Зміст:
  1. Що таке хронічна хвороба нирок і чому вона виникає
  2. Як минає лікування
  3. Як хронічна хвороба нирок впливає на життя
  4. На що треба звертати увагу, аби не упустити симптоми хвороби
  5. Рекомендації для тих, чиї близькі мають хронічну хворобу нирок 

Тому LIGA.Life разом зі спільнотою Pro нирки розбиралася, що таке хронічна хвороба нирок, хто у групі ризику, як стежити за здоров’ям нирок та до чого бути готовим рідним пацієнтів.

Розповідають:

  • 28-річний пацієнт Дмитро, у якого – хронічна хвороба нирок; займається сімейним бізнесом – виготовленням меблів, а вільний час присвячує латиноамериканськими танцями та спортивному боулінгу.

  • Інна Грінь, лікар-нефролог медцентру "Фрезеніус Медикал Кер Україна".

Що таке хронічна хвороба нирок і чому вона виникає

Нирки – це фільтр нашого організму. Вони регулюють баланс рідини, підтримують кислотно-лужний баланс та баланс електролітів, виводять продукти обміну з крові, виробляють гормони, що регулюють артеріальний тиск, забезпечують утворення еритроцитів та підтримують міцність кісток.

Хронічна хвороба нирок – захворювання, коли нирки поступово та незворотно перестають очищати кров від токсинів, виводити зайву рідину з організму та підтримувати гормональний баланс, пояснює нефролог.

Чому виникає ця недуга, часто невідомо. Утім, основними причинами розвитку та прогресування є цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, спадкові та аутоімунні захворювання нирок, інфекційні хвороби нирок і сечовивідних шляхів, гостре пошкодження нирок через сильне отруєння або травми. 

Це призводить до поступового зниження швидкості клубочкової фільтрації – показника функції нирок. Тобто нирки поступово втрачають свої функції. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

У Дмитра – діабет першого типу з чотирьох років. Каже, за весь час лікування жоден ендокринолог не сказав йому чи батькам, що діабет негативно впливає на роботу нирок: 

"Хронічна хвороба нирок застала мене зненацька, у 21 рік. Я взагалі не знав, що маю проблеми з нирками".

Дмитра турбувала постійна нудота. Думав, це проблеми зі шлунком, тому звернувся до лікаря і здав аналізи. Показники перевищували норму в десятки разів. 

Тож Дмитро одразу пішов на діаліз – апарат "штучної нирки", яка кілька разів на тиждень виконує функції його власних нирок, очищуючи кров. Його стан був критичним.

Грінь пояснює, що існує п’ять стадій хронічної хвороби нирок. 

На ранніх лікування намагаються уповільнити і лікувати супутні хвороби. Для цього людині слід дотримуватися спеціальної дієти та вживати ліки.

Але на п'ятій стадії, коли нирки працюють на 15-10%, потрібна замісна ниркова терапія. Її призначення спочатку може шокувати, проте це можливість продовжити життя. Є три види такого лікування: гемодіаліз, перитонеальний діаліз та трансплантація нирки. 

Як минає лікування

Спочатку Дмитру було важко. Він провів у лікарні близько двох місяців і повернувся до звичного способу життя. Єдиним незвичним заняттям став гемодіаліз – тричі на тиждень їздив до лікарні.

"Перший рік – в обласну лікарню. Там були певні недоліки обладнання, та й процедура проходила не дуже приємно, були перепади тиску – то підіймався до 200, то падав до 100, батьки забирали з процедури. Тому перейшов на гемодіаліз у приватну клініку і став краще реагувати на процедуру. Зараз після гемодіалізу можу спокійно сісти в автівку і поїхати у справах", – розповідає Дмитро.

Він тричі на тиждень проходить діаліз – в понеділок, середу і п'ятницю. Процедура займає близько чотирьох годин. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Така схема – тричі на тиждень по чотири години – є міжнародним стандартом лікування.  Саме така частота та тривалість процедури дозволяють достатньо очистити кров, відтак хороше самопочуття та належну якість життя, пояснює нефролог.

Під час гемодіалізу кров пацієнта витікає за межі тіла в спеціальний фільтр – діалізатор. Діалізний розчин виводить відходи та зайву воду, а очищена кров вливається пацієнту. 

Як хронічна хвороба нирок впливає на життя

"Спочатку було важко, але потім і я, і батьки звикли до такого способу мого життя. Важливо, щоб близькі підтримували", – каже Дмитро. 

Нефролог розповідає, що діаліз не лише змінює звичне життя, але й може впливати на загальний емоційний стан. Потрібні зусилля, щоб прийняти свій діагноз і налаштуватися на гемодіаліз.

"Це несправедливо, я цього не заслуговую", – перші думки, що можуть з’явитися, з ними складно щось вдіяти. "Я боюсь, бо не розумію, що зі мною будуть робити" – це вже питання, яке можна вирішити, – каже Грінь. 

Допоможуть здолати страхи лікар або люди, які вже на діалізі. А ще – приємне заняття. Почніть читати, вивчати іноземну мову, займатися йогою, медитацією чи плаванням, тобто ти, що покращуватиме настрій та приноситиме задоволення.  

Дмитро, наприклад, займається спортивним боулінгом і бачатою. Витривалості для тренувань вистачає. Є ще обмеження в харчуванні, але вони не перешкоджають повноцінно жити.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Єдине, що найбільше заважає – Дмитро не може надовго виїхати з міста. Максимум – вихідні, коли не має гемодіалізу.

За кордон поїхати наразі майже нереально, бо потрібно заздалегідь знайти клініку, де б Дмитру робили діаліз. А це ще й немалі витрати.

Без діалізу Дмитро може прожити кілька місяців чи навіть тижнів, адже в нього остання, п’ята стадія хвороби. Щоб жити так, як Дмитро, хвора людина має отримувати якісну терапію і дотримуватися всіх рекомендацій лікарів щодо програми лікування та способу життя.

На що треба звертати увагу, аби не упустити симптоми хвороби

Тепер Дмитро досвідчений і розуміє, що перші дзвіночки недуги він ігнорував. Наприклад, без причини коливався тиск – то вверх, то вниз. Якщо у вас діабет, стежте, щоб не було гіпоглікемії, це погано впливає на роботу нирок.

Здебільшого хронічна хвороба нирок починається безсимптомно.

Симптоми свідчать про те, що хвороба активно прогресує. 

Серед основних симптомів, що свідчать про хворобу нирок, яка прогресує:

  • загальна слабкість; 

  • підвищений артеріальний тиск;

  • погіршення апетиту;

  • набряки кінцівок та навколо очей;

  • задишка;

  • свербіж та потемніння шкіри;

  • порушення сну;

  • зменшення кількості сечі.

Треба  бути уважними до власного здоров’я: вчасно відвідувати лікаря, регулярно проходити медобстеження (хоча б раз на рік), відмовитися від шкідливих звичок та вести активний і здоровий спосіб життя, особливо, якщо ви належите до груп підвищеного ризику.

Важливо: Зазвичай при хронічній хворобі нирки не болять. На те, що з ними щось не так, може вказати клінічний та біохімічний аналіз крові та аналіз сечі. За показниками (креатинін, сеча) сімейний лікар або нефролог може оцінити, чи є проблеми з нирками, а також розрахувати швидкість клубочкової фільтрації.

Людям із групи ризику потрібно регулярно здавати аналізи крові (клінічний та біохімію), а також аналіз сечі на рівень альбуміну. Частоту аналізів визначає сімейний лікар або лікар, який веде супутні хвороби – наприклад, ендокринолог ㅡ для людей із цукровим діабетом, кардіолог ㅡ для людей з артеріальною гіпертензією, тобто високим тиском.

Також для контролю здоров’я нирок можуть використовуватися методи візуалізації нирок – УЗД, КТ, МРТ. 

Рекомендації для тих, чиї близькі мають хронічну хворобу нирок 

Будьте готові, що буде багато складної інформації. Людині, яка потребує діалізу, може бути складно запам'ятовувати усе нове. 

Тому занотовуйте нове та незрозуміле на прийомі у лікаря чи в діалізному центрі. Неможливо одразу все правильно запам'ятати. Записи допоможуть розібратись. Не соромтеся ставити запитання медикам. 

Дізнайтесь якомога більше про  замісну ниркову терапію, яку призначили вашій близькій людині, адже вам разом потрібно буде ухвалювати багато рішень. Разом записуйте всі симптоми, ведіть щоденник харчування та пиття, відстежуйте результати аналізів. Це допоможе вчасно коригувати лікування.

Хронічна хвороба нирок: симптоми, діагностика, лікування, поради родичам. І про гемодіаліз
Щоденник

Допомагайте залишатися фізично активним і залишайте час та особистий простір для себе, адже в усьому має бути баланс.