування зубної емалі, якщо не прополоскати вчасно рот.

  6. Напої та продукти, які змінюють колір зубів: кава, чай, червоне вино, буряк, ягоди, різноманітні соуси.

Пам’ятайте: карієсу немає на чистих зубах. Лише планові відвідування стоматологічного кабінету допоможуть виявити карієс на ранніх стадіях або запобігти йому, тим самим зекономити бюджет на лікування.