У соцмережах українські пацієнти, описуючи свій досвід лікування коронавірусу, розповідали, що їм приписували антибіотики. Це викликало жваві дискусії. Тому LIGA.Life попросила пояснити, наскільки доречно пити антибіотики при коронавірусі Руслана Буяновського, терапевта та начмеда ковідного стаціонару медичної мережі "Добробут".

Антибіотики не треба пити усім хворим на коронавірус. Це – поширена помилка. Пояснює лікар
Руслан Буяновський, каже, вакцинується від грипу щороку сам і всім рекомендує

Ковід – це вірусна інфекція. Це перше, що ми повинні розуміти.

І підходити до лікування коронавірусної хвороби потрібно не так, як до лікування добре нам відомої пневмококової пневмонії. 

Вважати, що людей з вірусною пневмонією потрібно лікувати так само, як і людей з пневмококовою – розповсюджена помилка.

Це дві абсолютно різні хвороби. Пневмококову пневмонію завжди лікують антибіотиками. 

А от з коронавірусною хворобою – геть інша історія. Вона вражає не лише легені, а й печінку, кишковий тракт, часто викликає діарею, блювоту. 

У 98% відсотків пацієнтів із симптомами коронавірусної інфекції є вірусна пневмонія. Тобто маємо розуміти, що коронавірусна хвороба – окрема хвороба, і її лікування відрізняється від лікування інших, навіть схожих на неї, недуг. 

Коронавірусна хвороба вражає легені в усіх пацієнтів. Але не треба одразу лякатися, навіть вірусна пневмонія – не вирок. 

Близько 50% людей, в яких ковід протікає безсимптомно, які навіть не уявляють, що хворіють, мають ковідну пневмонію. 

При плануванні лікування важливо, щоб лікар враховував вік пацієнта, супутню патологію, об’єм ураження легень, клінічний стан – яка в нього чи в неї сатурація, тобто який рівень кисню в крові, результати аналізів крові. 

Все це потрібно враховувати, та вже на основі цих факторів визначати рівень важкості коронавірусної хвороби і ризик її прогресування у більш важкий стан. І тоді стає зрозуміло, як правильно лікувати.

Найкраще, коли лікар діє у відповідності до міжнародних протоколів – наприклад, NICE (Національний інститут досконалості надання медичної допомоги Великої Британії). Вони добре розписали, коли і як потрібно давати антибіотики при ковіді. Прекрасні поради стосовно антибіотиків при ковіді надає Товариство інфекційних хвороб США.

Тож, пам’ятаємо: ковід – вірусна інфекція, антибіотики – не допомагають. Тому пити їх усім підряд не потрібно. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Що буде, якщо всі почнуть безконтрольно вживати антибіотики

Ці препарати мають серйозні побічні ефекти. Наприклад: алергія, пошкодження шлунково-кишкового тракту і, що найгірше, – псевдомембранозний коліт.

Це важке запалення кишківника, спровоковане антибіотиком і пов’язане з розвитком інфекції Клострідія Діффіціле. Тяжко лікується, рецидивує. 

А іноді, щоби врятувати життя пацієнта, потрібно видалити всю товсту кишку. Отже, наслідки для кишківника можуть бути трагічними. 

Я очікую, що ми матимемо хвилю псевдомембранозних колітів після всього цього безконтрольного зловживання важкими антибіотиками при легкому перебігу коронавірусної хвороби. 

І це – при тому, що саму коронавірусну пневмонію антибіотики не лікують. 

Чому наші лікарі часто все ж виписують ковідним хворим антибіотики

Маю просту відповідь. 

Як лікарі, так і пацієнти – люди тривожні. Антибіотики в Україні доступні без рецепту, у масмедіа щодня читаємо повідомлення на кшталт "Страшна хвороба, страшна хвороба, ми всі помремо!". 

Тут є доля правди – близько 2% хворих на ковід, на жаль, все ж помруть. Але лікарі, що виписують антибіотики пацієнтам із ковідом, мають високу тривогу перед невизначеністю. 

Вони не знають стовідсотково, чи буде в цього пацієнта легкий перебіг хвороби чи важкий.

Часто, аби заспокоїти власну тривогу і тривогу пацієнта – треба ж чимось лікувати! – лікар призначає антибіотик. 

І це – найгірший варіант "психотерапії". Бо цей антибіотик не потрібен і лише шкодить пацієнту. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для український родин

Що ж говорять настанови NICE? Якщо йдеться про амбулаторних коронавірусних пацієнтів, то 80% з них – "легкі" пацієнти, тобто з легким перебігом захворювання. Вони не потребують антибіотиків. 

За цими ж настановами, якщо лікар не впевнений, що у такого пацієнта немає нашарування бактерій – а комбінування вірусної інфекції з бактеріальною є лише у 10% хворих на ковід – тоді він може призначати амбулаторно легкі антибіотики. 

Та цю впевненість можна легко внести, відправивши пацієнта на  аналізи крові.

Якщо ж пацієнт має супутню патологію, наприклад, цукровий діабет або хронічну обструктивну хворобу легень, тоді існує підвищений ризик. І от таким пацієнтам з підвищеної групи ризику може бути призначений антибіотик. Але більше як профілактика бактеріологічної інфекції, а не лікування коронавірусної пневмонії. 

За американськими та британськими протоколами, госпіталізовані пацієнти автоматично вважаються важкими.

Якщо пневмонія протікає більше 5 днів і стан пацієнта погіршується, то навіть якщо це чисто коронавірусна пневмонія, призначають антибіотики – аби зменшити вірогідність бактеріальної ко-інфекції.

Ін’єкційні антибіотики – це тільки стаціонарне лікування. Якщо йдеться про амбулаторне – це легкі антибіотики у таблетках для дуже маленького відсотку пацієнтів, що мають супутні захворювання, крім ковіду. 

Тож якщо лікар вам призначає за легкого перебігу коронавірусної хвороби антибіотики, маєте розуміти, що це не допоможе.

Спершу потрібно здати загальний аналіз крові, аби визначити, чи супроводжується ковід бактеріальним ураженням легень. 

Нині в усьому світі спостерігають зловживання антибіотиками через підвищену тривожність як лікарів, так і пацієнтів. Є навіть американське дослідження, результати якого говорять про те, що саме ця висока тривога призводить до надмірного призначення антибіотиків.

Переважній більшості легким амбулаторним пацієнтам з коронавірусною хворобою антибіотики не потрібні. 

А що ж робити з лікарською тривогою, яка підштовхує багатьох спеціалістів виписувати непотрібні, навіть шкідливі, препарати ковідним пацієнтам? 

Як це не дивно – навчати. 

Страх перед невідомим відступає, коли починаєш розуміти, з чим маєш справу.

А найкращий лікар – той, хто вчиться протягом усього життя. Саме тому й існує безперервний професійний розвиток лікарів (БПР). Сам навчаю наш персонал, як і багато інших колег. Від початку пандемії ми організували тренінги для медперсоналу – огляди найсучасніших доказових клінічних настанов та наукових статей провідних медичних університетів світу. 

Тож, пацієнти, не пийте зайвих ліків! Лікарі, вчіться, стежте за новими дослідженнями. Так переможемо пандемію.